Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Stor stigning i antallet af købere på andelsboligmarkedet

Medierne har i den senere tid berettiget om positive takter på andelsboligmarkedet: Priserne på andelsboligerne stiger, der står flere købere klar til at købe lejlighederne og bankerne er begyndt at konkurrere på renten på andelsboliglån. Udviklingen på andelsboligmarkedet er dog ikke udelukkende positiv. De hurtige salg kan også resultere i at bank- og advokatforbehold bliver udeladt grundet tidspres.

Flere og flere danskere er nu klar til at købe andelsbolig. Især andelsboliger i København er efterspurgte. Mange af dem bliver solgt til maksimalprisen og liggetiderne bliver kortere og kortere.

Christian Brandt-Müller, som er indehaver af ejendomsmæglerfirmaet Geisler og Rønne og har speciale i andelsboliger, har oplevet samme udvikling:

Vi havde eksempelvis en 4-værelses andelslejlighed på ydre Østerbro, som vi lagde på nettet uden billeder. Vi blev kimet ned og allerede dagen efter var den solgt. Og det var endda et håndværkertilbud.

Flere købere på markedet

Den store efterspørgsel på andelsboliger afspejler sig i antallet af udbudte andelsboliger: Boligportalen Boliga.dk har lavet en statistik, som viser at antallet af udbudte andelsboliger i Region Hovedstaden er faldet med over 50 procent i løbet af det seneste år. Faldet skyldes ifølge Boliga ikke, at der bliver lagt færre andelsboliger op på portalen, men derimod, at der er flere købere til lejlighederne.

Ifølge Politiken er mæglernes udbud af andelsboliger i Københavnsområdet faldet med hele 65 procent samtidig med at priserne er steget.

Vi oplever lige nu, at vores udbud af andelslejligheder faldet i Københavnsområdet – særligt inde i byen. Til gengæld er vores kundekartotek større end nogensinde. Kunderne har svært ved at finde de lejligheder de søger og har i det hele taget svært ved at finde noget til salg. Derfor er de meget opmærksomme på at være skrevet op hos en mægler forklarer Christian Brandt-Müller.

Bagsiden af medaljen

Der er dog også en bagside af medaljen, hvad angår udviklingen på andelsboligmarkedet. Når andelsboligerne er så efterspurgte er der ofte flere købere, som står klar til at købe og konkurrencen køberne imellem kan tvinge dem til at træffe nogle meget hurtige beslutninger. Det billede genkender Christian Brandt-Müller:

Køberne skal være klar til at slå til lige med det samme. Er der flere købere, så kan de som ønsker at advokat- og bankforbehold hurtigt komme bagerst i køen af købere. Simpelthen fordi at sælgere prioriterer købere med færrest krav.

1. januar 2014 trådte en ny lov i kraft, som skulle skabe større sikkerhed og gennemsigtighed på andelsboligmarkedet. Derfor skal der i forbindelse med salg udleveres nogle nøgletalsskemaer med økonomiske nøgletal, så købere lettere kan gennemskue økonomiske risici ved køb af andelsbolig. Skemaerne kan nu miste deres betydning, fordi købere er så tidspressede.

Selvom de får udleveret et nøgletalsskema, så kan skemaet være svært at gennemskue og vurdere, hvis man ikke sidder med stoffet til daglig. Derfor kan det være nødvendigt at konsultere bank eller advokat, men det er der ikke tid til, når salgene går så stærkt. tilføjer han.