Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Vi indførte børnepasning og fællesspisning på generalforsamlingen

Pizza, pasning og proaktivitet er de tre p’er, der har banet vejen for gode generalforsamlinger hos A/B Viktoriagade 28-30. Vi møder formanden Hanne Krogh i den københavnske andelsboligforening til en snak om vejen til en succesfuld generalforsamling, hvor andelshaverne deltager og punkterne kan diskuteres, alt imens stemningen stadig er god.

Centralt på Vesterbro, ikke langt fra Københavns Hovedbanegård, ligger A/B Viktoriagade 28-30. Den røde og gule murstensfacade er en flot kontrast til den grå beton, der ellers pryder gadebilledet. I ‘den røde del af ejendommen’ bor formanden Hanne Krogh.

Da hun for ti år siden blev formand i andelsboligforeningen, var et af de første punkter på dagsordenen at finde ud af, hvordan bestyrelsen kunne få flere til at deltage på generalforsamlingen. I dag er nødden knækket, og det skyldes blandt andet muligheden for børnepasning og fællesspisning. Lad dig inspirere af generalforsamlingen hos A/B Viktoriagade 28-30 her.

alevator-opgang
Foreningen består af to opgange med hver sin murstensfarve. Overfor ligger politistationen City.

Hvordan ønsker andelshaverne generalforsamlingen?

“Grundet demokratiet i en andelsboligforening er generalforsamlingen en vigtig instans,” siger Hanne Krogh, der sammen med resten af bestyrelsen for år tilbage andelshavere til at deltage på den årlige generalforsamling. Og bestyrelsen startede med at få svaret fra hestens egne muler.

“Vi sendte et spørgeskema ud til andelshaverne for at høre, hvad de godt selv kunne tænke sig i forhold til generalforsamlingen. Om de ønskede den afholdt en weekend eller hverdag, og hvilket set-up der fungerede bedst, ” siger Hanne Krogh, som fandt ud af, at hverdagsaftener, børnepasning og fællesspisning stod højt på beboernes ønskeliste den til gode generalforsamling.

Om A/B Viktoriagade 28-30

 • A/B Viktoriagade 28-30 huser 23 andelslejligheder og 1 lejelejlighed
 • Foreningen har adresse i København V
 • Ejendommen er fra 1870, men foreningen blev grundlagt i 2003
 • I 2016 fik foreningen en 2. plads som Årets Andelsboligforening

Pizza og børnepasning

A/B Viktoriagade 28-30 indførte derfor børnepasning, så forældre og enlige med børn kunne deltage uden bekymring for børnene derhjemme.

Det er en af andelshavernes mødre, der har passet børnene igennem mange år. Hun får et gavekort for det. Det sjove er, at selvom børnene igennem mange år. Hun får et gavekort for det. Det sjove er, at selvom børnene nu er ældre og nogle endda teenagere, der kan passe sig selv, så kommer de stadig til børnepasningen. De synes, det er hyggeligt, og så serveres der pizza.

Hanne Krogh

De vokse bliver heller ikke snydt for mad

Når generalforsamlingen starter kl. 18, går den første time med fællesspisning.

“Det gør generalforsamlingen til et hyggeligt møde med sine naboer, og jeg kan tydligt høre, at samtalerne er gode,” fortæller formanden.

Underkend ikke det sociale

Dét at samle andelshaverne til en uformel fællespisning danner et godt fundament for generalforsamlingen men også for fællesskabet i foreningen, mener Hanne Krogh.

“Man må ikke underkende det sociale. Relationer har stor betydning i vores samfund. Som en mindre forening er det naturligvis nemmere for os at inddrage beboerne, da vi har et andet nærhedsprincip end foreninger med over hundrede andelshavere,” siger formanden og fortsætter:

Føler andelshaverne, at de kender hinanden og kender bestyrelsen, har de også større lyst til at deltage på generalforsamlingen og på de fælles arbejdsdage, vi holder.

Hanne Krogh


Når nye andelshavere velkommen og inviterer dem med til et bestyrelsesmøde, så de ser bestyrelsen. Her nævner jeg, at jeg håber, at de vil prioritere generalforsamlingen, hvor de også kan møde de andre beboere. Det har stor betydning, hvis bestyrelsen evner at lokke nye andelshavere ind i generalforsamlingsfolden,” siger Hanne Krogh.


Formanden foran listen med pligter, som beboerne skriver sig på. De har nemlig ingen vicevært.

Bestyrelsen skal være proaktiv

Generelt gør bestyrelsen hos A/B Viktoriagade 28-30 meget for at være proaktiv, når det kommer til generalforsamlingen.

“Generalforsamlingen afholdes i maj, og allerede i oktober meldes datoen ud. Datoen meldes også ud i nyhedsbrevet og bliver hængt op på opslagstavlen. Alligevel ender datoen ofte i glemmebogen hos flere. Derfor sender jeg hvert år en reminder ud via mail,” forklarer Hanne Krogh. I mailen står:

‘Du kan tilmelde dig generalforsamlingen eller skrive din fuldmagt lige her’.


“Det handler om at gøre det nemt for andelshavere at tilmelde sig. I en travl hverdag kan man nemt glemme at aflevere en slip i postkassen, og derfor er en mail en god idé,” oplever Hanne Krogh.

Filosofien om at gøre det nemt for andelshaverne er også grunden til, at generalforsamlingen afholdes i et fælleslokale – lige på den anden side af gården.


I det fælles kælderrum kan beboerne låne alt til havefesten.

Farvel til marathon-generalforsamlinger

En sidste erfaring, som formanden gerne vil dele, handler om tidsperspektivet.
“Der er så mange ting i hverdagen, og generalforsamlingen må derfor ikke være en belastning. Når vi indkalder, får alle derfor både et start- og et sluttidspunkt, så de ved, hvad de kan regne med,” fortæller Hanne Krogh og uddyber:

“Det skal ikke være nogle lange marathon-generalforsamlinger, som vi havde i 80’erne. Det handler om at tage alle de vigtigste punkter først, hvis nu nogle skulle være nødsaget til at gå grundet trætte børn.”

Formandens 7 bedste erfaringer til en god generalforsamling

 1. Spørg beboerne om deres ønsker
 2. Gør det let for beboerne at deltage
 3. Send en huskemail med mulighed for tilmelding
 4. Arranger børnepasning, så flere kan deltage
 5. Fællesspisning lokker flere til
 6. Vær skarp til at overholde start og slut tidspunk
 7. Gør nye andelshavere opmærksom på, hvor vigtig generalforsamlingen er

Den store guide til 
generalforsamlingen

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *