andelsboligforeninginvestorNordicals

Andelsboliger er ikke kun eftertragtede investeringsobjekter i København

Flere investorer har fået øjnene op for investeringsværdien af andelsboliger, og selvom det indtil nu primært har været Hovedstaden, der har huset de eftertragtede andelsboliger, er tre andelsboligforeninger nu også blevet opkøbt i det østjyske Horsens.

Foto: Nordicals Horsens

I Horsens blev det fejret af beboerne, da de forleden gik fra at være andelshavere til lejere. Beboerne har nemlig haft svært ved at få afsat deres andelsboliger, og derfor var det kærkomment, da en række investorer tilbød at købe de tre andelsboligforeninger på Østergade og Ane Staunings Vej i Horsens for omkring 90 millioner kroner.

”Det har været så svært at sælge. Man kunne ikke få andet end det, der svarer til et indskud på en lejebolig. Nu er jeg ikke længere stavnsbundet til min lejlighed og har mulighed for at sige den op, hvis jeg vil noget andet,” siger Charlotte Thagaard, der er beboer og tidligere formand i den nu tidligere andelsboligforening, til Horsens Folkeblad. Hun tilføjer, at salget for deres forening var ”en økonomisk meget fordelagtig løsning”.

Mulighed for boligsikring og en pose penge i hånden

Per Ahlgreen er medindehaver af erhvervsmæglerfirmaet Nordicals Horsens, som har været involveret i salget af de tre andelsboligforeninger. Ifølge ham er det realistisk, at beboerne udover at få en pose penge i hånden, også får mulighed for boligsikring som lejere.

”De får en pose penge fri, og nogen får mulighed for boligsikring, da de nu er lejere, og alle sikres en fleksibilitet. Der begynder også at komme vedligeholdelse på byggeriet, og det skal udlejer nu stå for,” siger Per Ahlgreen til Horsens Folkeblad.

Hvad med fællesskabet?

Selvom andelsboligforeningen nu er gået i opløsning, frygter den tidligere formand Charlotte Thagaard ikke for fællesskabet blandt beboerne. Hun er derimod fortrøstningsfuld og glæder sig over den nye konstellation – også økonomisk.

”Jeg har 90 kvadratmeter og en stor have, og jeg tror ikke, jeg kan få noget tilsvarende i byen til den husleje, jeg betaler nu. Jeg er heller ikke bange for, at fællesskabet forsvinder, selv om vi ikke længere er en andelsboligforening,” siger Charlotte Thagaard.

Investorer efterlyser investeringsobjekter, der giver hurtigt cash flow

Ifølge Per Ahlgreen er andelsboligforeninger blevet gode investeringsobjekter, da de er i drift med det samme.

”For år tilbage kunne vi sælge på projektstadiet som på havnen og i midtbyen. I takt med at det står færdigt, er der så mange nye boliger i byen, at det er stoppet lidt – man sætter ikke så meget nyt i gang,” siger Per Ahlgreen om udviklingen i Horsens og fortsætter:

”Nu efterspørger investorerne noget, der er udlejet og i drift fra dag ét, og de får et cash flow med det samme. De nyere andelsboligforeninger er fri af den omkostningsbestemte husleje og er fornuftige at administrere. Man kan godt købe en stang rækkehuse uden for byen, men den gode centrale beliggenhed som her går aldrig af mode, og så er andelsboliger ofte bygget i lidt bedre kvalitet end lejeboliger. Der kan måske være bryggers og mere have – og så vedligeholder foreningerne typisk boligerne godt.”

Advokat bekræfter udviklingen

Advokat og administrativ partner i Advokatgruppen, Nicolai Brommann Carøe, bekræfter den udvikling, som Per Ahlgreen beskriver. Han udtaler, at investorer i en tid med negative renter finder det problematisk at forrente sine penge, hvorfor de i stedet sætter pengene i mursten. Per Ahlgreen stemmer i:

”Hvor det måske før var en håndværker, der havde en række lejemål, handler det for de nye ejendomsinvestorer om kapitalanbringelse,” afslutter han.

Mette Blume
Om forfatteren: Mette Blume arbejder i kommunikationsafdelingen hos Andelsportal.dk. Her arbejder hun blandt andet med udarbejdelse af artikler og guides om andelsboligmarkedet. Mette læser en bachelor i Journalistik- og Kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet, og har derfor en forkærlighed for journalistik og formidling. I øvrigt har hun bred interesse for samfundet og dets udvikling i mange henseender.
Kommentarer

Kan bestyrelsen alene afvise et tilbud på køb af andelsforening uden at andelshavere er informeret?

skriv et svar
Hans Martin Reese - 11 måneder siden

    Hej Hans
    Vi har desværre ikke en juridisk rådgiver tilknyttet. Jeg ville læse andelsforeningens vedtægter. Ofte vil sådan en beslutning kræve en tilslutning af 80% af andelshaverne, men det er ikke altid, at bestyrelsen skal fremlægge tilbuddet til en generalforsamling. Jeg vil anbefale at kontakte en juridisk rådgiver.

    Bedste hilsner,
    Daniel – Andelsportal.dk

    Daniel Hinchely - 10 måneder siden

Bestyrelsen skal overholde vedtægten. Og næsten alle andelsforeninger har en formålsbestemmelse der siger noget i retning af “Foreningens formål er at erhverve, eje og administrere ejendommen matr. nr. x beliggende x adresse”.
Salg af ejendommen er det modsatte af formålet med foreningen, og som udgangspunkt kan bestyrelsen derfor afvise et købstilbud på egen hånd. NB. Det vil være god stil at informere om købstilbuddet ved den efterfølgende GF under beretningsdelen.

skriv et svar
Bjørn - 8 måneder siden
Skriv en kommentar