Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Så meget sparer I med energirigtige vinduer

I disse år er der et stort fokus på at energioptimere sin boligforening, og her er vinduerne et vigtigt element, da de kan sænke varmeforbruget markant og samtidig skabe et bedre indeklima. Derudover er der penge at spare med de helt rigtige lavenergivinduer.

De fleste af os kender fornemmelsen. Man sidder i en stol eller ligger på sofaen, og noget irriterer en. En vind eller et sus, men hvor kommer det fra? Man kører en hånd langs vinduerne, og finder sprækken og utætheden. Vinduerne er utætte, og kulden fosser ind, mens radiatoren står på fire eller fem. Pengene ryger ud af vinduet, og varmen forsvinder.

Sådan kan mange andelshavere opleve det i især ejendomme med ældre vinduer, der trænger til at blive skiftet. Og nye vinduer er en effektiv løsning, hvis jeres andelsboligforening ønsker at energioptimere ejendommen og ikke mindst sænke varmeregningen for beboerne og foreningen.

Betydelig besparelse

Omkring 30 procent af den varme, der produceres til at opvarme ejendommen, forsvinder igen med gamle to lags vinduer. Derfor er det en god investering at skifte til lavenergivinduer eller energirigtige ruder, da de kan sænke de nuværende varmeudgifter med 25-30 procent. Det kan betyde op mod flere tusinde kroner i besparelse om året på varmeregningen pr. andelshaver.

Nye lavenergivinduer er en stor investering for en andelsboligforening, hvorfor det er en god ide at have sparet pengene op. Omvendt er varmebesparelsen til at mærke fra første dag, eftersom varmeregningen vil blive sænket med det samme ved udskiftning af vinduer, der er op til 30 år gamle.

Lavenergivinduer mindsker altså varmetabet gennem ruderne og giver dermed et lavere energiforbrug. Lavenergivinduerne lader solens varme trænge ind i huset uden at lade den opvarmede luft indefra komme ud. Derudover skaber man et bedre indeklima med energivinduer.

Flere typer

Når man skal vælge energirigtige vinduer, er der flere typer at gå efter. Med lavenergivinduer kommer der mere varme ind gennem vinduet end der lukkes ud: Det inderste lag glas er i lavenergivinduerne belagt med en tynd metalbelægning, der reflekterer varmen tilbage i rummet. Herved får du størst mulig lysindfald og mindst muligt varmetab. Lavenergiruder kan være mærket med energiklasse A, B eller C, hvor A er det bedste.

En energimærket forsatsløsning opfører sig som en solfanger. Ved at montere energiglas bag den eksisterende vinduesramme holdes rumvarmen tilbage, mens sollys og solenergi får lov at trænge ind i rummet. Den tynde metalbelægning på energiglasset sørger for denne virkning.

Besparelse med nye lavenergivinduer

Lejlighedens areal: 80 kvm.Vinduesareal: 17 kvm.Antal døre: 5Varmekilde: FjernvarmeGlastype: Termorude to lagÅrlig besparelse: Ca. 2.000 kr.Energibesparelse: 2.762 kwh/årCO2-besparelse: 525 kg./år

Skal sin forening have sat nye vinduer i, kan I gratis indsende jeres opgave på Andelsportal.dk, hvorefter I modtager tre uforpligtende tilbud fra vores landsdækkende netværk af leverandører.