afløbfaldstammerfaldstammerenoveringkloakstrømpeforing

Værd at vide om faldstammer i andelsboligforeningen

Faldstammer produceres i solide og hårdføre materialer, hvilket giver en stærk holdbarhed gennem mange år. Men faldstammer skal også vedligeholdes. Eventuelle problemer med rørene, der blot ignoreres, kan udvikle sig til alvorlige skader på hele ejendommen. Andelsportal.dk har udarbejdet denne guide i samarbejde med branchepartner JAC Kloakteknik A/S, så jeres forening ved, hvilken betydning faldstammerne har, og hvordan de vedligeholdes.


Indholdet i denne guide er sponsoreret.

Det er ikke mange, der spekulerer over, hvor vandet efter toiletbesøget eller sæbevandet fra håndvasken fører hen. Det er nemt at tage forgivet, at spildevandet fra dagens gøremål blot bliver ført væk. Men det er faktisk meget relevant at holde øje med kloaksystemet og kende til det for at opdage defekter, der potentielt kan sprede sig og udvikle sig til store skader. Med JAC Kloakteknik A/S guider vi jeres forening til en større viden omkring jeres særdeles vigtige faldstammesystem.

Hvad er en faldstamme?

For at kunne holde øje med faldstammernes stand, er det essentielt at have den basale forståelse af, hvad faldstammer er. Faldstammer er lodrette afløbsrør, som sikrer afløb i boliger i flere etager eller i etageejendomme. Som et træ med forgreninger, der alle samles til samme rod, er faldstammer også en type forgreninger. Faldstammerne sikrer at afløbene fra badeværelser og køkkener på alle ejendommens etager, samles til det fælles kloaksystem, der hører til ejendommen. Du kender måske allerede faldstammen fra dit badeværelse eller køkken som det store rør i hjørnet, der går fra loft til gulv. Mange faldstammer er nemlig synlige i gamle etageejendomme. I løbet af de senere år er det blevet moderne at pakke faldstammerne i forbindelse med renovering af badeværelse eller køkken.

Afløb

Afløb fra for eksempel håndvasken på badeværelset, er forbundet til faldstammen i et etagebyggeri

Hvornår er det tid til renovering af faldstammer?

Faldstammer, der er fremstillet i støbejern, forventes at kunne have en holdbarhed på omkring 50 år – nogle holder kortere, andre længere. Når faldstammerne begynder at synge på sidste vers, oplever beboere oftere lugtgener, tilstopninger eller lækage. Slitagen kan også ses på faldstammerne, hvor der opstår skjolder og aflejringer fra mange års spildvandsgennemgang.

Husk vedligeholdelse af faldstammerne
Faldstammerne står for at lede mange liter spildevand væk, fra lejligheder i etageejendomme, dagligt. Det beskidte vand medtager faldstammerne, selvom de er hårdføre. Derfor er det essentielt at andelshavere også tænker over, hvad de kommer i afløbet. Man undgår færre tilstopninger ved ikke at smide bind, tamponer og vat i kummen, samt at hælde fedt i vasken i køkkenet.

Dertil er det også vigtigt ikke at bruge mange kemikalier ved rengøring. Kemikalierne slider på emaljen, der sidder på rørets inderside, hvilket resulterer i at røret bliver porøst, og der kan opstå utætheder på sigt.

TV-inspektionen er første skridt

Når man har mistanke om enten utætte eller skadede faldstammer, så foretages en TV-inspektion typisk. TV-inspektionen kan klarlægge kloakkens tilstand og skadens omfang kan vurderes. En almindelig procedure herefter er at rense faldstammerne grundigt. Når faldstammen er renset, kan man klarlægge faldstammens stand, hvilke muligheder, der er for renovering, samt påbegynde, den ønskede renoveringsmetode.

Hvordan renoverer man faldstammer?

Der findes forskellige metoder til renovering af faldstammer. Faldstammerne kan udskiftes med nye rør i enten plastik eller rustfrit stål, man kan sætte et nyt rør ind i faldstammen eller man kan vælge at strømpefore. JAC Kloakteknik A/S anvender ofte strømpeforing, som renoveringsmetode, da den er særdeles fordelagtig.

Ved strømpeforing skal andelsboligforeningen ikke have udskiftet rørene. JAC Kloakteknik A/S anvender en teknik, hvor man slipper for at skulle tage rørene ud, og der vil i stedet isættes en filtstrømpe inde i faldstammen. Med LED-lys eller varme hærdes strømpen fast inde i faldstammen og på den måde skabes der er et nyt rør. Med et skæreværktøj laver man huller til diverse rørudgange. Selve strømpeforingen svarer til et nyt rør og har en levetid på 50 – 100 år.

Nemt og bekvemt at strømpefore

Når foreningen vælger strømpeforing frem for en komplet udskiftning af faldstammerne, så behøver beboerne ikke at flytte ud, da men kan opholde sig i lejligheden under renoveringen. Derudover er strømpeforingen også en løsning, der gør at beboerne slipper for byggerod, fordi rørene ikke skal tages ud af væggene.
Strømpeforing i en forening tager omkring 2-4 dage, mens en komplet udskiftning tager flere uger. Derfor er det nemt og bekvemt at strømpefore. Dertil er omkostningerne lavere end ved en komplet renovering, da man både sparer materialer og håndværkertimer.

Hvem skal betale for renovering af faldstammerne?

Det er foreningen, der bærer ansvaret for faldstammerne, der går lodret igennem etagerne. Så selvom at faldstammerne løber inde i lejligheden, og ikke på foreningens fællesarealer, er det foreningen, der står for renovering af disse.
Beboerne har derimod ansvar for at vedligeholde de vandrette rør og vandlåsen. Her har beboerne pligt til at rense vandlåsen for hår m.m., som vil kunne skabe tilstopninger. Desuden har beboerne indberetningspligt. Hvis der opdages lækage eller aflejringer på faldstammerne ind i andelen, som foreningens har til ansvar at vedligeholde, har beboerne pligt til at indberette dette til foreningen, så der kan ske en renovering.

Hvad koster det at strømpefore?

Når jeres forening har besluttet jer for hvilken renovering, der er den mest fordelagtige metode, er det selvfølgelig også relevant at vide, hvilket omkostninger, der er forbundet. Det er svært at give en generel pris på, hvad renovering af faldstammer koster, da det afhænger af kompleksiteten af opgaven, samt hvilken metode, der vælges. Derfor står JAC Kloakteknik A/S til rådighed for kyndig vejledning. De besigtiger først jeres forening, så rørenes stand kan klarlægges. Med stort speciale inden for strømpeforinger og faldstammer, kan JAC Kloakteknik A/S varetage enhver opgave og jeres forening er garanteret en attraktiv pris pr. meter.

Kontakt JAC Kloakteknik A/S for en gennemgang af jeres faldstammer
Står jeres andelsboligforening og ønsker vurdering af jeres ældre faldstammer eller mistænker grund til renovering, så er der ingen grund til at vente til problemerne spreder sig. JAC Kloakteknik A/S er eksperter i faldstammer og kan hjælpe jeres forening til den bedste løsning for jeres forening.
Læs mere om JAC Kloakteknik A/S på deres hjemmeside her eller ring på 2014 1533 for en uforpligtende samtale.
Om forfatteren: Andelsportal.dk har siden år 2000 formidlet nyheder, informationer og services til landets andelsboligforeninger. Forskellige forfattere har løbende skrevet artikler og bidraget med viden til andelsportal.dk’s arkiv af nyheder, guides og indlæg.
Skriv en kommentar