Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Vesterbro skal gøres grønnere

Køb et træ og vær med til at gøre byen grønnere, lyder en ny kampagne i Københavns Kommune, som i ugens løb skød kampagnen “Giv træer – gør byen grønnere” i gang, da en skov af 75 træer fandt vej til Rådhuspladsen. Vesterbro er det område i byen, hvor der er mindst fritidsareal per indbygger og beboerne trænger simpelt hen til flere træer,« siger bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V).

Et sort hul i et ellers grønt København. Den lidet flatterende betegnelse hænger på bydelen Vesterbro, hvor beboerne mildest talt ikke er forvænte med udsigten til blomster, træer og græs. Men grønnere tider venter forude.

Københavns Kommune skød i aftes kampagnen “Giv træer – gør byen grønnere” i gang, da en skov af 75 træer fandt vej til Rådhuspladsen. De 10 arter af træer – bl.a. kugleplataner, kinesiske tempeltræer, tjørn, japanske kirsebærtræer, sydbøg og magnolia – er alle tiltænkt Vesterbro.

»Vesterbro er det område i byen, hvor der er mindst fritidsareal per indbygger. Beboerne trænger simpelt hen til flere træer,« begrunder bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V), som også er formand for Det Grønne Råd, der har fostret ideen til kampagnen.

Borgmesteren henviser til, at beboerne på Vesterbro hver blot har to kvadratmeter fritidsareal til rådighed, mens gennemsnittet er 25 kvm for borgerne i resten af byen. Borgerne på Vesterbro skal dog ikke glæde sig over udsigten til flere grønne grene alt for tidligt.

Træer til salg

De 75 træer finder kun vej til bydelen, hvis private borgere og virksomheder vil købe og donere dem. Samarbejdet mellem det offentlige og borgerne er selve grundtanken i kampagnen.

»Vi vil gerne engagere folk i, at vi får en grøn by. Desuden kan kommunen ikke alt selv. Den har brug for, at borgerne er med, at de passer på og føler ansvarlighed for træerne,« siger Søren Pind.

Det er borgerne tilsyneladende også interesserede i. Allerede i fredags var ca. 25 træer solgt – heraf 20 kugleplataner til DGI-byen. De kommer dog ikke i jorden på Vesterbro lige med det samme.

Indtil fredag står samtlige 75 træer på Rådhuspladsen som en hyldest til byens rådhus, som fylder 100 år i dag. Interesserede købere kan kigge forbi pladsen og udvælge netop dét træ, som de ønsker at donere til Vesterbro. Prisen er 2.500 kr. per træ, når køberen er en privat borger eller forening. Virksomheder må slippe 5.000 kr. per træ.

Hvor de grønne grene skal vokse sig store og stærke, får køberne ingen indflydelse på. Vej & Park har allerede udvalgt seks steder på Vesterbro, hvor træerne kan få de optimale vækstbetingelser. Til gengæld kan borgerne hjælpe med at plante træerne.

En mio. kr. for at plante

Første gang fredag den 16. september kl. 13, når de 20 første træer skal i jorden ved DGI-byen. Resten af de solgte træer plantes den 19. november, hvorefter Københavns Kommune overtager ansvaret for at passe og pleje bydelens nye træer.

»Jeg håber, det bliver en stor succes, at folk bliver glade, og mange melder sig til det. Hvis det sker, kan man godt forestille sig, at vi udvider kampagnen til andre bydele. Det vil jeg i hvert fald gerne,« siger Søren Pind.

Det Grønne Råd bidrager til kampagnen med 100.000 kr., mens Vej & Park i Københavns Kommune betaler resten af den ca. en mio. kr. store udgift til at plante træerne. I de urbane omgivelser på Vesterbro koster det ca. 20.000-30.000 kr. at plante hvert træ.

Kilde: Jyllands-Posten