Selvom man er lille, kan man godt være stor
Småt er bestemt også godt. Det gælder også for den lille andelsboligforening Valhøjvej 4-6, som ligger i den københavnske bydel Valby. Her blomstrer fællesskabet på tæt hånd, når de kun ni andelshavere flittigt driver foreningen i det daglige.
En lille andelsboligforening kan godt være stor på fællesskab. I hvert fald, hvis du spørger AB Valhøjvej 4-6.
Det er nemmere, når man løfter i flok
Forårsolen titter frem, da foreningens kasserer Tobias Kløjgaard viser os baggården. Det er tydeligt, at det fælles gårdareal er noget, som prioriteres højt. Og årlige gårddage er ikke det eneste, som andelshaverne i foreningen er fælles om.
“I foreningen har vi rent social-praktisk to årlige arbejdsweekender. Her laver vi forskellige ting i gården, ordner plankeværk, maler garageporte, rydder op, renser tagrender og beskærer vores æbletræer og andre simple ting,” fortæller kassereren, som understreger at arbejdsweekenderne ikke kun handler om praktik men også om naboskab.
“Når vi er færdige med disse arbejdsweekender, har vi fællesspisning, hvor vi sidder og snakker og kommer hinanden ved. Disse fælles sammenkomster gør det nemmere at banke på hinandens dør i dagligdagen,” siger Tobias Kløjgaard, som selv har boet i foreningen siden 2007. Det er blandt andet disse fælles arbejdsweekender, der samler andelshaverne og gør det nemmere for den enkelte at bede sine naboer om hjælp.
Fælles om trappevask og snerydning
Når man kun er ni andelshavere, er man også kun ni personer til at dele udgifterne i foreningen. For at få flere penge til vedligeholdelse af foreningens ejendom vælger andelshaverne hos AB Valhøjvej 4-6 derfor selv at trække i arbejdstøjet, så de kan spare op til fordelagtige forbedringer.
“Vi har en tanke om, at vi laver så mange ting, som vi kan, selv. Det er derfor, vi har to årlige arbejdsweekender, og så rydder vi også selv sne. Vi vasker også selv vores trapper, det gør vi på skift i foreningen. Det gør vi, fordi vi sparer penge som vi kan bruge på håndværkere og generelt at prioritere vedligeholdelse,” siger Tobias Kløjgaard, der forklarer, at der hænges en plan op for trappevask i opgangen, som andelshaverne så melder sig på.
AB Valhøj 4-6
- AB Valhøjvej 4-6 er beliggende i Valby
- Foreningen blev stiftet i 1981
- Foreningen består af 9 andelshavere
- Der er en bred sammensætning af andelshavere. Fra studerende til pensionister, fra enlige til børnefamilier.
- Lejlighederne er 2- eller 4-værelses
„Det er jo både i foreningen og andelshaverens interesse, at det hele kører. Vi har eksempelvis en beboer, der er pensioneret. Han har selv spurgt bestyrelsen, om han ikke må male det nederste af trappeopgangen i nummer 4. Så nu har han slebet og malet opgangen.“
Ejerskab og ansvar er altså noget, som foreningens beboere påtager sig i den daglige drift af foreningen, og spørger man kassereren, hænger det også sammen med, at de er en lille forening, hvor man bliver nødt til at engagere sig for at få det til at køre rundt.
“Det er vigtigt, at folk er aktive og involverer sig i bestyrelsen. Vi er seks personer ud af ni i bestyrelsen,” siger Tobias Kløjgaard, som påpeger at det er nemmere at holde folk op på deres ansvar, træffe beslutninger og opnå enighed, når man ikke er flere end ni andelshavere i en forening.
Hvis du mangler noget, så banker du bare på
Hos AB Valhøjvej 4-6 tager naboskabet mange former, og der skal bare et bank på døren til, hvis man har brug for en hjælpende hånd.
“Vi kender hinanden godt i foreningen. Vi hjælper hinanden med mange praktiske ting. Hvis nu jeg eller min nabo mangler værktøj eller mælk, banker vi på hinandens dør. Der er også flere af beboerne, der har kat, så når de skal ud at rejse, passer andre beboere deres kat,” fortæller Tobias Kløjgaard, som selv hjælper overboens søn med matematik hver torsdag.
Dét, at foreningen er lille, gør det nemmere at samle andelshaverne og dyrke naboskabet, men det forpligter også, da det handler om at løfte i folk, forklarer Tobias Kløjgaard.
“Det vi lægger vægt på i foreningen er, at alle andelshavere er socialt aktive. Det behøver ikke nødvendigvis at betyde, at man skal møde op til en arbejdsweekend, da der kan være gode grunde til, at man ikke kan. Man kan bare bidrage med det, som man nu kan. Man kan også påtage sig en opgave på et senere tidspunkt. Det vigtigste er, at man deltager på sin egen måde,” uddyber kasseren. Derfor gør AB Valhøjvej 4-6 også en dyd ud af at afstemme forhåbninger og forventninger med nye andelshavere, inden de flytter ind.
“Vi gør meget ud af at snakke med nye andelshavere, inden de flytter ind. Så har vi en snak om, hvad vi forventer med hensyn til vedligehold, arbejdsweekender osv., så alle ved, hvad de går ind til.”
FUN FACT
En af medstifterne, som selv boede i kvistlejligheden i flere år, er den kendte krimiforfatter Jussi Adler-Olsen.
I fremtiden fortsætter fællesskabet
Tilbage i gården står vi foran det fælles figentræ. Tobias Kløjgaard fortæller, at en af andelshaverne plejer at plukke figner fra træet og lave marmelade til alle de andre i foreningen. Hos AB Valhøjvej 4-6 blomstrer fællesskabet uden tvivl, og spørger man til fremtiden, er det fortsat denne vej, som foreningen ønsker at gå.
“Vi har lært at prioritere at vedligeholde vores forening. Derfor skal vi løbende have øje for renoveringer, der forbedrer foreningen,” siger Tobias Kløjgaard. Det kræver, at foreningen fortsat er fælles om trappevask, snerydning og havearbejdet. Og spørger man kassereren, er det vigtigste nu og i fremtiden, at man ikke presser folk til noget, de ikke kan, men får dem til at deltage på egne præmisser:
“Hvis en beboer ikke kan hjælpe med det praktiske, kan de jo bage nogle kager eller byde ind med det, de nu kan. Eller hvis man går hjemme, kan man lige lukke håndværkeren ind,” slutter Tobias Kløjgaard.
Med besøget hos Valhøjvej 4-6 er det tydeligt, at det er de mange små initiativer, som andelshaverne byder ind med, der gør det muligt for den lille andelsboligforening at dyrke de store andelsboligdrømme.
Andelshavernes engagement betyder, at AB Valhøjvej 4-6 blandt andet har haft råd til at få:
- Nyt tag og nye inddækninger under kviste
- Ny belægning i gården
- Omfangsdræn og aquadræn i gården
- Udbedring og forebygning af skimmelsvamp
- Renovering, pudsning og isolering af kældervægge
- Nye kloakker
- Omfugning af facaden og rens af den