Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Vedligeholdelse af foreningen skal tages i opløbet

Alle foreninger skal før eller siden have skiftet det gamle tag ud med et nyt. Nye vinduer skal installeres. Og faldstammerne skal ligeledes skiftes ud på et tidspunkt. For at komme de mange renoverings- og byggeprojekter i møde bør man være på forkant og planlægge vedligeholdelse- og renovering i god tid. Men hvornår skal man vedligeholde? Og hvordan prioriterer man de forskellige vedligeholdelsesarbejder?

Når man køber en andelsbolig får man automatisk også ansvar for at drive og vedligeholde andelsboligforeningen, da det i princippet kun er andelsboligforeningens beboere, der kan træffe beslutninger omkring ejendommens vedligeholdelse og stand. At træffe beslutninger omkring renovering af en andelsboligforening kan dog godt være en stor opgave. Hvad skal prioriteres, og hvornår skal man gå i gang?

Vedligeholdelse før skaden er sket

Tæt ved Hellerup Havn ligger AB Jomsborgvej 9-19, som består af 46 andelsboliger. Som så mange andre andelsboligforeninger skal de regelmæssigt tage stilling til hvilke vedligeholdelsesprojekter, der skal prioriteres. I AB Jomsborgvej 9-19 prioriterer man, at foreningens ejendom er modstandsdygtig overfor vind og vejr, og at mindre slitager ikke kan vokse sig til større problematikker. „For os er det først og fremmest vigtigt, at vores ydre skal er i orden. Det handler om, at tag, vinduer og den slags fungerer, så man udfører forebyggende tiltag mod lidt af hvert og ikke ender med en stor forsikringssag“, forklarer Mark Wengler, som er formand i AB Jomsborgvej 9-19.

AB Jomsborgvej har derfor prioriteret de vedligeholdelsesarbejder, som kan forebygge større skader. „Vi er særligt opmærksomme på elinstallationer og vådrum, ligesom vi tænker ekstra meget over fugt- og brandproblemer. Heldigvis er vi en del kyndige mennesker i bestyrelsen, som tager stilling til om vi har noget arbejde, der skal udføres, så det ikke bliver et forsikringsspørgsmål“, forklarer Mark Wengler.

Økonomi

Vedligeholdelse er ikke kun et spørgsmål om prioritering – det er også et spørgsmål om økonomi. Det koster nemlig penge at vedligeholde, men det koster endnu flere at lade være. Slitage kan nemlig udvikle sig til egentlige skader og kan blive en dyr fornøjelse. Fornuftig vedligeholdelse handler derfor om at prioritere de væsentlige opgaver højest. Tag og facader (klimaskærmen) holder regnen ude af huset, og det er vigtigst.

Når vedligeholdelsesprojekter skal finansiereres kan man enten låne penge i banken, eller man kan sørge for at spare op i foreningen. Hos AB Jomsborgvej 9-19 vil man gerne være sikre på, at der altid er penge til vedligeholdelsesarbejder, og derfor sørger man for at sætte ekstra af til en opsparing. „I en længere periode har vi valgt at betale lidt ekstra i boligafgift, så vi altid har nok på kontoen. Vi bruger ikke penge vi ikke har, for vi kan godt lide at gå med livrem og seler“, forklarer Mark Wengler.

AB Jomsborgvej 9-19 prioriterer generelt vedligeholdelse af deres andelsboligforening højt. Inden for den senere tid har de blandt andet fået deres vaskekælder renoveret, og kloakkerne er blevet sikret mod vand i kælderen. De er også blevet sikret mod brandfarer: „Vi havde problemer med en pyroman, som verserede i nærområdet. Derfor fik vi nye dørpumper, så fordørene smækker ordentligt, og på bagtrapperne fik vi udskiftet de gamle døre med nye brandsikre døre“, forklarer Mark Wengler. Udskiftningen af dørene blev foretaget af firmaet En Tømrer ved Emil Nielsen, der i dag er foreningens faste tømrer. „Vi har prøvet nogle forskellige firmaer, men En Tømrer han er fantastisk sød og rar. Når man finder en håndværker, der overholder aftaler, tid og priser, så er det bare om at holde fast i ham“, tilføjer formand Mark Wengler.

Vedligeholdelsesplan

En vedligeholdelsesplan er en effektiv metode til at få overblik og lægge budgetter til fremtidige vedligeholdelser i foreningen. Når en vedligeholdelsesplan udarbejdes går en byggesagkyndig, en ingeniør eller en arkitekt andelsboligforeningens ejendom igennem. Herefter lægges en plan over, hvilke vedligeholdelsesarbejder man i foreningen bør prioritere i løbet af de kommende 10-20 år. Anbefalinger udleveres i en skriftlig rapport, som samler en detaljeret beskrivelse af ejendommens tilstand med et skøn over udgiftsniveauet på de enkelte renoveringsprojekter og med anbefalinger til, hvordan og hvornår opgaverne bør udføres.

Hold særligt øje med vedligeholdelse af:

Facaden

Der findes forskellige tegn på, at en facade skal renoveres. Er der eksempelvis tale om en facade af mursten, skal man være opmærksom på ”lyn” i facaden, defekte fuger eller flækkede sten, som er typiske tegn på, at facaden skal renoveres. Er der mulighed for, at regn eller vand kan komme ind i fuger i facaden, er der nemlig risiko for, at skaderne vil blive forværret når frosten sætter ind. Kommer der rysteaftegninger på facaden, så er det et tegn på, at armeringen korroderer, og der skal ligeledes en renovering til.

Afløbs- og vandinstallationer

Afløbs- og vandinstallationer er et andet eksempel på reparationer og vedligeholdelse, der skal prioriteres højt. Til forskel fra tag og facade kan det dog være sværere at forudse, hvornår der et kritisk problem, men når det opstår, er der ikke noget valg. Egentlige skader eller forhold, der kan udvikle sig til skader, skal derfor prioriteres frem for rent kosmetiske problemer.

Taget

Vil man vide om andelsboligforeningens tag skal renoveres, så kan man ofte se det med det blotte øje, men ikke altid. En mosbelægning kan eksempelvis syne af en lille plet, men den kan have meterlange tråde, der transporterer fugt ned i selve tagkonstruktionen. Har man tagpap på andelsboligforeningens tag, så skal man være særligt opmærksom på revner eller tegn på fugtskader, som eksempelvis dampbuler i tagpappet. Ved et eternittag er det farven man skal være opmærksom på. Har taget mistet sin oprindelige farve, eller er plader knækkede eller smuldrede, så trænger taget til vedligeholdelse. På tegltage bør man skifte eller renovere taget, hvis der er mange nedblæste tegl, hvis der er utætheder omkring inddækninger ved vinduer eller skorsten, eller hvis der indvendigt er tegn på utætheder. Det er dog ikke altid, at der er behov for en decideret tagudskiftning. Nogle gange kan det være nok at reparere på det eksisterende tag.

Skal jeres andelsboligforening have tilbud på vedligeholdelsesplaner eller vedligeholdelsesopgaver, så kan I gratis indhente 3 tilbud på opgaven via andelsportal.dk’s opgaveservice

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarKirsten barnow

Fra Kastaniehøj a/b søndre Jagtvej 18-22 2970 Hørsholm
Vi søger tilbud på en vedligeholdelses plan, undersøgelses af energimærke og gennemgang af bygningen.
Med venlig hilsen Kirsten Barnow.

Hej Kirsten
Tak for jeres mail. Vi vil meget gerne hjælpe jer godt videre med uforpligtende tilbud på en vedligeholdelses plan, undersøgelses af energimærke og gennemgang af bygningen. Du skal blot indsende din forespørgsel her: https://www.andelsportal.dk/indsendopgave/ – så tager vores serviceteam hånd om den.
Du ønskes en god dag.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 2 kommentarer