Er det tid til at (energi-)optimere belysningen?
Huser jeres forening i en gammel ejendom, er der god chance for, at belysningen på foreningens fællesområder kan optimeres. Effektiv belysning handler ikke kun om at skabe optimale rammer for sikker færden og tryghed, men ligeledes om at skabe behagelige rammer for beboerne – og holde foreningens energiforbrug nede. Ved at optimere belysningen kan foreningen opnå sikker og korrekt belysning på fællesområderne.
Mørke områder omkring ejendommen og lys, der flimrer i kælderen, kan føre til både utryghed og ulykker, og det er derfor vigtigt, at der er ordentlig belysning på foreningens fællesområder. Men fordi ordentlig belysning ikke kun handler om at skabe lys, men ligeledes om at sikre en belysning, der er økonomisk effektiv, energieffektiv og imødekommer beboernes behov for komfort og sikkerhed, er det en god ide at kigge ind i de forskellige muligheder, der er indenfor belysning.
Vælg den rette belysning til det rette fællesområde
Når det kommer til at optimere belysningen i foreningens ejendom, er det vigtigt, at I sikrer, at de forskellige områder har den rette belysning ift. deres funktion. Velfungerende belysning gør det lettere at færdes sikkert, og kan samtidig bidrage til en mere behagelig atmosfære i gårde, opgange og andre fællesområder.
Ved indgange, trappeopgange og kælderområder skal der ofte kraftig belysning til for at sikre, at beboerne kan færde sikkert.
For fællesrum er det populært at vælge en varmere belysning, der skaber en mere behagelig stemning.
Ved udeområder skal der ofte kraftig belysning til for at sikre, at beboerne kan færde sikkert, men her er det vigtigt ikke at vælge alt for kraftige lyskilder, der kan forårsage lysforurening.
En dygtig elektriker eller el-installatør har stor viden om belysning og er derfor en god sparringspartner, når det kommer til at optimere belysningen på jeres fællesområder.
Sådan kan I (energi-)optimere belysningen
Når I skal optimere belysningen i jeres forening, er det oplagt at tænke energioptimering ind i processen. På den måde kan I både sikre optimale lysforhold for beboerne samt spare på jeres energiforbrug. Mulighederne mange, når det kommer til energioptimering indenfor belysning.
LED-belysning
En af de mest oplagte måder at optimere belysningen på er ved at skifte til LED-lamper. LED-pærer bruger markant mindre energi end traditionelle glødepærer og halogenlamper, samtidig med at de har en langt længere holdbarhed. Det betyder færre udskiftninger samt et mindre energiforbrug. LED-belysning tilbyder desuden fleksibilitet i design og kan tilpasses forskellige belysningsbehov, hvilket gør det lettere at finde den rette løsning til hvert område i foreningen.
En LED-pære holder i alt mellem 15.000 til 50.000 timer og er derfor en god, langsigtet investering, set ift. en halogen eller glødepære, som lyser i op til 1.000-2.000 timer.
Ved at erstatte ældre lyskilder med LED i boligforeninger kan I typisk opnå besparelser på mellem 70-90% på elregningen.
Vidste du?
Ved at erstatte ældre lyskilder med LED i boligforeninger kan I typisk opnå besparelser på mellem 70-90% på elregningen.
Sensorer
For yderligere at optimere jeres energiforbrug kan I, når det vedrører belysning, med fordel installere bevægelsessensorer og dagslyssensorer. Ens for de forskellige typer sensorer er, at de kun tænder, når der er behov for det.
Bevægelsessensorer: Bevægelsessensorer reagerer på bevægelse og tænder derfor, lidt selvsagt, ved bevægelse. Denne type sensorer er særlig nyttig i områder, der kun bruges sporadisk, som f.eks. i gange, kældre og vaskerier. Ved at installere sensorer, der kun tænder lys ved bevægelse kan man undgå, at det står tændt unødigt.
Det er muligt at få en særlig type sensorer, der tænder kun dér, man befinder sig. Standard bevægelsessensorer i en opgang vil typisk tænde alle lys på alle etager, men har man denne type sensorer, kan man slippe for, at alle lys tændes. Det betyder, at går en beboer op til 1. etage i en trappeopgang, så er det kun dér, at belysningen tænder. Beboeren stopper på 1. etage og har derfor ikke brug for, at alt lys op til 5. etage tændes.
Der er mange muligheder, når det kommer til at optimere foreningens belysning. Vil I høre mere, kan I udfylde formularen via knappen herunder.
Dagslyssensorer: Dagslyssensorer måler på mængden af naturligt lys i et område, og når mængden når en vis, lav, værdi, tændes belysningen. Det kunne være om aftenen, eksempelvis. Dagslyssensorerne er smarte at placere ved indgange og indkørsler, så der eksempelvis allerede er belysning, når foreningens beboere kommer hjem om aftenen i vinterperioden.
Timerstyring: Timerstyring af belysningen gør det muligt for jer at styre for eksempel den udendørs belysning. Med timerstyring kan I indstille belysningen til at tænde på en bestemt tid på dagen, samt slukke igen.
Timerstyring er smart, fordi I kan indstille belysningen ved indgange, udendørsområder og indkørsler til at skulle tænde på en bestemt tid, så der er lys, når beboerne skal på farten om morgenen og igen, når de kommer hjem om aftenen.
Sådan kommer I i gang
Vil I gerne optimere belysningen i jeres forening, er en god start at tale sammen internt, så I kan få afstemt jeres behov og ønsker til belysningen. Er I ideforladte, kan I tidligt i processen inddrage en dygtig elektriker eller el-installatør, der kan hjælpe jer. Både elektrikeren og el-installatøren har typisk stor viden om de forskellige muligheder indenfor belysning og kan derfor både vejlede jer om løsninger, der passer til jeres behov og budget – samt stå for en korrekt og sikker installation.
Det er altid en god ide at indhente tilbud fra flere elektrikere eller el-installatører. På den måde sikrer I jer, at I får den bedste løsning ift. jeres budget. Husk at tage højde for både installation, vedligehold og de langsigtede besparelser, som energieffektiv belysning kan medføre.