Vedligeholdelsesplanen: Nøglen til en sund andelsboligforening
Vedligeholdelsesplanen er et værdifuldt værktøj til andelsboligforeningen, der på bedste vis vil passe på sin ejendom. Med vedligeholdelsesplanen kan foreningen nemlig få et indblik i ejendommens tilstand samt planlægge og budgettere vedligeholdelses- og renoveringsprojekter i god tid. Andelsportal.dks branchepartner indenfor vedligeholdelsesplaner, ARC Nordic A/S, forklarer her om den værdiskabende vedligeholdelsesrapport.
Med en vedligeholdelsesplan får jeres forening de bedste forudsætninger for at vedligeholde jeres ejendom. Vedligeholdelsesplanen redegør nemlig for ejendommens tilstand samt for fremtidige vedligeholdelses- og renoveringsprojekter. Foreningen kan planlægge og budgettere efter vedligeholdelsesplanen, og på den måde holde foreningen sund og rask samt slippe for uforudsete, omkostningstunge fejl og skader på ejendommen.
Andreas Lindholm Sørensen, kunde- og relationschef hos ARC Nordic A/S, forklarer her om fordelene ved vedligeholdelsesplanen. ARC Nordic A/S, der er Andelsportal.dks branchepartner indenfor vedligeholdelsesplaner, er en arkitekt-, ingeniør- og bygherrerådgivningsvirksomhed med speciale i at hjælpe boligforeninger med deres vedligeholdelses- og renoveringsprojekter. Virksomheden, der er knap 40 år gammel og bygger på gode, gamle værdier, tilbyder alt fra vedligeholdelsesplaner til byggerådgivning af allerhøjeste kvalitet.
Vedligeholdelsesplanen: Et værdifuldt værktøj
Mange foreninger benytter en vedligeholdelsesplan, der har til formål at sikre, at foreningens ejendom vedligeholdes gennem årene, samt sikre, at der ikke sker uforudsete og omkostningstunge skader på ejendommen.
Helt konkret er vedligeholdelsesplanen en udførlig rapport, der forklarer om ejendommens tilstand og redegør for foreningens vedligeholdelses- og renoveringsprojekter indenfor de næste 10 år. Hertil indeholder rapporten typisk et vedligeholdelsesbudget, som foreningen kan tage udgangspunkt i. Rapporten udarbejdes på baggrund af en byggeteknisk gennemgang af ejendommen og udspringer derfor af en fageksperts vurdering af ejendommen.
Andreas Lindholm Sørensen forklarer, at vedligeholdelsesplanen er et værdifuldt værktøj, fordi foreninger kan få indsigt i, hvilke vedligeholdelses- og renoveringsprojekter de kan forvente at skulle tage sig af i fremtiden – og på baggrund af den lægge en langsigtet strategi for vedligeholdelsen af foreningen.
“En vedligeholdelsesplan er en god ide, fordi det er et arbejdsredskab, man får til at vedligeholde og passe på sin ejendom, så man både sikrer, at den ikke falder fra hinanden, men også holder den værdi, den skal. Og at man kan komme alle sine vedligeholdelsesprojekter til livs i god tid, og at man har mulighed for at budgettere dem i sit budget for foreningen,” fortæller Andreas Lindholm Sørensen og tilføjer:
“Foreningen kan bruge vedligeholdelsesplanen som et finansielt planlægningsværktøj. Det er et agilt dokument, som foreningen kan bruge til at finde ud af, hvor og hvornår det er, at den skal bruge de penge, der er sparet op, og finde ud af om den sparer nok om m.v.”
Fordelene ved vedligeholdelsesplanen
Der er mange fordele ved en vedligeholdelsesplan. For det første tydeliggør rapporten, hvilke vedligeholdelses- og renoveringsprojekter der skal udføres i ejendommen, og hvornår de skal udføres. Desuden indeholder den et vedligeholdelsesbudget, så foreningen kan få en oversigt over, hvad vedligeholdelses- og renoveringsprojekterne forventes at koste. Vedligeholdelsesplanen kan derfor bruges til at planlægge og budgettere efter. Dette skaber klarhed og tryghed for både bestyrelsen og beboerne i foreningen i og med de ved, hvilke vedligeholdelsesprojekter der står for døren de næste mange år.
Vedligeholdelsesplanen kan ligeledes skabe klarhed og tryghed for potentielle tilflyttere – bestyrelsen kan nemlig fremlægge en potentiel køber vedligeholdelsesplanen, så denne kan se foreningens planlagte vedligehold (samt se, at foreningen prioriterer at passe på sin ejendom). Dette kan der være en økonomisk fordel i – i den forstand, at flere kan være mere tilbøjelige til at investere i en forening, der investerer i sin ejendom.
Endnu en økonomisk fordel er den, at planen kan bruges strategisk ved forhandling med forsikringsselskaber og banker.
“Det kan være en fordel, at man som forening har sin vedligeholdelsesplan med, når man skal forhandle forsikringer og finansiering,” fortæller Andreas Lindholm Sørensen og tilføjer, at både forsikringsselskaber og banker gerne ser, at foreningen har en vedligeholdelsesplan.
Sådan udarbejdes en vedligeholdelsesplan
Kunne en forening tænke sig en vedligeholdelsesplan, vil første step være at kontakte en virksomhed, der udarbejder vedligeholdelsesplaner. Hos ARC Nordic A/S ville næste step derefter være et indledende møde mellem et bestyrelsesmedlem og ARC Nordic A/S.
“Vi arrangerer et uforpligtende møde typisk med et bestyrelsesmedlem. Det forløber typisk som et indledende møde via Teams. Her gennemgår vi, hvad en vedligeholdelsesplan er, hvad en vedligeholdelsesplan fra ARC Nordic A/S er, og hvad vedligeholdelsesplanen indeholder. Så gennemgår vi en tidligere vedligeholdelsesplan som eksempel samt forklarer og klæder dem godt på, så de kan gå tilbage til deres bestyrelse og forklarer videre, hvorfor de skal have en vedligeholdelsesplan,” fortæller Andreas Lindholm Sørensen.
Beslutter bestyrelsen, og senere generalforsamlingen, sig for at acceptere tilbuddet om en vedligeholdelsesplan fra ARC Nordic A/S, indleder fageksperterne hos den erfarne virksomhed et grundigt forarbejde:
“Vi starter med at lave nogle forundersøgelser på ejendommen. Vi undersøger alt, det vi kan finde på ejendommen, så vi kender den, inden vi kommer ud. Og så snakker vi lidt med bestyrelsen, om de ved, hvorvidt der er nogle udfordringer på ejendommen. Er der nogle opmærksomhedspunkter, vi skal kende til? Har foreningen nogle dokumenter på ejendommen, så tager vi selvfølgelige dem med. Men ellers så finder vi ud af en masse via det, der ligger offentligt om ejendommen. Der ligger typisk rigtig meget på ejendommen: Hvornår blev ejendommen bygget, hvor mange enheder består den af, hvorvidt der har været nogle byggesager på den, hvad lokalplanen siger. Alle de her ting samler vi sammen inden besigtigelsen,” fortæller Andreas Lindholm Sørensen.
Herefter gennemføres besigtigelsen efter aftale med bestyrelsen. Det er typisk en byggeteknisk rådgiver, der står for at besigtige ejendommen og udarbejde vedligeholdelsesplanen. Dette er ligeledes tilfældet hos ARC Nordic A/S. Under besigtigelsen gennemgår den byggetekniske rådgiver ejendommen grundigt.
“Når besigtigelsen er færdig, tager vi tilbage på vores kontor og udarbejder en detaljeret rapport, hvor vi udnytter vores tværfaglige hus. Den byggetekniske rådgiver, der har været ude og besigtige ejendommen, kan i huset sparre med en ingeniør, sparre med en arkitekt osv. for at gøre rapporten så rigtig som mulig ved at have flere øjne af forskellige fagligheder ind over,” lyder det.
Besigtigelsen tager typisk mellem 2 og 5 timer, men det vil naturligvis afhænge af foreningens størrelse.
Når rapporten er færdiggjort, sendes den retur til bestyrelsen. Hos ARC Nordic A/S plejer de efterfølgende at arrangere et møde, enten via teams eller fysisk, hvor de gennemgår planen sammen med bestyrelsen. Skulle der være nogle spørgsmål vedrørende vedligeholdelsesplanen, kan bestyrelsen her få svar på dem.
Fra tiden, foreningen besigtiges, til foreningen modtager den færdige rapport, går der omkring 2-3 uger, fortæller Andreas Lindholm Sørensen.
Hvordan ser den gode vedligeholdelsesplan ud?
Vedligeholdelsesplanen er som sagt en skriftlig rapport, der forklarer om ejendommens stand og redegør for foreningens vedligeholdelses- og renoveringsprojekter for de næste 10 år. En rapport fra ARC Nordic A/S indeholder en tilstandsvurdering af ejendommens bygningsdele og installationer, herunder tag, trapper, kloak, vandinstallationer og elinstallationer m.m.
Andreas Lindholm Sørensen fortæller, at rapporten har en simpel opbygning for at sikre, at man let kan få indblik i ejendommens stand. Først i rapporten fremgår der en opsummering af ejendommens tilstand – man kan derfor let få indblik i foreningens fremtidige vedligeholdelses- og renoveringsprojekter samt akutte forhold, som foreningen skal adressere hurtigst muligt. Læser man videre i rapporten, får man i detaljer oplysninger om ejendommens tilstand samt om vedligeholdelses- og renoveringsprojekterne, foreningen fremtidigt skal tage sig af.
Vedligeholdelsesplanen indeholder desuden et vedligeholdelsesbudget, der giver et detaljeret overslag over de forventede udgifter ved vedligeholdelsesprojekterne. Ud fra vedligeholdelsesplanen kan foreningen altså ligeledes se, hvor og hvordan foreningen skal budgettere samt se, om der skal spares op til et eller flere store projekter.
En vedligeholdelsesplan fra ARC Nordic A/S indeholder:
- Introduktion til vedligeholdelsesplanen
- En opsummerende konklusion
- Overblik over budgettet
- Guide til udførsel af opgaver
- Ejendomsdata
- Oversigt over bygningsdele (som tag, kælder, vinduer, trapper, etageadskillelsen, varmeanlæg, afløb, vandinstallationer, gasinstallationer og elinstallationer mv.)
- 10-årigt vedligeholdelsesbudget
Hvad koster en vedligeholdelsesplan?
Prisen på en vedligeholdelsesplan afhænger af flere faktorer, herunder særligt størrelsen på foreningen, fortæller Andreas Lindholm Sørensen. Det er derfor ikke muligt at komme med et estimat for, hvad prisen på en vedligeholdelsesplan for netop jeres forening ville være. Hos ARC Nordic A/S kan I dog hurtigt få et tilbud.
“Hos ARC Nordic A/S har vi en pris og et tilbud klart indenfor 24 timer fra det øjeblik, vi kontaktes af foreningen”
fortæller Andreas Lindholm Sørensen
Hvordan får foreningen en vedligeholdelsesplan?
Mangler I overblik over jeres ejendoms vedligehold, kan det være en god ide at få en vedligeholdelsesplan. På baggrund af vedligeholdelsesplanen kan I planlægge fremtidigt vedligeholdelsesarbejde for at sikre, at foreningens ejendom ikke falder fra hinanden, men også sikre, at den holder sin værdi.
I kan med fordel kontakte Andelsportal.dks branchepartner indenfor vedligeholdelsesplaner, ARC Nordic A/S. Her kan I få et tilbud indenfor 24 timer samt en grundigt udført vedligeholdelsesplan.
ARC Nordic A/S
Kunne I tænke jer en vedligeholdelsesplan, som I kan planlægge og budgettere efter? Så kontakt ARC Nordic A/S, der er Andelsportal.dks branchepartner indenfor vedligeholdelsesplaner. Virksomheden, der har knap 40 års erfaring, består af arkitekter, ingeniører, bygherrerådgivere og dækker alle fag, der hedder rådgivning.
4 kommentarer
Er det vedligeholdelses planer for Andelshuse i udfærdiger??
Hej Karin
Tak for din besked. Jeg har kontaktet ARCnordic, og de laver ikke vedligeholdelsesplaner for huse.
Mange hilsner
Nicole/Andelsportal.dk
Vil en manglende “vedligeholdelsesplan ” have indflydelse på en valuar vurdering?
Med venlig hilsen
Hej Peter
Tak for din besked.
Det varierer, hvor meget en vedligeholdelsesplan vil have af indflydelse på valuarvurderingen. Generelt giver en vedligeholdelsesplan et mere retvisende grundlag for vurdering af ejendommen. Har man altså en ældre ejendom, vil vedligeholdelsesplanen være et nyttigt værktøj til at få en mere præcis vurdering af ejendommen.
Mange hilsner
Nicole/Andelsportal.dk
Viser 0 af 4 kommentarer