Skadedyrsbekæmpelse
Alle ejendomme kan blive ramt af en skadedyrsplage, men især i boligforeninger kan det være en problematik, da man både skal forholde sig til sin egen matrikel og fællesarealerne. Det er derfor vigtigt at have et overblik over, hvilke skadedyr der kan være til besvær, hvordan man kan forebygge skadedyrenes ankomst, eller skille sig af med dem, hvis de først har meldt sin ankomst. Læs med her, hvor Rune Sejersen fra Anticimex A/S giver nogle værdifulde indsigter på området.
Skadedyr i andelsboligforeningen
Selvom det føles på samme måde, uanset om man har skadedyr i en etplansvilla eller en andelsboligforening, så er det ikke præcis det samme. Dette er fordi skadedyr gør brug af forskellige adgangsveje i en etageejendom, for at komme fra den ene lejlighed til den anden.
”Der er ikke noget der er specielt for en andelsbolighaver frem for nogen som helst andre, men udfordringen ligger i etagebyggerier kontra enkeltstående boliger. Der er nemlig en række skadedyr, der spreder sig fra bolig til bolig,” fortæller Rune Sejersen fra Anticimex A/S, der er ekspert i skadedyrsbekæmpelse og -kontrol, og fortsætter:
Det handler i særdeleshed om væggelus, men også skægkræ, som er en forholdsvis ny og meget irriterende plage, vi har herhjemme. Væggelus kan komme ind alle steder, hvor man kan stikke et kreditkort ind, så de har rig mulighed for at transportere sig rundt og for at komme indenfor. Fælles for væggelus og skægkræ er, at de f.eks. bruger el-paneler og ledninger til at komme fra lejlighed til lejlighed, nærmest som en form for motorvej.
Rune Sejersen, Anticimex A/S
Der er naturligvis også mange andre typer af skadedyr, der kan gøre entre i andelsboligforeningen, og som man kan have svært ved at slippe af med. Dette er alt fra måger og duer til kakerlakker og myrer. Vi ser her nærmere på de forskellige former for skadedyr og bekæmpelsen samt forebyggelsen heraf.
Væggelus
Væggelus skal man ikke kimse ad. De er en meget ubehagelig art at få indenfor, og er også svære at slippe af med. Det lyder som den rene vampyrfilm, men særligt væggelusenes blodsugende evne gør det til et særligt slemt skadedyr.
”Væggelus er et blodsugende dyr og lever derfor af det blod, den kan komme i nærheden af. Derfor er det også noget der klør helt vildt, svier og ofte også laver store plamager på huden, når de kommer på besøg. Derudover har væggelus den egenskab, at de kan ligge i dvale i lang tid. Hvis der ikke er nogen hjemme i en længere periode, lukker de deres system ned, og når man så kommer hjem igen, så vågner de for at drikke blod,” fortæller Rune Sejersen.
Men man skal ikke male fanden på væggen, når man har fået væggelus – de er nemlig til at slippe af med igen.
Væggelus befinder sig tit i sengekanten, når de først er kommet indenfor, og de er faktisk til at se med det blotte øje. Væggelus bekæmpes enten med varme eller kulde – her benytter vi os som oftest af varme, hvormed vi damper dem væk. Ved omkring 55 grader dør væggelusene, så derfor er damp en perfekt måde at bekæmpe dem på.
Rune Sejersen, Anticimex A/S
Man kan som sådan ikke forebygge mod væggelus, men man kan gøre forholdene så dårlige som mulige for dem. Når du får eller køber noget brugt tøj, er sandsynligheden for væggelus til stede. Start derfor med at give tøjet en vask og en efterfølgende tur i tørretumbleren, så eventuelle væggelus bliver dræbt. Når tøjet har været gennem vaskemaskine og tørretumbler, kan du så lægge det på plads i dit klædeskab. Det er desværre ikke alt tøj, der kan tåle 60 grader og tørretumbling. Så kan du også lægge tøjet en uge i fryseren.
Skægkræ
Skægkræ bliver ofte forvekslet med sølvfisk. De mest synlige forskelle på dem er, at skægkræ har tre haletråde, hvorimod sølvfisk kun har to haletråde. Derudover er skægkræ en del større end sølvfisk.
”Skægkræ er som en stor sølvfisk. Selvom de kommer rundt på samme måde som væggelus, er det noget helt andet. Skægkræ lever af at spise tapet og papir og er derfor ikke til samme fysiske gene som væggelus. Men det kan ofte ses på ens ting, hvis man har skægkræ – simpelthen fordi de spiser dem,” fortæller Rune Sejersen og fortsætter:
Skægkræ slipper man af med ved grundig rengøring/støvsugning. Er det ikke nok, kan man bruge gift. Det er naturligvis noget gift, der ikke er giftigt for mennesker, men udelukkende dyr med en bestemt opbygning. Dette lægger vi ud i form af små gele-klumper, som tiltrækker dyrene og slår dem ihjel, når de spiser det.
Skægkræ bider ikke og er ikke farlige for mennesker eller dyr. Dog kan de være til stor gene i hjemmet, når de kribler rundt på vægge og gulve – og spiser dine bøger, papirer og tapet.
Møl
Et andet meget normalt skadedyr at få besøg af er møl. Møl findes i utallige arter og lever derfor også af forskellige ting. Det er ofte mest synligt, at man har haft besøg af møl, når man tager sin lækreste sweater op og den er fuldstændig hullet – men møl kan bo flere andre steder end i tøjet.
”Vi ser typisk møl i madvarer, altså det vi kalder kolonialmøl. De spiser madvarer som mel og andre tørre ting. Den økologiske bevægelse har særligt været med til at gøre leveforholdene gode for møl, fordi det er varer, de endnu bedre kan leve af. Blandt andet bliver økologisk mel ikke behandlet på samme måde som ikke-økologisk, og det gør det attraktivt for møl. Derudover er der selvfølgelig også klædemøl, som spiser tekstiler og særligt af god kvalitet,” fortæller Rune Sejersen.
Den store varians af møltyper gør det sværere at bekæmpe møl, men der er naturligvis nogle effektive måder man kan slippe af med dem på, når de først har fundet vej til melet eller klædeskabet.
”Den nemmeste måde at slippe af med kolonialmøl er bortskaffelse af madvarerne, som de har fundet frem til. Der behøver man egentligt ikke en større skadedyrsbehandling, for at blive kvit med dem. Og ellers er grundig rengøring, vask og bortskaffelse egentligt den generelt bedste måde at komme af med de fleste typer møl. Vores rådgivning bygger på at bruge så lidt gift som muligt, og hvis det er muligt at slippe af med skadedyr uden brug af gift, er det klart at foretrække.”
Kakerlakker
Hvis man ikke selv har haft besøg af kakerlakker, kan det sagtens være noget man forbinder med et vandrerhjem på Bali eller et bosted under andre varmere himmelstrøg. Men ikke desto mindre er det et ganske normalt skadedyr i Danmark.
”Kakerlakker er ligesom skægkræ og væggelus svære at slippe af med, når de først har fundet vej indenfor – men man kan slippe af med kakerlakker på samme måde som med skægkræ. Dette er altså ved at sætte en gele-klump frem, som kakerlakker bliver tiltrukket af, og som slår dem ihjel, når de spiser det. Man kan mindske risikoen for kakerlakkers tilstedeværelse ved at holde boligen ren og tør, men der er naturligvis aldrig noget, der sikrer det 100 procent,” fortæller Rune Sejersen.
Kakerlakker er i sig selv ikke farlige, men kan bære på sygdomme. Hvis du ser kakerlakker, er det derfor en god ide hurtigt at reagere og få hjælp til bekæmpelsen af dem.
En fælles indsats
Har du skadedyr i din andelslejlighed, er der en sandsynlighed for, at du ikke er den eneste i andelsboligforeningen, der kæmper med de uønskede gæster. Det er derfor en god ide at forhøre sig i foreningen, om andre også har skadedyr – og har de det, kan bekæmpelsen af disse med fordel være en fælles indsats. For eksempel kan væggelus, skægkræ og kakerlakker bevæge sig fra lejlighed til lejlighed, så har du ubudne gæster, er det en god ide, at du forhører dig hos dine naboer, under-, eller overboer, inden du går i gang med skadedyrsbekæmpelsen.
Skadedyr på fællesarealerne
Der er de skadedyr, der vandrer fra lejlighed til lejlighed i andelsboligforeninger, og så er der de skadedyr, der ikke så ofte kommer indenfor, men er til besvær i fællesarealerne. Dette er blandt andet myrer, hvepse, rotter, duer og måger.
Myrer
Myrer vinder oftest frem i de varmere måneder, men de kan stadig være en pestilens. Myrer finder ofte frem til madvarer og kan derfor nemt finde ind i huset. Men det er heldigvis let at slippe af med myrer og hvepse, når man har ellers fået dem på besøg.
”Myrer går sædvanligvis efter madvarer, som de kan bringe til dronningen, der sidder nede i deres myrebo. Den måde man behandler en myreinvasion på, er ved at stille noget gele, der er lignende det til kakerlakker og skægkræ, frem, som myrerne bringer ned i boet til dronningen. Når dronningen indtager giften, dør dronningen og det dræber også boet.”
Rotter
Rotter er generelt et skadedyrsproblem, som er svært at slippe af med, og som fylder rigtig meget i billedet, når de endelig er der. Rotter kan komme ind allevegne og huserer både i fællesarealer, men kan faktisk også kravle ind i enkelte lejligheder gennem toiletterne.
”Hvis man gerne vil forebygge et rotteproblem, skal man have fat i en rigtig skadedyrsbekæmper. Har man rotter, kan man få kommunen ud og fjerne dem, men de forebygger ikke, at de kommer igen. Den måde man forebygger rotter, er ved at etablere en sikring mod rotter. Det gør vi blandt andet med nogle elektroniske fælder, som både mus og rotter kan gå i. Det er den mest effektive måde at slippe af med rotter på.” – Rune Sejersen.
Duer og måger
Selvom duer og måger ikke er det første man tænker på, når man tænker på skadedyr, kan de skabe knap så lækre forhold i fællesområderne og ved facaderne, hvis der sidder mange af dem. Den måde man skaffer sig af med måger og duer på, er ved at skabe dårlige forhold for dem, så de søger et andet sted hen.
”Tidligere har man brugt mindre spyd til at få duer væk fra tagkanterne og dermed få dem stoppet i at afføre i fællesarealer. Det man gør i dag, det er at gennem mindre elektriske striber, som man etablerer langs tagkanterne. De striber man lægger har lavstrøm, så det ikke gør ondt på duer og måger, men gør det ubehageligt for dem at sidde. På den måde søger de helt automatisk hen til et andet sted, hvor de sidder bedre,” fortæller Rune Sejersen.
Hvem har ansvaret for bekæmpelse af skadedyr i en andelsbolig?
Konstaterer du et skadedyrsangreb i din andelsbolig er det en god idé, at du i første omgang selv forsøger at få bugt med skadedyrene. Din andelsboligforenings bestyrelse kan i nogle tilfælde hjælpe dig med råd og vejledning til bekæmpelsen.
Lidt afhængigt af hvilket skadedyr, du kan konstatere, er det en god idé, at du kontakter din bestyrelse. Det er nemlig ikke alle skadedyr, som du kan bekæmpe på egen hånd. Ser du f.eks. nogle rotter, så er det meget vigtigt, at du informerer bestyrelsen i andelsboligforeningen, så I kan sikre, at kommunen bliver kontaktet. Det er nemlig dem, som har ansvaret for bekæmpelse af rotter.
Kan du ikke selv komme af med mindre skadedyr, kan det ligeledes være en god idé at kontakte bestyrelsen i din andelsboligforening. Det kan være, at skadedyrene lever på tværs af boligerne i foreningen. Foreningen kan kontakte et firma, der kan hjælpe med skadedyrsbekæmpelse, så I gør en fælles indsats.
Har du personligt, eller din andelsboligforening et skadedyrsproblem? Så kontakt Anticimex A/S og få råd til, hvordan I kommer problemerne til livs. Vi kan hjælpe med alle former for skadedyr
Læs også