Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

To ud af tre andelshavere vil sælge til markedspris

Flere og flere andelshavere er klar til at droppe deres andelsboligforening, hvis de fik muligheden for at sælge deres lejlighed til markedspris.

Det viser en helt ny undersøgelse fra Andelsportal.dk, som har analyseret andelshavernes holdning til hvorvidt de synes at deres andelslejlighed bør sælges til markedspris.

Ifølge undersøgelsen, som er foretaget blandt 840 brugere af portalen, vil næsten to ud af tre (61 %) andelshavere droppe andelstanken, hvis lejligheden kunne sælges til markedspris. Hele 61 % svarer ja til tanken om at kunne sælge til markedspris. Kun 33 % mener, at andelstanken skal fortsætte, så studerende og unge familier stadig har en mulighed for at bo i byen.

Nye lånemuligheder presser andelstanken

Siden 1. februar sidste år har andelshavere haft mulighed for at låne med pant i andelen og dette har lagt et betydeligt pres på andelstanken. Blandt andet fordi andelshaverne nu har fået øjnene op for de skjulte formuer, der ligger i deres andele. Ifølge Andelsbogen, som administreres af Retten ved Århus, er der samlet belånt for 16,5 mia. kr. og en analyse fra BG Bank anslår, at der stadig er en friværdi i andelsboligerne på 65 mia. kr.

Samlet friværdi på 80 mia. kr.

Den generelle afmatning tyder dog på, at friværdierne er ved at toppe i denne omgang. En joker er dog de ældre andelsboliger, hvoraf mange stadig har mulighed for at skifte vurderingsprincip og overgå til en såkaldt valuarvurdering. BG Bank vurderer, at der her ligger en “skjult værdi” i andelsboligerne på yderligere 17 mia. kr. – svarende til 178.000 kr. pr. andel. Og dermed en samlet friværdi på 80 mia. kr.