Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Vender andelsboligmarkedet i 2012?

Bliver 2012 året, hvor andelsboligmarkedet rykker sig fri af en historisk krise og usunde foreninger, der går konkurs, eller fortsætter de lange liggetider og store prisafslag?

Inden den økonomiske krises udbrud i efteråret 2008, var andelsboligen en attraktiv investering som boligkøber. Priserne var relativt lave, den månedlige boligydelse var til at betale og markedet var stabilt. Men med krisens indtog ændrede alt sig, og andelsboligen var pludselig ikke så attraktiv en investeringsform. Boligydelserne eksploderede, og andelsbeviserne faldt i værdi.

Siden har andelsmarkedet fulgt den generelle ustabilitet på boligmarkedet, og i 2011 toppede antallet af ledige andelsboliger, hvilket medførte lange liggetider og flygtende købere.

Styr på økonomien

Det store spørgsmål er, om man får fjernet tvivlen om konkurs blandt de usunde og insolvente foreninger. Hvis at andelsboligmarkedet igen skal blive attraktivt, kræver det, at de usunde foreninger får styr på økonomien og sender et troværdigt signal om, at de driver foreningen på en rentabel måde. Tvivlen skal væk omkring konkurser, og priserne skal finde et stabilt niveau.

På baggrund af udviklingen på andelsboligmarkedet i 2011 kan det være svært at være optimistisk på markedets vegne i 2012. Men skal man tage de positive briller på, kan man først og fremmest håbe på, at priserne har nået bunden og derfor vil stabilisere sig, hvilket vil tiltrække flere købere.

Samtidig vil andelsboligmarkedet med stor sandsynlighed blive mere troværdigt, hvis vi undgår de mange retssager om foreninger, der er konkurstruet. Sker dette, kan man godt forestille sig, at andelsboligmarkedet vil komme i bedring i 2012. Når alt kommer til alt, skal køber tro på markedet og tro på den forening, han eller hun er ved at blive en del af, og sker det, kan andelsboligmarkedet være på vej mod bedre tider.

Omvendt står andelsmarkedet fortsat over for udfordringer og tvivlsspørgsmål. For eksempel om man skal afskaffe maksimalprisen, hvad skal der ske med valuarvurderingerne og er der nogle ting i andelstanken, der skal sidestilles med ejerboligmarkedet.

I det mindste kan man håbe, at markedet kan stabilisere sig i modsætning til 2011. Sker dette, vil vi se mindre prisnedslag, fordi udbudspriserne lander på et realistisk niveau.

Det bliver interessant at følge..

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *