Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Skattereform kan blive rigtig dyr for andelshavere

Regeringen nedsatte en skattekommission sidste år med den tidligere  socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, i spidsen. Den har nu offentliggjort en række forslag, som kan komme til at koste boligejere dyrt, hvis forslaget bliver vedtaget. Det indeholder bl.a. et forslag om at nedsætte rentefradragsretten fra 33 % til 25 %. Og det kan især komme til at koste andelshaverne dyrt, da mange har finansieret deres lejlighed med variable banklån. Specielt dem som har købt inden for de sidste par år bliver hårdt ramt. De har købt på toppen og sidder nu med en milliongæld, som bliver forrentet meget højt – faktisk kan renten ligge over 10 %. Så de sidder lidt i renteskruen, da der ikke er noget alternativ. Andelslejligheder kan jo kun finansieres ved banklån og ikke ved de lavere og rentefaste realkreditlån.

Urimelig stavnsbinding

Grundlæggende er det jo lidt besynderligt, at bankerne kan sidde med hele markedet på langt over kr. 100 mia. og i princippet dreje på renteknappen, som de har lyst til. Andelshaverne har ikke umiddelbart mulighed for alternativ finansiering, da bankerne normalt ikke længere vil finansiere mere end maksimalt 80 % og sidst men ikke mindst, så er andelslejligheden sandsynligvis faldet i forhold til købstidspunktet, hvorfor mange er teknisk insolvente. De er dermed mere eller mindre stavnsbundne til deres lejlighed, hvis de ikke vil sælge med et stort tab. Derfor synes Andelsportal.dk at politikerne burde gå ind og fremlægge en lovændring, så også andelshavere har mulighed for at optage realkreditlån. Eller i det mindste sørge for at bankerne har et maksimalt rentespænd mellem diskontoen og andelsboliglån. Andelsportal.dk har talt med direktør John
Norden fra Mybanker.dk, som bekræfter at renten på andelsboliglån er højere end den generelle rente og der er ikke nogen umiddelbar grund hertil. Tværtimod. Han er, på linje med Andelsportal.dk, forundret over at bankerne har fuldstændigt frit spil.