Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Stadig stor efterspørgsel på valuarvurderinger

Valuarvurderinger efterspørges stadigvæk i stor stil. De nyeste tal fra 2015-2016 viser en stigning på 61procent i antal henvendelser fra andelsboligforeninger, der er interesseret i valuarvurderinger. Det skyldes, at andelsboligforeningerne skal vente længe på det nye ejendomsvurderingssystem.

Valuarvurderinger efterspørges

De danske andelsboligforeninger vælger i højere grad valuarvurderinger frem for offentlige ejendomsvurderinger, når foreningerne skal værdisættes. En valuarvurdering foretages af en valuar og er en vurdering af den enkelte ejendom, som gælder i 18 måneder. Valuaruddannede ejendomsmæglere undersøger eksempelvis beliggenheden af boligen, om der er sat nye vinduer i, hvorvidt gulvene er skæve, eller om der er kommet nye renoveringer til m.v., før der værdisættes.

Fra 2014 til 2015 sås en stigning på hele 97 procent i antallet af henvendelser fra andelsboligforeninger, der ønsker valuarvurderinger. Mens de nyeste tal fra 2015 til 2016 ligeledes viser en stor stigning i ønsket om valuarvurderinger – denne gang på 61 procent. En stor del af forklaringen er udskydelsen af det nye ejendomsvurderingssystem.

Ejendomsvurderingssystemet udskydes

De offentlige ejendomsvurderinger udarbejdes af SKAT, som i 2012 blev de fastfrosset, da det viste sig, vurderingerne var fejlhæftede. Et nyt vurderingssystem er således under udarbejdelse, men det lader vente på sig. Der er heller ikke noget, der tyder på, at de offentlige ejendomsvurderinger bliver opdateret og klar før 2019. Det betyder, at ejendomsværdierne er sat efter prisniveauet i 2012. Mange andelsboligforeninger kan derfor være steget i værdi i mellemtiden.

Få 3 gratis tilbud på valuarvurdering

Prisstigninger garanteres ikke

Mange andelsboligforeninger har en forventning om, at deres ejendom er steget i værdi. Det kan skyldes efterfølgende renoveringer og de generelle prisstigninger, der eksisterer på boligmarkedet, men som ikke nødvendigvis påvirker andelsboligforeningerne. Hvis andelsboligforeninger derfor ønsker nye vurderinger, er det eneste alternativ en valuarvurdering, så længe ejendomsvurderingssystemet ikke er opdateret.

“Foreninger håber naturligvis på at få hævet andelskronen ved at skifte til valuarvurdering, fordi boligmarkedet over hele linjen er blevet meget mere attraktivt, siden de offentlige ejendomsvurderinger blev udarbejdet. Men en valuarvurdering er ikke nogen garanti for en prisstigning,” påpeger Maria Carlsen, Kommunikationschef for Andelsportal.dk.

Ifølge Maria Carlsen er det dog vigtigt, at foreningerne er opmærksomme på, at ejendommene vurderes ud fra prisniveauet på udlejningsejendomme og ikke ud fra ejerboligmarkedet. Eventuelle prisstigninger på ejerboligmarkedet betyder således ikke nødvendigvis, at foreningernes ejendomme også stiger i værdi. Det kan nemlig ikke nødvendigvis garanteres, at andelskronen hæves med en valuarvurdering.

Læs også om hvordan prisen på andelsboliger bliver fastsat.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *