Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Uforberedte boligforeninger ramt af snekaos

Landets boligforeninger står i kø for at få ryddet sne, efter at Danmark er blevet klædt i hvidt. Mange foreninger har ikke været på forkant med snemængderne, hvilket nu betyder, at snerydningsfirmaerne ikke kan følge med efterspørgslen fra foreningerne.

Den seneste uges snefald har ikke kun skabt kaos og problemer på vejene. Hos landets boligforeninger har man haft svært ved at få fjernet de mange mængder sne fra matriklen, fortovet og andre gangarealer. Foreningerne har simpelthen ikke været tilstrækkelig beredte på snemasserne, og nu står mange af dem med tildækkede fortove, der venter på at blive ryddet. 

Sneen har overrasket foreningerne

Det fremgår af tal fra Andelsportal.dk, der formidler bygge- og renoveringsopgaver, herunder snerydningsopgaver, for landets andelsboligforeninger. Typisk bestiller foreningerne et snerydningsfirma i september og oktober, inden sneen kommer, så de er beredte, når sneen endelig kommer. Men i år har foreningerne ikke været så hurtigt ude, og dermed er snemasserne kommet bag på dem. Det fortæller kommunikationschef Michael Müller.

Stor efterspørgsel

Sneen er simpelthen kommet bag på foreningerne, og især fra storbyerne, hvor mange foreninger ligger, modtager vi i disse dage mange opgaver fra foreninger, der søger et snerydningsfirma til at fjerne sneen for dem. Typisk kommer dette på plads i efterårsmånederne, inden sneen kommer, men åbenbart ikke i år. I 2011 modtog vi 700 procent flere snerydningsopgaver i september og oktober sammenlignet med samme periode i 2012, og derfor er der nu så stor en efterspørgsel på at få sneryddet. Nogle af vores leverandører kan ikke følge med.

Foreningernes manglende planlægning af at få ryddet sneen, har medført, at Andelsportal.dk den første uge i december i år har fået 310 procent flere snerydningsopgaver i forhold til samme periode i 2011.

Kamp i storbyerne

Efterspørgslen på at få ryddet sne kommer især fra København, Aarhus, Aalborg og Odense, hvor hovedparten af landets boligforeninger og andelsboligforeninger ligger.

Andelsportal.dk sender hvert år en række blade ud, hvor de blandt andet opfordrer foreningerne til at få bestilt et snerydningsfirma, men i år er dette ikke sket, hvorfor der nu er en kamp om at få fjernet sneen.

Andelsportal.dk samarbejder med omkring 1.000 leverandører i Danmark og formidler opgaver mellem boligforeninger og de leverandører.

Risiko for bøde

Boligforeninger har pligt til at fjerne sneen på fortove veje. Ifølge loven skal sneen ryddes så hurtigt som muligt. Er der ikke ryddet, og kommer nogle til skade, kan det medføre en erstatning, som foreningen skal betale. Derudover kan man få en bøde på 1.000 kroner for ikke at fjerne sneen.