Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Kan andelshavere få boligstøtte?

Kan andelshavere få boligstøtte? Svaret er ja – hvis man er pensionist. Men hvor meget kan man få i støtte? Hvor stor en bolig kan man få støtte til at bo i, og hvad skal man være opmærksom ved boligstøtte til andelshavere? Læs mere her om, hvad reglerne siger om boligstøtte til andelshavere.

Opdateret den 09. november 2018. 

Hvor meget du kan søge i boligstøtte kommer an på, hvor mange kvadratmeter boligen er på, hvor mange børn og voksne, der bor i boligen og om du er folkepensionist eller førtidspensionist. I 2018 kan folkepensionister højest få 3.958 kroner per måned i boligstøtte. I 2019 er beløbet på 4.045 kroner per måned.

Som førtidspensionist skildres mellem, hvorvidt du er tilkendt førtidspension før eller efter 1. januar 2003. I 2018 kan en førtidspensionist efter de gamle regler højest få 3.958 kroner per måned i boligstøtte med 0-3 børn. Med 4+ børn er beløbet på 4.947 kroner per måned. Efter de nye regler kan en førtidspensionist højest få henholdsvis 3.543 kroner per måned og 4.429 kroner med mere end fire børn. Satserne for 2019 er en smule højere.

Læs mere om boligstøtte på borger.dk.

Hvem kan få boligstøtte?

Boligstøtte, også kendt som boligsikring, er en støtte til huslejen, og tildeles primært lejere rundt omkring i landet. Boligstøtte søger man hos kommunen på borger.dk, og hvis man bliver godkendt, vil støtten derefter blive udbetalt på månedlig basis. For en gruppe af andelshavere er der også mulighed for at søge om boligstøtte – Det drejer sig om andelshavere, der er pensionister. Andelshavere, der er pensionerede har således mulighed for at søge om boligstøtte til at dække boligomkostningerne i andelsboligen. Det er både folkepensionister og førtidspensionister, som kan søge om boligstøtte. Dog skal man som andelshaver underskrive en gældserklæring, før man er berettiget til boligstøtte, og boligstøtten er dermed nærmere at betragte som et lån end et egentligt tilskud. Man hæfter ligeledes for gælden, som skal betales tilbage med renter, hvis fx andelen på et senere tidspunkt sælges, eller hvis man flytter.

Bor man til leje i en andelsbolig, er man også berettiget til at søge om boligstøtte, hvis ens indtægt ikke er for høj. Når man bor til leje gælder samme vilkår som for alle landets øvrige lejere – Dog med forbehold for, at reglerne kan være anderledes, hvis der er tale om en tidsbegrænset fremleje.

Hvor høj er boligstøtten?

Boligstøtten skal anses som et støttende supplement til huslejen, og har derfor ikke en størrelse, der gør, at boligstøtten kan dække alle boligomkostningerne. Boligstøtten kan således højst udgøre 15% af huslejen, og i 2015 er den maksimale boligstøttesats 3717 kroner om måneden, hvis man bor alene i en bolig. Det er dog vigtigt at have for øje, at der kan være undtagelser, hvor der kan gives en højere boligstøtte – eksempelvis hvis man bor med en meget bevægelseshæmmet person, der behøver døgnhjælp, eller hvis man bor i en bolig anvist af kommunen. Desuden er reglerne om den maksimale boligstøttesats ikke gældende, hvis man er førtidspensionist.

Der gælder i øvrigt regler for, hvor stor en bolig man kan bo i, hvis man skal have boligstøtte. Hvis man som enlig pensionist bor i en andelsbolig på over 65 kvadratmeter, kan man ikke få boligstøtte for arealet over de 65 kvadratmeter. Bor man mere end én person i boligen, kan man lægge 20 kvadratmeter til pr. person. Hvis man bor 2 personer i boligen, kan man derved få boligstøtte for op til 85 kvadratmeter og så fremdeles.

Vær opmærksom på

Låneordningen ‘boligstøtte’ er rettet mod den gruppe af førtids- og folkepensionister, som har svært ved at få pensionen til at slå til, når boligomkostningerne skal dækkes.

Hvorvidt man er berettiget til boligstøtte afhænger derfor af faktorer såsom formue og indkomst. Er man så privilegeret at have en velpolstret pension, eller er man formuende, vil man ofte ikke være berettiget til at modtage boligstøtte.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

25 kommentarer

Hejsa! Min kæreste og jeg bor til fremleje i en andelsbolig for et halvt år. Vi er begge studerende, og kan ikke læse os frem til, om vi kan modtage boligstøtte, når vi lejer en andelsbolig. Vi har ikke nogle goder af, at det er en andelsbolig, så vi kan ikke se, hvorfor det ikke skal kunne lade sig gøre? Håber I kan være behjælpelige til at give os svar 🙂

AvatarElise Bengtsson

Hej –
Hvem hæfter for boligstøtten i en andelsbolig, hvor to samlevende ejer halvdelen hver. Det er mig der står som ansøger og mig der får udbetalt beløbet på Nem- kontoen.
Med venlig hilse
Elise Bengtsson

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Elise,
Mange tak for din henvendelse.
Jeg skal ikke kunne sige det, men når du modtager boligstøtten kan det være, at det er dig. Jeg vil foreslå dig at kontakte dem på din kommune for at få en afklaring.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarLone jegind

Hej
Vi er et ægtepar på 67 der ønsker at købe ennandels lejlighed og så leje den ud til vires datter.
Kan kun få boligstøtte som enlig mor med to små børn?
I foreningens vedtægter står der at forældrekøb er muligt!!
Svaneke hilsener
Lone
🧜‍♀️🌊🌊

Anton EgholmAnton Egholm

Hej Lone,
Mange tak for din kommentar!
Hvis andelsboligforeningen tillader forældrekøb, og i derfor har mulighed for at udleje lejligheden til jeres datter, vil jeres datter bo til leje i jeres lejlighed. Derfor er det også muligt for hende at søge om boligstøtte gennem borger.dk. Hvis du skulle bruge yderligere svar, kan det være at finde i denne artikel, vi har skrevet om boligstøtte i andelsboligforeninger: https://www.andelsportal.dk/nyheder/boligstoette/
De bedste hilsner
Anton Egholm
Andelsportal.dk

AvatarAnita Quvang

Hej ! Kan jeg få ” boligstøttelån ” i min andel ,hvis indskudet kun er på 150.000kr .jeg mener ,de er da hurtig brugt op . Hvis jeg skal betale boligstøtte tilbage .mvh Anita

AvatarDorrit Andersen

2 spørgsmål:
Jeg står foran at skulle skilles!
1) Hvis jeg køber en andelsbolig, vil det da påvirke min pensionsudbetaling, at jeg er andelshaver?
2) Er det rigtigt, at jeg kun kan få 15% af huslejen i boligstøtte?
PS: Udover en månedlig udbetaling af ATP på 931 kr (efter skat), har jeg ikke andre indtægter!
Venligst, Dorrit.

Hej
Jeg har lejet et værelse i en andelslejlighed (10 m2). Jeg er på SU. Kan jeg søge om boligstøtte?

Hej,
Hvis man som andelshaver vil modtage boligstøtte og får denne godkendt,
1/ Hvad er den månedlige udbetaling beregnet efter ?
2/ Da det fungerer som et lån, :
A/ Bliver den månedlige udbetaling fratrukket andelsværdien indtil den er nul ( medmindre man stopper inden ) ?
B/ Hvordan beregnes renten, hvis den skal betales tilbage og andelsboligen solgt ?
C/Skal der tegnes et nyt skøde af samme årsag som foroven ?
Mvh
Jesper

Andelsbolig er vel bare som en lejebolig med et meget stort indskud… som man selv skal betale, derfor giver det ikke mening at boligydelsen skal betales tilbage. Man slipper jo tit det samme i husleje som i en leje-lejlighed, plus lånet til indskuddet. Ejere får opsparing i deres bolig, men ikke med en andel. Hvis man flytter og skal betale al boligydelsen tilbage er det ikke sikkert det er råd. Og hvis der er, får man snuppet sit indskud, men det er betingelserne, det er bare det at nogle kan ikke få bolig i en boligforening pga. 1000 års ventelister. Ideen er at man kan få en andelsbolig der er til at betale, men alligevel er det ikke noget der indbyder at man ved fraflytning/salg står med at skulle betale en masse boligydelse tilbage der muligvis overstiger indskuddet i andelsbolig-foreningen.

Hej
Jeg skal skilles og leder efter et sted at bo og der er ikke meget at få. Der er en del andelsboliger men kan forstå at man ikke kan få boligstøtte.vdog når jeg indtaser på beregn boligstøtte og krydser af i bevægelseshæmmet siger den jeg kan ( jeg har sclerose og er bevægelse hæmmet) jeg er ikke førtidspensionist. Kh Chahlotte

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Charlotte,
Mange tak for din henvendelse.
Jeg kender desværre ikke de specifikke regler for din situation. Jeg vil anbefale dig at kontakte dem på borger.dk, hvor du indtaster oplysningerne.
Bedste hilsner

AvatarInger Staunstrup

Hej.
Jeg bor i andelsbolig hvor der er blevet talt om huslejenedsættelse. Desværre er der flere andelshavere som ikke ønsker dette på grund af boligstøtte. De har som pensionister modtaget støtte siden 2004.
Hvordan er de stillet ved en evt. huslejenedsættelse?
Med venlig hilsen
Inger Staunstrup

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Inger,
Tak for din besked. Det var dog en uheldig situation, I er havnet i. Jeg kan desværre ikke svare på dit spørgsmål, men på Borger.dk kan du finde et beregningsværktøj, hvor du kan beregne boligstøtten. Her er også kontaktoplysninger på, hvem du kan ringe til, hvis du har yderligere spørgsmål omkring boligstøtten. https://www.borger.dk/Handlingsside?selfserviceId=a153fd97-6252-4058-ac3f-5a59079cbded
Jeg håber I finder en løsning.
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarPoul Erik olesen

Hej hvad med dem der har udestuer giver de mere i ejendomsskat på forhånd tak

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Poul Erik,
Tak for din henvendelse.
Bor man i andelsbolig, så betaler man slet ikke ejendomsskat – det er kun andelsboligforeningen, der betaler for hele ejendommen.
/Maria – Andelsportal.dk

Hej
Vil høre om hvis min mand og jeg flytter / Køber en andelsbolig , kan vi ikke få boligsikring , Vi er førtidspensionister begge 2 , vil mene det kan være svært at få til at hænge sammen på pension , lige nu bor vi i egen bolig, men da huset er stor kan det være svært at blive ved at klare , så derfor jeg stiller spørgsmålet .
Vi har snakket om et andelshus på 85 kvm ca
Med venlig hilsen Anita

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Anita,
Tak for din henvendelse. Reglerne for boligstøtte afhænger altid af rådighedsbeløb, formue og lign. Er I to, der flytter ind på 85 kvm, så opfylder I kriterierne for hvor mange der må bo i forhold til antal kvadratmeter per person for at få boligstøtte. Jeg vil dog anbefale jer at tage kontakt til jeres kommune for at høre om jeres nærmere muligheder for boligstøtte, hvis I køber den pågældende andelsbolig.
/Maria – Andelsportal.dk

AvatarFinn Simonsen

Hej Toke
Er der en begrænsning på 15% af huslejen i boligstøtte som lån i andelsbolig?

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Finn,
Ja, det er de gældende regler. Vi er desværre ikke oplyst om tilfælde, hvor der er givet mere end 15% af huslejen i boligstøtte som lån i andelsboligen.
/Maria – Andelsportal.dk

AvatarJette Schousboe

Jeg bor i en andelsbolig. Lige inden fik jeg at vide, at jeg som pensionist kunne få boligydelse når jeg blev pensioneret. Jeg flyttede ind 01.08.2006. Da var loven lavet om, og jeg – som andelshavere og pensionist i 2008
– kunne ikke få noget, for vi var blevet ligestillet med ejerboliger. Jeg har prøvet at søge for 2 år siden og blev omgående afvist. Hvem tager fejl? Denne artikel eller har kommunen snydt mig. Venlig hilsen Jette

Hej Jette
Tak for din kommentar. Jeg har lige rettet artiklen til, for jeg kan godt se, at det ikke står helt klart. Andels- og ejerboliger er sidestillede, hvad angår boligstøtte. Dette udelukker dog ikke boligstøtte som sådan, da man stadigvæk kan få boligstøtte, men det er så bare i form af et lån, fremfor et egentlig huslejetilskud. Dermed skal lånet betales tilbage, hvis man en dag sælger andelen eller flytter.
/Toke – Andelsportal.dk

Viser 0 af 25 kommentarer