Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Andelsboliger står til smæk

De faldende priser på fast ejendom vil ramme andelsboligerne hårdt ved den kommende offentlige vurdering.

Der er lagt i ovnen til et ordentligt smæk, når landets andelsboliger modtager den nye offentlige ejendomsvurdering i begyndelsen af det nye år.

Især andelshaverne i hovedstadsområdet må indstille sig på, at foreningens værdi vil blive sat betragteligt ned i forhold til den seneste vurdering fra 2008, skriver Søndagsavisen.

Et dyk i den offentlige vurdering får ikke umiddelbart indflydelse på den månedlige boligafgift, men for mange andelshavere, der ønsker at sælge, kan det betyde store tab.

Drastisk prisfald

Ejendomsvurderingerne steg helt eksplosivt ved vurderingen i 2006, blandt andet fordi spekulanter på papiret drev priserne på etageejendomme op i helt urealistiske niveauer for at kunne belåne de fiktive værdier i bankerne.

– Nu er de fleste spekulanter gået konkurs, og priserne har stabiliseret sig på et nyt og lavere niveau, siger Stig Plon Kjeldsen, der er analysechef i Nybolig Erhverv.

Hans beregninger viser, at priserne på den type ejendomme, der huser andelsboligforeninger, er faldet med 30-40 procent siden toppen i 2006.

Stig Plon Kjeldsen gætter på, at ejendomsvurderingen i gennemsnit vil blive sat ned med 10 til 20 procent i København, hvilket skal ses i lyset af, at vurderingen i 2008 blev sat ned med små 10 procent.

– Udfordringen er, at der har været ganske få handler i perioden, så Skat vil muligvis gå forsigtigt til værks, inden de rykker for meget ved vurderingen.

Vil udløse ramaskrig

De nye vurderinger vil medføre et ramaskrig fra mange andelshavere, vurderer Jørgen Jørgensen, der er direktør i EDC Erhverv.

– De, som har købt til de høje priser, vil sige, at de er blevet snydt. Vi så nogle vurderinger i 2006, der var helt ude i hampen, og i dag er kvadratmeterprisen ofte kun det halve af prisen, da det gik bedst. Så selv om Skat godt vil være forsigtige, er spørgsmålet, om de kan trække den meget længere, siger han.

Skat vil ikke kommentere de kommende vurderinger på nuværende tidspunkt, da de først lige er begyndt at regne på tallene.