5 fiduser til at spare på vandet i foreningen
Kunne du også godt tænke dig at spare seks liter vand i minuttet uden at være nødsaget til at slukke bruseren, mens du sæber dig ind, eller slukke hanen, mens du skræller kartofler? Så skal du læse med nu. Vi har samlet fem vandbesparende initiativer, der med få ændringer kan spare jer og jeres andelsboligforening for tusinde liter vand – og kroner. Og oveni købet, sikrer initiativerne også, at vi har nok rent vand i hanerne til fremtiden.
Udskift brusehovede
Det lyder ganske simpelt. Og det er det faktisk også. Skifter du dit almindelige brusehoved, der bruger cirka 15 liter vand i minuttet, ud med et vandbesparende brusehoved, der bruger max 9 liter vand i minuttet, kan du spare hele 60 liter vand på dit daglige bad på 10 minutter. Tricket er, at den vandbesparende bruser blander luft i vandet. De fleste mennesker bemærker ikke forskellen, og på den måde sparer du på vandet, mens det løber, uden at gå på kompromis med komforten og kvaliteten af dit bad. Derudover er det nemt at montere, og udgiften for brusehovedet er hurtigt tjent hjem.
Sæt perlatorer på vandhanen
En perlator har samme funktion som det vandbesparende brusehoved og blander altså også luft i vandet. Derudover sætter perlatoren et vandmængde-max på hanen, så der ikke kommer mere vand ud af hanen, uanset hvor meget du drejer på blandingsbatteriet. Stiller du derefter også en balje under, når du skyller grøntsagerne, er du godt på vej. Og koger du dem derefter i mindst muligt vand – ja, så sparer du både på vandet og strømmen. Og så er det faktisk også sundere.
Spring forvasken over
Forvasken er sjældent nødvendig, og dropper du den, mindsker du vandforbruget og hele 20 procent af elforbruget. Hvis du samtidigt undgår klatvask og fylder vaskemaskinen helt op hver gang, sparer du i gennemsnit en vask om ugen. Det er både godt for vandbesparelsen og for din
Lad køleskabet køle dit vand
Et iskoldt glas vand er læskende og lækkert, men det er uhensigtsmæssigt at lade vandhanen løbe, indtil vandet bliver koldt nok. Sørg derfor for at stille en kande eller flaske vand i køleskabet aftenen forinden. På den måde går intet unødigt drikkevand til spilde, og du kan stadig starte dagen med et koldt glas vand.
Tjek dine vandinstallationer
Kontrollér med jævne mellemrum, om toilettet er i uorden. Det er ikke altid til at se med det blotte øje. Sæt derfor en serviet i den tørre toiletkumme og tjek, om den forbliver tør. Bliver servietten våd, løber toilettet, og det er en bekostelig affære, hvis det ikke fixes hurtigt. Et toilet, der løber – også selvom det er så lidt, at det ikke kan ses – bruger næsten 300 liter vand i døgnet. Det er over 4.500 kroner om året.
2 kommentarer
Hej, Jeg er rigtig glad for at læse jeres nyhedsmail, som ligeledes gør en opmærksom på mange relevante ting og man kan lære noget nyt hele tiden. Jeg kunne godt tænke mig at forstå, hvorfor administrationsselskaberne kræver mange tusinde kroner af en ny andelshaver i.f.b. med køb. Har rigtig svært ved at se hvad det er de laver for de penge og når jeg spør syntes jeg det er en tyndt svar. Jeg mener hvis jeg skal sælge og anvender en ejendomsmægler, kan jeg selv downloade referater, regnskaber fra sidste GF, uden at involvere dem. Når lejligheden så er solgt skal køber deponerer penge til adm. selskabet og de skal bekræfte at de er modtaget, herefter skal de udbetale beløbet til sælger og tilbage holde et rimeligt beløb til ekstra varme/vand. Så skal de påtegne den nye andelshavers navn og få det under skrevet af bestyrelsen. De rekvirerer måske også aflæsning af vand/varme, men stadigvæk laver de ikke mere end de gjorde for 10 år siden og her betalte køber 2500 kr. og idag er det typisk 9000 kr. Jeg syntes det ville være et godt emne at tage op og undersøge, så det bliver mere gennemsigtigt.
De bedste hilsner
Birgit
Hej Birgit
Tak for din kommentar. Vi er glade for at høre, at du er finder vores nyhedsbrev relevant og lærerigt. Dejligt! Vi tager altid imod idéer til kommende artikler med kyshånd, så dette administrator-emne vil vi notere os. Jeg har dog nogle nuværende indsigter, som jeg også gerne vil dele:
Det kan være svært at sammenligne det beløb, som andelsboligforeningerne bruger på administration, da det varierer rigtig meget, hvor stor en del af foreningens drift, som administrationsselskabet står for. Nogle foreninger ønsker så meget hjælp, som overhovedet muligt fra deres administrator, fordi de ikke selv har tid og kræfter til at løfte driftsopgaverne – andre foreninger er totalt selvadministrerende og baserer deres drift på frivillige kræfter og viden i foreningen. Administrationen påtager sig en bred vifte af opgaver. De har ofte advokater og jurister ansat og de kan hjælpe med alt fra byggeprojekter til viden om foreningens finansielle strategi. De er specialiseret i drift af andelsboliger og ved hvilke nye tiltag, der er på bedring eller om der kommer lovændringer.
Vi har lavet en guide om administration her:
https://www.andelsportal.dk/guides/administration-andelsboligforening/
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer