Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Nye tinglysningsregler kommer særligt andelshaverne til gode

Der er gode nyheder for de op mod 200.000 danskere, som årligt betaler tinglysningsafgift i forbindelse med boligkøb eller låneomlægning. Den 1. juli 2019 blev tinglysningsafgiften nemlig sat ned. En ændring, der særligt kommer andelshaverne til gode.

Du kan se frem til at skulle have færre penge op af lommen til tinglysning, når du i fremtiden skal købe ny bolig eller vil omlægge dit boliglån. Tinglysningsafgiftsloven blev nemlig ændret med virkning fra den 1. juli 2019. Bliv klogere på de nye regler og deres betydning for dig som andelshaver her.

Sådan lyder de nye tinglysningsregler

Når du køber en bolig, skal den tinglyses. Det betyder, at du skal betale en afgift – tinglysningsafgift – til skattevæsnet for at registrere, at du ejer den. Der findes to forskellige tinglysningsafgifter. Et fast registreringsgebyr og en variabel afgift, hvis størrelse afhænger af ejendommens værdi.

Ændringerne lyder:

  • Det faste registreringsgebyr nedsættes fra 1.660 kroner til 1.640 kroner.
  • Den variable afgift på 1,5 procent af lånet er per 1. juli 2019 blevet nedsat til 1,45 procent. Den nedsættes yderligere til 1,25 procent fra 1. januar 2026.
  • Med de nye regler skal du – uanset pantebrevstype – ikke betale den fulde variable afgift, men kun for forhøjelsen af et nyt pantebrev, hvis den tidligere ejer i forvejen har tinglyst et pantebrev i boligen ved boligkøb.

Ændringerne skønnes at komme de omkring 200.000 danskere, der årligt betaler tinglysningsafgift i forbindelse med boligkøb eller låneomlægning til gode.

Så meget kan du spare

Tænker du også, at det med tinglysning er meget teknisk, så er du langt fra den eneste. Heldigvis har Finans Danmark regnet på besparelserne ved de nye regler.

Hvis du for eksempel tinglyser et nyt pantebrev på 1,5 millioner kroner, vil det fra 1. juli 2019 koste 23.390 kroner, hvilket er en besparelse på 770 kroner. Og fra 1. januar 2026 vil man spare 3.770 kroner.

Hvis du skal overføre en tinglysningsafgift fra et tidligere tinglyst pantebrev på en million kroner til et nyt pantebrev på 1,5 millioner kroner, slipper du nu med at betale 1,45 procent af de 500.000 kroner i tinglysning. Det svarer til 8.890 kroner – og giver en besparelse på 14.500 kroner i forhold til, hvis du skulle betale 1,45 procent af 1,5 millioner kroner.

Ændringer til gavn for andelshavere

Udover de lavere tinglysningsafgifter er formålet med ændringerne også, at det bliver mere enkelt for boligejere at tinglyse boligen. Og særligt andelshaverne vil få gavn af de nye regler, forklarer Peter Jayaswal, direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark til Berlingske.

Vi har længe kæmpet for ændringer i tinglysningsafgiftsloven for at gøre reglerne mere enkle og reducere omkostningerne for den enkelte boligkøber. Så det er godt nyt for alle, der fremadrettet skal tinglyse pant i fast ejendom eller i en andelsbolig – for eksempel i forbindelse med køb.

Peter Jayaswal

Grunden til, at de nye regler særligt er til gavn for andelshaverne er, at man som andelshaver nu også kan modregne afgiften på et allerede tinglyst pantebrev ved tinglysning af et nyt pant. Tidligere var denne mulighed kun givet andre boligejere.

Tinglysning bør være endnu billigere

Selvom ændringerne betyder en billigere tinglysningsafgift, bør prisen for tinglysning være endnu mindre, mener Anders Palmkvist, vicedirektør i brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening.

“Tinglysningsafgifter er en stor omkostning, når man handler bolig. Vi mener, at det skal være betydeligt billigere,” siger Anders Palmkvist, der mener, at staten ikke bør tjene så stort på tinglysningen, som de gør i dag.

Dét tjener Staten på tinglysning

I 2017 tjente Skattestyrelsen 6,4 milliarder kroner på tinglysning. Til sammenligning brugte Skattestyrelsen 74 millioner kroner på at drive tinglysnings-systemet i 2017. I 2018 tjente Skattestyrelsen 6,8 milliarder på tinglysning. Kilde DR Nyheder.

Kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden Nybolig er enig i en yderligere nedsættelse af tingslysningsafgiften.

”Med de stigende krav til klimasikring af boligmassen kan de penge med fordel bruges af boligejerne til at optimere deres boliger i stedet for at betale afgifter. I det hele taget er tiltag, især økonomiske, der fremmer mobiliteten på boligmarkedet, positive,” siger Thomas Hovgaard, kommunikationschef i Nybolig.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 kommentarer

Hej
Skal det tinglyses hvis jeg køber en andelsbolig uden at optag lån i den
Hilsen Bo

Maria CarlsenMaria Carlsen

Hej Bo,
Mange tak for din henvendelse.
Det er et godt spørgsmål, som jeg desværre ikke kan svare på. Måske kan du spørge administrator i den forening, hvor du skal købe andelsbolig i? Eller din bankrådgiver?
Bedste hilsner
Maria – Andelsportal.dk

AvatarLars Mathiesen

Er enig i at tinglysningsafgiften er uforholdsmæssig høj. Vi er et ægtepar, der i sin tid købte vores hus som en andelsboligforening. Da vi er de eneste andelshavere, har det ingen praktisk betydning, og vi ville godt nedlægge andelsforeningen. Men hvis vi skal betale 20.000kr for det, er det ikke besværet værd.

Viser 0 af 3 kommentarer