A/B Valnøddeparken II: Sådan sparede vi over 200.000 kroner på vores nye varmepumper
Det er ikke kun private boligejere, som kan få tilskud fra Energistyrelsens Varmepumpepulje. Også andelsboligforeninger kan få økonomisk støtte til etablering af en jordvarme- eller luft til vand varmepumpe. Vi har talt med en andelsboligforening i Haslev, som har gjort brug af tilskudsordningen. De fortæller her om deres erfaringer med ”at komme med på den grønne bølge.”
Det er en sensommerdag i slut august vi taler med formanden i A/B Valnøddeparken II. Blot to dage forinden har VVS’erne færdiggjort installationsarbejdet til de 12 luft til vand varmepumper, som nu skal være foreningens primære energikilde.
Fra gasfyr til varmepumper
At få installeret luft til vand varmepumper lå dog ikke i kortene for andelsboligforeningen. Da de halvandet år forinden begyndte at drøfte udskiftning af de gamle gasfyr, var det meningen, at gas igen skulle være forsyningskilden i foreningen.
siger Lea Duevang, der er formand i A/B Valnøddeparken II.
“Egentlig skulle vi have nye gasfyr. Men så til generalforsamlingen var der en fra bestyrelsen, en tidligere VVS-mand, som var meget interesseret i, at vi skulle få varmepumper. Det lød jo meget fornuftigt, det han sagde. Ikke fordi jeg tror, vi kommer til at spare så meget, men så er vi med på den ’grønne bølge'”
Den Haslev-baserede andelsboligforening, der sidste år kunne fejre 30-års jubilæum, består af 12 andele. Hver andel har fået installeret sin egen luft til vand varmepumpe.
A/B Valnøddeparken II
- Placeret i Haslev
- Grundlagt i 1993
- Består af 12 andelsboliger
- Andelene er fordelt på huse mellem 75-95 m2
Sparede knap 25 procent
844.000 kroner. Så meget kostede det at få udskiftet de gamle gasfyr med nye varmepumper.
”Igennem årene har vi sparet meget op. Vi havde over en million kroner på kontoen, så vi blev enige om, at vi skulle investere pengene i varmepumperne,” forklarer Lea Duevang og uddyber: ”Og så kunne vi søge tilsagn om tilskud.”
Ved udskiftning af blandt andet gasfyr til en jordvarme- eller luft til vand varmepumpe kan man søge om tilskud fra Energistyrelsens Varmepumpepulje. Ved udskiftning til en luft til vand varmepumpe kan man få 17.000 kroner i tilskud, mens man ved en jordvarmepumpe kan få dækket 27.000 kroner. Har man en større ejendom over 400 m2, kan man søge om et tilskud til et større varmepumpeanlæg.
Varmepumpepuljen løber til og med 2026. Puljen genåbnede den 27. maj 2024 efter den lukkede i december 2023 – stadig med midler tilbage. Her flere måneder efter genåbningen af puljen er der også stadig penge tilbage. Penge som A/B Valnøddeparken II kan nyde godt af.
”Vi har fået tilsagn om tilskuddet. Det fik vi, før varmepumperne blev installeret. Det er vigtigt, at installationen ikke er påbegyndt, når man søger om pengene,” siger Lea Duevang. Hun fortæller desuden:
”Nu hvor de er færdige med at installere varmepumperne, kan vi få udbetalt tilskuddet. Vi skal dog indberette, at installationen er færdiggjort indenfor de næste 30 dage, før det sker.”
I A/B Valnøddeparken II har man fået tilsagn til tilskud til at dække alle 12 varmepumper. Derfor sparer de 204.000 kroner på projektet – svarende til knap 25 % af installationens fulde beløb. Desuden var der også penge at hente fra Afkoblingsordningen.
”Vi har derfor også fået vores gas lukket til 0 kroner,” siger formanden og uddyber: ”Desuden var det tre andelshavere, der lagde fliserne, som varmepumpen står på – så de penge sparede vi også.”
Halvandet år fra start til slut
Det er ikke over natten, at der ved de 12 gulmurede andelsboliger i Haslev, er blevet installeret grå Sprsun varmepumper med Panasonic blæsere.
”Forslaget kom på bordet til generalforsamlingen i 2023, hvor vi stemte det igennem. Vi indhentede tilbud fra tre firmaer, foruden det som vi endte at gå med. Tilbuddene tog vi op på en ekstraordinær generalforsamling. Vi fokuserede på pris, og at det skulle være en lokal installatør, og vi valgte derfor firmaet VarmepumpeTech i Skuderløse – 5 kilometer herfra. Desuden skulle firmaet være VE-godkendt, fordi vi havde fået tilsagn til tilskuddet. Det er et krav fra Energistyrelsen,” siger Lea Duevang.
Grunden til, at processen har taget halvandet år skyldes ifølge formanden, at de i andelsboligforeningen var langsomme til at få igangsat processen om at søge tilskud.
siger Lea Duevang
“Vi kunne ikke finde ud af, hvordan vi skulle gribe det an. Derfor valgte vi også, at det var vores administrator, som også er vores advokat, der skulle søge om tilsagn til tilskud for os,”
På den måde fik de tilsagnet og kunne igangsætte projektet.
En grøn håndsrækning
At få luft til vand varmepumper har optimeret andelsboligforeningens energiforbrug. Denne optimering kunne ske for de 12 andelshavere, fordi det er andelsboligforeningen, som finansierede forsyningskilden. Desuden er Varmepumpepuljen også en kærkommen økonomisk og grøn håndsrækning. Lea Duevang er selv også positiv over for, at foreningen energioptimerer og afrunder:
”Med den alder jeg har, havde jeg ikke selv købt en varmepumpe. Så for os er flere boliger blevet energioptimeret, fordi det er foreningen som finansierer projektet. Og så spiller det også en rolle, at vi kan få tilskud. Det har gjort at vi er kommet med på den grønne bølge.”