Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Værdien på andelsboliger falder drastisk

Flere tusinde andelsboliger er blevet ramt af lidt af et chok. En rentefinte betyder nemlig, at værdien falder med 40-50 procent.

De allerede hårdt ramte andelsforeninger har fået yderlige ting at gruble over. Mange nyere foreninger må på de kommende generalforsamlinger nedskrive andelskronen med over 50 procent.

Det betyder, at endnu flere andelshavere ikke kan undgå et tab ved salg af deres bolig. Det skriver Morgenavisen Jyllandsposten.

AB Duegården, der er en andelsboligforening på Frederiksberg, har netop været nødsaget til at sætte prisen 547.000,- kroner ned på en lejlighed der normalt ligger på 1,12 millioner kroner. Det er næsten en halvering af prisen. Det har fået foreningens formand, Aksel Walløe Hansen, til at opfordre politikerne til at gribe ind.

– Prisen på en lejlighed kommer til at afhænge af en ren teknikalitet, som vi ikke har den fjerneste mulighed for at forudse, siger Aksel Walløe Hansen til Morgenavisen Jyllandsposten.

Renteswap er synderen

Op imod halvdelen af nyere andelsboligforeninger menes at være forsynet med den såkaldte renteswap, der er en forsikring, som foreninger med rentetilpasningslån købte for at sikre en stabil husleje. Nu hvor renten er faldet, er værdien af swappen blevet negativ, og det er her problemet ligger. Erhvervs- og Byggestyrelsen mener nemlig, at den negative værdi skal trækkes fra i foreningens formue.

– Andelshavere er kommet i klemme. De kan ikke sælge deres andelslejlighed til en pris, der kan inddække deres lån i banken, hvilket i forvejen kan være svært på det nuværende marked, siger statsaut. revisor Kurt Christensen fra AP Revisorer.

Han konstaterer, at der er opstået usikkerhed omkring andelsværdier i foreninger med renteswaps, også selv om foreningens budgetter ligger fast mange år frem.

Den kedelige situation for andelshaverne kan til gengæld komme eventuelle købere til gode, da de kan være heldige at få en eftertragtet bolig til lavpris.