Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

7 gode råd: Sådan bliver du en god nabo

Undersøgelser omkring naboskab viser, at nabostridigheder har den største negative indvirkning på livskvaliteten. Desværre har op imod hver anden haft konflikter med en nabo, og hver femte har følt sig generet af en nabo. Du kan heldigvis gøre meget for at undgå at havne i nabostridigheder; venlighed og dialog er nogle af kodeordene, når det handler om at få et godt forhold til sine naboer. Vi har samlet syv gode råd til god naboskik:

1. Hils på hinanden

Det virker banalt, men det kan have stor betydning for naboskabet, at man sørger for at hilse på hinanden. Et smil, et nik eller et „hej“ er en anerkendelse af den anden part. Det er en måde, hvorpå du viser din nabo, at du respekterer ham/hende.

2. Informér om byggeplaner

Skal du istandsætte din andelsbolig, så sørg for at naboerne er orienteret herom. Læg eventuelt en seddel i deres postkasser, hvor du informerer om bygge- og renoveringsplaner. Sørg også for at de har dit telefonnummer, så de kan komme i kontakt med dig under renoveringen. Har du byggeplaner, er det også en god idé, at håndværkerne er orienteret om boligforeningens husorden og undgår støj uden for de tidspunkt- er, som husordenen tillader.

3. Vær behjælpsom

Et godt naboskab betyder ikke, at du skal socialisere en masse med din nabo. Men tolerancetærsklen bliver større, hvis dig og din nabo kender hinanden lidt og i ny og næ er behjælpsomme over for hinanden. Bor du i opgang, så husk at lægge dørmåtterne på plads, når der har været trappevask, og naboen er på ferie. Så kan tyveknægte ikke se, at naboen er bortrejst. Er naboen på ferie, kan du også hjælpe med at vande planter og tømme postkasse. Det koster ikke meget tid, men kan være til stor hjælp for naboen. Du kan også hjælpe med at bære tunge ting op eller give en hånd med græsslåningen, hvis I har udendørsarealer.

4. Lån ting af hinanden

Skal naboen låne en kop sukker eller en boremaskine, så træd til. Når I låner noget af hinanden har I også en relation til hinanden, og så har I mulighed for at lære hinanden lidt bedre at kende. Selvom I ikke er bedste venner, har man en højere tolerancetærskel for dem, som man har en personlig relation til.

5. Deltag i fælles arbejdsdage

I mange andelsboligforeninger har man fælles arbejdsdage. Selvom en fælles arbejdsdag kan ligge på et dårligt tidspunkt og være ubelejlig, bør man forsøge at deltage på dagen. Det kan være med til at skabe relationer til de andre andelshavere, samtidig med at det sender et godt signal om, at man gerne vil bidrage til foreningens fælles pligter.

6. Vær opmærksom på støj

Bor du i lejlighed, så husk at nabostøj er ganske naturligt. Det er en del af pakken, når man flytter i etageejendom. Sæt dig i naboens sted, når det kommer til støjgener og spørg dig selv, hvordan du ville have det, hvis naboen gjorde, som du gjorde? Husk, at du måske også selv larmer en gang imellem.

7. Husk at indgå i dialog

Skulle der opstå små irritationer, så sørg for at indgå i dialog med naboen på et tidligt tidspunkt, så det ikke udvikler sig til en konflikt. Få en god dialog og bevar troen på, at I kan finde en løsning på småproblemerne. Lyt også til hvad din nabo siger, når I taler om irritationer, og lad ham/hende komme til orde, inden I kommer ud i en nabo- stridighed.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarMaj Østerbye

Jeg er nysgerrig på, hvilke undersøgelser der henvises til, da jeg selv sidder med noget bestyrelsesarbejde omkring, hvordan vi kan understøtte det gode naboskab i vores andelsforening.

Hej Maj
Tak for din henvendelse. Først og fremmest lyder det som et godt område, I prioriterer at dykke ned i som bestyrelse. Jeg ved, at både Bolius og Boligsiden.dk har lavet nogle undersøgelser omhandlende nabostridigheders betydning for livskvaliteten. Du kan læse mere her: https://www.bolius.dk/god-naboskik-17775/
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 2 kommentarer