Vinduer
Det er vigtigt at have styr på vinduerne i andelsboligforeningen. Vinduerne er der, hvor kulde og varme mødes i løbet af de kolde måneder, derfor er de særligt udsatte for råd og skimmelsvamp. Men det kan være svært at finde rundt i, hvilke vinduer man skal have etableret, når man skal have nye vinduer i andelsboligforeningen.


Vi har været i dialog med DK Glas og Montage ApS, der fortæller meget mere om, hvilken type vinduer, der er lovpligtige i dag, samt hvilke vinduer, der kan holde længe, og spare jeres andelsboligforening for unødig vedligeholdelse.
Hvornår bør man skifte vinduer i en andelsboligforening?
Det kan være svært med sikkerhed at vide, hvornår man skal skifte vinduerne i andelsboligforeningen. Levetiden for jeres forenings nuværende vinduer kommer meget an på, hvilken vinduestype det er I har.
‘Det er meget forskelligt, hvornår man burde udskifte sine vinduer. Det kan være, at vinduerne er begyndt at trække, fordi de er rådne og på den måde er blevet utætte. Det kan også være, at man i foreningen ønsker at opgradere vinduestypen til noget bedre og mere holdbart,’
DK Glas og Montage ApS
Vinduerne er placeret hvor kold luft udefra og varm luft indefra mødes. Så mange ældre vinduer har også tendens til at få skimmelsvamp omkring vindueskonstruktionen. Det er vigtigt at få ordnet skimmelsvamp, da det har mange negative påvirkninger på både bygningen, men også på beboerne i en sundhedsskadelig forstand.


Hvilken type vinduer kan man få monteret i dag, og hvad siger loven?
Mange af de typer af vinduer, der sidder i ældre bygninger, ville ikke kunne monteres i dag, skulle nye vinduer i sættes. Det skyldes, at der de seneste år er kommet nye krav, der bestemmer, at der skal bygges med 3—lags glas.
”I dag kører man normalvis med 3-lags vinduer, da det er det mest energirigtige. Det har ikke nødvendigvis noget med rammen at gøre, men den bliver ofte en lille smule tykkere, når der kommer 3-lags vinduer i. Man kan få 3-lags energi A vinduer, man kan få 2-lags energi A vinduer og så kan man få 2-lags energi B vinduer. Energi B vinduer er kun lovlige at sætte op i ikke-opvarmede rum. Én undtagelse er, at godt må sættes op i opgangen, i sommerhuset eller kolonihavehuset – generelt steder, man ikke bor fast,” forklarer DK Glas og Montage ApS.
Det er altså lovpligtigt at få monteret energi A vinduer, hvis du vælger at få monteret nye vinduer i dag. Dette er for at sikre, at dine vinduer holder bedst muligt på varmen. Samtidig sparer det for en unødigt høj varmeregning.


Hvilke vinduesrammer kan man få monteret i dag, og hvad siger loven?
Der er ikke nogle lovmæssige retningslinjer, der peger på, hvilken vinduesramme man skal have monteret – ligesom det gælder for vinduestyper. Der er til gengæld både fordele og ulemper ved de forskellige typer af vinduesrammer, samt hvilken kvalitet du vælger.
“Man kan vælge at få vinduer i træ, træ/alu, aluminium og plast. De mest gængse typer af vinduer er af træ og træ/alu. Vælger man at få træ/alu vinduer, sparer man penge på vedligeholdelse. Vælger du derimod vinduer i træ, kan du male dem og på den måde skifte farve, skulle du ønske det. Når man vælger vinduer i træ/alu, er de typisk 20 % dyrere end vinduer i træ,” fortæller DK Glas og Montage ApS og fortsætter:
Selve holdbarheden kommer meget an på, hvilket mærke du vælger at få monteret. Det kan ikke betale sig at spare på løsningen, da I så skal ud og skifte vinduerne igen om 30 år. Vælger man en lidt dyrere løsning, kan man få nogle solide vinduer med en holdbarhed på over 40 år. Dette kan man argumentere for er bedst på den lange bane.
DK Glas og Montage ApS
Stillads
Der er altid en pris på montering af vinduer og derfor også på opsætning af stillads hertil. Det er forskelligt fra andelsboligforening til andelsboligforening, hvilken type stillads det kræves, når man skal have skiftet sine vinduer.
”Man må ikke skifte vinduer indefra, så der skal sættes et stillads opsat. Man kan dog spare penge på stillads ved at vælge en lift/arbejdsplatform – det afhænger af højden på ens ejendom. Ved lavere andelsboligforeninger, op til 1. sal, kan man gøre brug af et rullestillads. Alt efter størrelsen på foreningens ejendom kan opsætningen af et stillads koste fra 100.000 og opefter,” fortæller DK Glas og Montage ApS.


Udskiftning af vinduer i fredede bygninger
Fredede bygninger er sin helt egen sag, og på trods af, at bygningerne er fredede, kan det nogle gange være nødvendigt at udskifte vinduerne for at beskytte ejendommen bedst muligt. Hertil følger dog nogle regler.
”I eksempelvis København findes der andelsboligforeninger, der er placeret i fredede bygninger. Hvis man skal have skiftet vinduerne heri, er det vigtigt, at det bliver gjort rigtigt for at man ikke kommer på kant med loven. Vi har lige skiftet nogle vinduer på Christianshavn, det er enkeltglasruder og dem må man faktisk ikke skifte. Derfor laver man rammen tilsvarende den gamle og så kan man ellers lave et forsatsvindue. Det er altså et vindue, der sidder på indersiden af vinduet. På den måde renoverer man vinduet, uden at gøre noget fredningen forbyder,” lyder det fra DK Glas og Montage ApS.
Hvornår bør man skifte sine vinduer, og hvad koster det?
Der er som sådan ikke nogle regler for, hvornår man bør skifte vinduerne i andelsboligforeningen, men der er nogle perioder, hvor man som oftest skifter dem.
”Vi skifter vinduer hele året, men ser normalt oftest foreninger, der vil have vinduerne skiftet i de lidt varmere måneder. Det er i perioden 1. marts til 1. oktober, at vi har flest vinduesentrepriser. Det betyder egentligt ikke noget, at det er koldt udenfor, når vi skifter dem, fordi man tager en lejlighed ad gangen og skifter alle vinduer på få timer. Der kommer altså aldrig til at være frit udløb for varme,” forklarer DK Glas og Montage ApS og fortsætter:
‘I forhold til pris, kommer det naturligvis meget an på, hvor mange vinduer der skal skiftes, samt hvilken type af vinduer der skal monteres. Derfor råder vi altid kunden til at forhøre sig hos en professionel og få et tilbud. Men skal der i en andelsboligforening skiftes 240 døre/vinduer, og benytter man for eksempel Top Turn vinduer, vil en sådan sag koste mellem 2,4 og 2,7 millioner kroner for foreningen.’
DK Glas og Montage ApS
Står din andelsboligforening overfor en vinduesudskiftning og leder efter en erfaren og kvalitetsbevidst entreprenør, kan du trygt kontakte DK Glas og Montage ApS for et uforpligtende tilbud.

DK Glas og Montage ApS en meget erfaren og kvalitetsbevidst montør af døre og vinduer. De hjælper kunder med projekter i alt fra ganske normale tømreropgaver og udskiftning af døre og vinduer til montering af særlige termoruder og butiksruder. Virksomheden leverer altid langtidsholdbare og kvalitetsrige løsninger, så din løsning holder mange år frem. Med DK Glas og Montage ApS på din sag, kan du læne dig tilbage og nyde en professionel proces og et resultat fra øverste hylde.
Læs også
1 kommentarer
Hvilke vinduer vil I anbefale at montere i en etageejendom ?
I forhold til langtidsholdbarhed, let vedligehold ?
I firhold til energi og i forhold til lydreducering ?
Viser 0 af 1 kommentarer