Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

5 gratis tiltag, som andelsboligforeninger kan udnytte

Det er de færreste ting, der er gratis i dagens Danmark, ikke mindst for andelsboligforeninger. Men der er dog stadig mulighed for, at foreningen kan nyde godt af nogle gratis glæder. På Andelsportal.dk har vi fundet ud af, hvilke ting foreninger kan gøre uden at skulle finde tegnebogen frem. Læs mere her om, hvilke tiltag jeres forening gratis kan benytte sig af.

1. Gratis vaskekælder

Hvis foreningens vaskekælder er utidssvarende eller hvis foreningen slet ikke har en vaskekælder, er der mulighed for at få etableret en vaskekælder gratis, på den betingelse, at foreningen giver afkald på de penge, der inkasseres pr. vask/tumbling. Flere forskellige virksomheder tilbyder boligforeninger at få sat vaskekælder op, på den betingelse, at virksomheden også får lov at stå for den fremtidige drift af vaskekælderen og også får vaskepengene, når vaskekælderen er installeret. Eksempelvis tilbyder Leasy en løsning, henvendt specifikt til boligforeninger. For boligforeninger er fordelene, at man omkostningsfrit får en ny vaskekælder med nye moderne maskiner, og ikke skal bruge penge på hverken fremtidig vedligeholdelse eller administration af vaskekælderen. Et krav for, at foreningen kan få vaskekælder er, at den stiller et egnet lokale til rådighed til.

2. Få renoveret taget – betal med tørrelofterne

Er foreningens tag ved at trænge til en udskiftning? Så er der faktisk mulighed, for at få renoveret taget gratis, hvis foreningen har ubenyttede tørrelofter i ejendommen. Flere firmaer tilbyder at lægge nyt isoleret tag, samt ombygge tørrelofterne til lejligheder kvit og frit. Det foreningen skal være opmærksom på er, at virksomheder der tilbyder at renovere tørreloftet typisk vil kræve råderet over tørreloftslejlighederne, som der renoveres. Dermed kan en virksomhed udleje, sælge og indrette tørreloftslejligheden, som den ønsker. For boligforeninger er fordelene dog også store, da foreningens ejendom får et nyt tag gratis, samt at de øvrige lejligheder kommer til at spare penge på varme, da loftet isoleres bedre, både pga. den nye taglejlighed, samt det nye bedre isolerede tag. Er i interesserede i at høre, om jeres forenings muligheder for at få renoveret tag og tørrelofter, så indsend en opgavebeskrivelse her.

3. Få tjekket foreningens isolering

Mange isoleringsvirksomheder tilbyder boligforeninger et gratis, uforpligtende isoleringstjek. Det kan naturligvis ikke betragtes som helt uvildig rådgivning, hvilket foreningen selvfølgelig må have for øje, men ikke desto mindre kan det give foreningen nyttig information om, hvorvidt der er et behov for at isolere ejendommen(e). Det er værd at undersøge, da rigtig mange boliger i Danmark er dårligt isolerede. Politiken mener, at over 40% af Danmarks boliger ikke er energivenlige – noget som isolering eller efterisolering af bygningen kan være med til at rette op på.

4. Gratis energitjek

Update 19.09.17: Det er desværre ikke muligt at få energitjek på nuværende tidspunkt.
For boligforeninger uden energibesparende løsninger i ejendommen, kan der potentielt være penge at spare. For bestyrelsesmedlemmer og beboere i foreninger, kan det dog være svært at vide, hvor det giver mest mening at sætte ind. Derfor kan der være god mening i at få foretaget et grundigt energitjek af foreningens bygninger. I hovedstadsområdet kan andelsboligforeninger få et gratis energitjek af det rådgivende ingeniørfirma Focus2. Det kræver blot, at foreningen bestiller tjekket, hvilket kan gøres på Energihjem.dk. Med et energitjek kan foreningen få overblik over, hvordan foreningen kan energioptimeres. En sidegevinst ved at tænke energivenligt er desuden, at der hvert år spares penge på elektricitet, når foreningen bruger mindre energi.

5. KLIMAKVIK medlemskab

For andelsboligforeninger i Odense er der mulighed for et gratis KLIMAKVIK-medlemsskab, som tilbydes af Klimaværket, Odense Kommune. KLIMAKVIK-medlemsskabet betyder, at boligforeninger blandt andet får adgang til Klimaværkets arrangementer om klima- og energibesparelser, samt at foreningen får profilering online. Initiativet er lavet med henblik på at få flere boligforeninger til at blive mere energivenlige, og er derfor meget relevant, for foreninger, der endnu ikke er blevet energirenoverede. Læs mere om Klimaværket på Odense Kommunes hjemmeside.