Opløftende med elevator på køkkentrappen
Andelsforeningen Sønderbo, som er beliggende i Valby, fik tidligere på opsat en elevator på andelsforeningens køkkentrappe. Elevatoren, som kører fra kælder til 5. etage, transporterer både beboerne op til foreningens fælles vaskerum på loftet og den tager dem ned til pulterkamre i kælderen.
I Valby har 8 andelshavere har 8 andelshavere valgt at lave deres gamle køkkentrappe om til en elevatorskakt. Elevatoren stopper på alle etager fra kælder til loft og beboerne har adgang til elevatoren fra deres køkkentrappe. Beboerne valgte at installere elevatoren elevatoren, fordi de ønskede at være i stand til at blive gamle i deres lejligheder, og som følge af nedsat bevægeevne skulle de have et supplement til trappen: De fleste, der bor her de er af ældre dato og vi synes at det var meget sund fornuft at gå i gang inden vi blev rigtig afhængige af at skulle have en elevator. Fortæller Aksel Lauesen, som er næstformand i foreningen.
Elevator på køkkentrappen
De fleste af andelsforeningens beboere har boet i ejendommen en stor del af deres liv forklarer Aksel: Jeg har selv boet her i 24 år, men nogle af de andre beboere har næsten boet her hele deres liv. Så vi snakkede tit om, at der var nogle blandt os, som snart ikke ville kunne tage trapperne mere, og vi synes ikke, at de skulle rykkes på plejehjem af den årsag. Derfor besluttede vi at vi ville have en elevator.
Foreningen består af 8 store andelslejligheder, samt et erhvervslejemål i kælderen. Andelshaverne kender hinanden godt og beskriver deres interne forhold lidt som i en stor familie. Elevatoren var derfor også en beslutning, der blev truffet med enstemmigt flertal.
I efteråret 2013 begyndte håndværkere at nedrive deres gamle køkkentrappe og ombygge den til en elevatorskakt. Allerede i foråret 2014 kunne foreningens beboere tage deres nye elevator i brug. Idéen om, at vi skulle have en privat elevator har vi haft i flere år, men vi har længe synes at det har været har været for dyrt. Da vi så fik tilbuddet fra Alevator.dk tilbage i december 2012, der var vi faktisk allesammen enige om, at det ville vi gerne fortæller Aksel Lauesen, som har været én af tovholderne på projektet.
Foreningen indhentede i alt tre tilbud på elevatorløsninger til deres opgang, men det var tilbuddet fra Alevator.dk, som de bedst kunne lide: Prismæssigt var der ikke den store forskel, men det var en bedre og flottere løsning, de tilbød hos Alevator. I februar 2013 blev det således vedtaget med enstemmigt flertal på en generalforsamling at elevatoren skulle installeres og ombygningen af trappeopgangen gik i gang et halvt år efter.
Før/Efter: Den gamle køkkentrappe var slidt og med stejle trin, så flere af beboerne ikke kune gå på den. Idag muliggør elevatoren at de alle kan komme op og ned – selv med rollator.
Finansieret uden huslejestigning
Det tilbud, som andelsboligforeningen takkede ja til lød på omkring 1,4 millioner inklusive alt. Efter en samtale med foreningens bank, Nordea, besluttede bestyrelsen at elevatoren skulle finansieres ved at omlægge et eksisterende lån. Lånet skulle oprindeligt være tilbagebetalt indenfor 18 år, men blev omlagt således at det løb i 30 år og herved kunne det finansiere foreningens nye elevator.
Omlægningen af lånet betød at beboerne ikke behøvede at øge deres boligafgift fortæller Aksel Lauesen: Vi havde faktisk truffet beslutningen inden samtalen med banken, så det var en glædelig overraskelse, at vi kunne finansiere elevatoren uden huslejestigninger. Hvis vi pludselig havde sagt at huslejen skulle stige med 1000 kroner om måneden, så kan det godt være at der var nogle, der havde bremset lidt op, men heldigvis, så blev det jo ikke noget problem.
Brandfare
Etablering af en elevator på brandtrappen har betydet, at en nødudgang er blevet lukket, og foreningen skulle i den forbindelse have nogle ekstra tiltag i ejendommen af hensyn til brandfare. Derfor har foreningen fået opsat et sprinkleranlæg på hovedtrappen. Samtidig blev en ekstra brandalarm med direkte telefonlinje til brandvæsnet etableret. Vores ejendom er fra 1904 og vi har aldrig haft brand her, så jeg synes måske, at nogle af alle de her tiltag var lige i overkanten. Myndighederne de går altså med livrem og seler, men det var heldigvis med i tilbuddet tilføjer Aksel.
To repræsentanter fra foreningen tjekker engang om måneden om sprinklersystem virker, og det samme tjek bliver en gang om året foretaget af brandvæsnet. Ifølge Aksel Lauesen vejer behageligheden ved at have elevatoren dog op for de omfattende brandforanstaltninger
Flere fordele med en elevator
I dag, hvor elevatoren står kan beboerne blot træde et enkelt skridt ud fra deres dør til den gamle køkkentrappe og direkte ind i elevatoren. Det har skabt stor glæde blandt beboerne at de nu har en elevator i foreningen. Det varierer fra beboer til beboer, hvordan elevatoren bliver brugt til hverdagen. For nogle er elevatoren en god hjælpende hånd, når indkøbsposerne er tunge, mens andre igen har fået besøg af gangbesværret familie, som normalt ikke kunne komme op af trapperne. Elevatoren har stop på gadeplan, så nu er det er også muligt at komme op med en rollator. Også i forbindelse med tøjvask er elevatoren praktisk: Vi har vaskemaskine og tørretumbler på loftet, så dem der bor længere nede, og måske ikke anvender elevatoren til daglig, er også blevet glade for at de kan bruge elevatoren, når de skal op med vasketøj.
Elevatoren var den første af sin slags i den størrelse. Den måler ikke mere end 102 cm dybden, men kan alligevel bære op til 400 kg. En tur med elevatoren fra kælder til loft tager nøjagtigt 100 sekunder. Nogle ville måske synes at vores elevator er lidt langsom, men det rører os altså ikke et hak. Vi er bare glade for at det hele kører fint og alt er okay. Hvis jeg skal være ærlig, så kan jeg faktisk ikke komme i tanke om nogle ulemper ved den elevator, slutter Aksel Lauesen