Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Stigende rente har begrænset effekt eller har den?

I forlængelse af Andelsbolig Nyts artikel fra sidste nummer, hvor vi bl.a. gjorde opmærksom på, at nogle andelshavere kunne blive presset af den stigende rente, har ABFs direktør Jan Hansen været ude med en skarp kritik af de udtalelser på Boligtorvet.dk.

Den kritik kan Andelsbolig Nyt ikke sidde overhørig og vi har talt med Jan Hansen for at få klarlagt nogle pointer. ABF mente bl.a., at det er noget sludder, at andelshavere kan blive ramt hårdt af de højere renter og faldende vurderinger. Samtidig fortæller Jan Hansen til Boligtorvet.dk, at renten på banklån den seneste tid kun er steget mellem en halv til et procentpoint. Hér var dog tale om Nationalbankens udlånsrente til banker og ikke bankers rente på andelsboliglån. De er i snit steget med 2 ½ til 3 procent alene i år. Det er den rente vi har taget højde for, og som rammer andelshaveres økonomi, hvilket Andelsbolig Nyt mener er relevant.

Kritikken modsiges dog af ABF

Det besynderlige ved ABFs kritik er, at selvsamme forening har været i pressen flere gange og netop gjort opmærksom på problematikken. Det skete så sent som den 9. oktober i BT, hvor ABF udtaler følgende om den stigende rente, citat: Renten skal ikke stige ret meget, før det slår gevaldigt igennem på folks boligafgift – den husleje, de betaler hver måned. Det kan være stigninger på mellem 10 og 30 procent – måske endda mere, siger Jan Hansen, direktør i ABF til Ritzau, som frygter, at andelshavere uden luft i budgettet bliver tvunget til at sælge deres bolig.

Ingen skræmmekampagne

På Andelsbolig Nyts redaktion undrede vi os naturligvis over de modsigende udtalelser og Jan Hansen begrundede kritikken med at artiklen kunne skræmme nogle andelshavere unødigt. Det har naturligvis ikke været intentionen. Vi mener, at det er objektivt, at påpege nogle potentielle problemer og derved gøre andelshavere opmærksomme på, at der på sigt kan komme nogle udfordringer. Vores artikel i Andelsbolig Nyt gav i øvrigt anledning til større artikler i Jyllands-Posten, Børsen, Ekstra Bladet, DR.DK og EPN.DK. De artikler kan findes som deeplinks under Pressen på Andelsportal.dk.