Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Altan.dk

Vurderinger på nogle andelslejligheder er al for høje

De meget høje offentlige vurderinger på andelsboliger presser mange andelshavere. De har nemlig svært ved at sælge deres lejlighed og som en ny analyse blandt brugerne på Andelsportal.dk viser, mener et flertal, at vurderingen er al for høj. Konsekvensen kan blive, at andelshavere må sælge deres lejligheder med tab.

Andelsportal.dk har spurgt brugerne af portalen hvorvidt de synes, at de nye offentlige vurderinger er for høje. Det mener et klart flertal. Rent faktisk svarer 55 % af de adspurgte; ja til at de offentlige vurderinger er for høje. Kun 18 % mener, at vurderingerne er tilpas, mens 27 % mener de er for lave. Konsekvensen af de nye vurderinger har da også været, at flere må sælge deres andelsboliger med store “rabatter”. Der er eksempler på, at sælgere må gå kr. 3-400.000 ned i pris for at få solgt deres lejlighed. Det er mildt sagt uhensigtsmæssigt og foreningerne bør tænke sig om inden de værdisætter andelskronen ved hjælp af den offentlige vurdering.

Forbrugerrådet: Risiko for store prisfald på andele

Risikoprofilen for andelslejligheder nærmer sig ejerlejligheder i forlængelse af de høje offentlige vurderinger og prisfald er pludselig en risiko andelshavere er nødt til at forholde sig til. Det fortæller økonom ved Forbrugerrådet Carsten Holdum til Andelsportal.dk;

“Vi har ikke nogen direkte grund til at antage, at der kommer et prisfald, men risikoen er nærliggende” og han fortsætter

“Andelen er ikke et så sikkert papir som i gamle dage – og man kan overveje om der ligger et politisk pres bag de høje vurderinger, for at få en højere mobilitet på andelsboligmarkedet.”
Sidstnævnte er i hvert fald lykkes hvis man skal tro en tidligere undersøgelse fra Andelsportal.dk. Den viste, at næsten 60 % af andelshaverne vil eller er i gang med at overveje at flytte fra andel til ejerbolig.

SKAT: De offentlige vurderinger kan godt falde

Ifølge vurderingschef Henrik Pontoppidan hos SKAT i København, som Andelsportal.dk har talt med, kan foreningerne ikke forvente, at vurderingerne forbliver på samme høje niveau. Det afhænger naturligvis af renten og prislejet for udlejningsejendomme, der bruges som rettesnor for vurderingen. Det er derfor tilrådeligt, at undlade, at udnytte vurderingen 100 %. Især skal købere af andelsboliger være opmærksomme på problemet, for det er dem, der risikerer at måtte sælge med tab. Det kunne være en god ide, at tage en ejendomsmægler/valuar med på råd. Han kan nemlig vurdere om den enkelte lejlighed kan sælges til den ansatte værdi eller burde sættes ned i pris, så den kom på niveau med markedsprisen.