Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Tre råd til finansiering af energirenoveringer

Det kan virke dyrt og uoverskueligt at energirenovere – og ikke mindst at finde hoved og hale i finansieringen. Læs med her, hvor kundedirektør i Danske Bank, Kristian Balleby, giver tre gode råd til andelsboligforeningen, når der skal indhentes finansiering til energirenoveringerne.

Først og fremmest er det vigtigt at slå fast, at finansiering for andelsboligforeninger generelt varierer og afhænger af den enkelte forening og ligeledes af energirenoveringen.

“Der er mange foreninger, der med ganske små investeringer kan lave store forandringer. F.eks. er renoveringer såsom isolering af kælderloftet eller varmerørene i kælderen relativt små økonomiske indgreb, som mange foreninger egentlig kan løse over deres daglige drift eller måske ved mindre økonomisk hjælp,” siger Kristian Balleby og fortsætter:

Kristian Balleby

Kristian Balleby, Kundedirektør i Danske Bank

Der er selvfølgelig også de store energirenoveringer, hvor foreningerne må forholde sig til flere ting samtidig. Derudover afhænger finansieringen naturligvis også af individuelle forhold, hvor foreningerne er nødt til at søge rådgivning hos en finansiel rådgiver.

Kristian Balleby, kundedirektør i Danske Bank

1. Find en rådgiver, der er godkendt som finansiel rådgiver af Finanstilsynet

Kristian Balleby fremhæver brugen af en finansiel rådgiver som et centralt element, når der skal søges finansiering til energirenoveringen. I den forbindelse understreger han vigtigheden af, at rådgiveren skal være godkendt som finansiel rådgiver af Finanstilsynet.

“Når foreningerne søger finansiel rådgivning, bør de benytte en rådgiver, der er godkendt til finansiel rådgivning af Finanstilsynet. Det er vigtigt, fordi man på den måde er beskyttet mod dårlig rådgivning, og derudover har man også en højere forsikringsdækning,” forklarer Kristian Balleby og uddyber, at alle rådgivere fra realkreditinstitutter og banker er godkendt til at udføre finansiel rådgivning.

2. I kan ikke adskille tingene

Et andet vigtigt råd fra kundedirektøren lyder, at foreningerne ikke kan adskille tingene, når det kommer til finansiering, da ‘det ene griber ind i det andet’ i forbindelse med renovering af en andelsboligforening.

“Når foreningerne skal energirenovere, griber det ene ofte ind i det andet. Derfor giver det også god mening, at foreningerne ikke ser tingene som adskilte. Man bliver nødt til at se på, hvad der kan lade sig gøre i ejendommen, og når man alligevel er inde at se på det, bør man overveje, hvad der så kan betale sig ved samme lejlighed,” siger Kristian Balleby.

3. Finansiering bør være et fast punkt på dagsordenen

Sidst men ikke mindst fastslår Kristian Balleby, at foreningen bør tage spørgsmålet om finansiering op til overvejelse årligt.

“Det er vigtigt, at foreningerne har finansiering som et fast punkt på dagsordenen på det årlige budgetmøde og den årlige generalforsamling. Her bør foreningerne forholde sig til deres finansiering, og spørgsmålet om, hvorvidt foreningens finansiering er den rigtige i forhold til rentemarkedet og foreningens nuværende situation,” siger Kristian Balleby og afslutter med pointen om, at selvom finansiering ikke kalder på foreningens opmærksomhed på samme måde som f.eks. en larmende overbo, så er det stadig vigtigt at få emnet ‘besøgt’ på det årlige budgetmøde.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *