Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Andelsboligforeningerne har gode muligheder for at udnytte rekordlave renter

For tiden er mediebilledet fyldt godt op med historier om rekordlave realkreditrenter. Vi har set negative renter på FlexLån® med rentebindingsperioder helt op til fire-fem år, og vender vi blikket mod de fastforrentede lån, er der for nyligt blevet lanceret et 30-årigt fastforrentet lån med en kuponrente på 1 procent. Bliv klogere på, hvordan den lave rente udnyttes bedst i jeres forening.

Dette er et ekspertindlæg: Læsere og interessenter skriver ekspertindlæg og læserbreve, som vi fra tid til anden publicerer på Andelsportal.dk. Alle holdninger og input om andelsboligmarkedet er velkomne. Du kan sende dit læserbrev, din kronik eller dit debatindlæg til info@andelsportal.dk. Vi garanterer dog ikke, at vi publicerer indholdet.

Andelsboligforeningerne har i høj grad gode muligheder for at udnytte det rekordlave renteniveau. Realkreditlån kan som bekendt udgøre op til 80 procent af andelsboligforeningens værdi, og ydelsen på disse realkreditlån afspejler sig direkte i andelsboligens månedlige boligafgift.

Overvej et servicetjek af foreningens fastforrentede lån

Har man som andelsboligforening et variabelt forrentet realkreditlån, vil man automatisk nyde gavn af de lave renter i forbindelse med de løbende refinansieringer, men har man et fastforrentet lån, bør man være oppe på dupperne. Er det efterhånden nogle år siden sidst, man hjemtog et fastforrentet lån, kan der således være en god mulighed for at konvertere ned i rente og få optimeret foreningens økonomi. Her skal man også forholde sig til restløbetiden på foreningens lån og hvor hurtigt, man ønsker at afvikle på gælden og dermed påvirkningen af boligafgiften. Der er åbnet for 15-årige fastforrentede lån med en kuponrente på 0,5 procent, 20-årige lån med en kuponrente på 1 procent og så 30-årige fastforrentede lån med en kuponrente på både 1- og 1,5 procent.

Samlet set bør andelsboligforeninger med fastforrentede lån i hvert fald overveje at få lavet et servicetjek af deres konverteringsmuligheder – eventuelt via deres bankrådgiver. Her vil det være muligt at holde gevinsten ved konvertering op imod omkostningerne ved konvertering, og derefter kan man træffe beslutning på et oplyst grundlag.

Giv bestyrelsen et mandat til at handle

Det er altid en overvejelse værd, at andelsboligforeningens bestyrelse udstyres med et mandat til at konvertere foreningens realkreditlån ned i rente. Rentemarkederne bevæger sig fra dag til dag, og gevinsten ved en omlægning kan pludselig fordufte. Det kan derfor være afgørende, at bestyrelsen er i stand til at kunne træffe hurtige beslutninger, når muligheden for åbenlyse besparelser er til stede. Hvis ikke mandatet er til stede, vil det kræve, at foreningen indkalder til en ekstraordinær generalforsamling, og det tager i sagens natur tid.

Oplagt tidspunkt at tænke vedligeholdelse af andelsboligforeningen

Hvor stor en glæde andelsboligejerne i sidste ende får af de lave realkreditrenter afhænger af belåningsgraden i andelsboligforeningerne – jo lavere belåningsgrad desto mindre brug af realkreditfinansiering. Den gennemsnitlige belåningsgrad i andelsboligforeningerne er på i omegnen af 45 procent, og de mange andelsboligforeninger med lav gældsætning står hermed med lidt af et luksusproblem i øjeblikket. De har en sund økonomi, men mærker dermed heller ingen større effekt af de historisk lave realkreditrenter. Denne situation giver imidlertid en oplagt mulighed for at overveje, om man vil udnytte de gunstige finansieringsmuligheder til at igangsætte større renoveringsprojekter eller projekter, der kan forbedre forholdene i andelsboligforeningen.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *