Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Ny udskydelse af offentlige ejendomsvurderinger kan have konsekvenser for andelshavere

Et udvalg nedsat af regeringen har netop fremlagt et forslag til et nyt vurderingssystem af ejendomme, samtidig er datoen for nye vurderinger udskudt. Sælgere af andelsboliger kan risikere af miste store pengesummer, som følge af endnu en udskydelse af de offentlige ejendomsvurderinger. De positive takter på andelsboligmarkedet sammenholdt med de fastfrosne ejendomsvurderinger kan nemlig resultere i, at andelshaverne må sælge deres lejligheder til underpriser.

I en længere periode har der været kaos i ejendomsvurderingerne hos SKAT. I 2012 konkluderede Rigsrevisionen at 3 ud af 4 af Skats ejendomsvurderinger fra 2011 var fejlbehæftede. Siden da har et stort antal danskere klaget over deres ejendomsvurderinger og ifølge DR ligger der 7.500 ubehandlede klager hos Skatteankestyrelsen.

Engberg-udvalget

Som følge af kritikken nedsatte man et ekspertudvalg med tidligere topchef i Nykredit, Peter Engberg Jensen, i spidsen. Det såkaldte Engbjerg-udvalg kom i går med deres forslag til, hvordan de nye ejendomsvurderinger skal foretages. Forslagene lyder blandt andet på, at den nye vurderingsmetode skal bygge på objektive kriterier. Andelsforeninger vurderes i dag på samme måde som erhvervsejendomme. Udvalget foreslår blandt andet at erhvervsejendomme vurderes ud fra en model, der bygger på en gennemsnitlig handelsprisniveau fastsat ud fra gennemsnitlige lejeindtægter, udgifter og forretningskrav.

Andelshaverne må væbne sig med tålmodighed

Det nye vurderingssystem er stadig ikke designet færdigt, hvilket for landets boligejere betyder at de nuværende vurderinger bliver forlænget yderligere.
Det anslås at op imod 70 procent af landets andelshavere benytter sig af den offentlige ejendomsvurdering, når de sætter andelskronen i foreningen. I Købehavn er det omkring 50 procent af andelsboligforeningerne, der anvender den offentlige vurdering. De seneste offentlige ejendomsvurdering er helt tilbage fra oktober 2012, og det er nu blevet offentliggjort at det nye vurderingssystem bliver udskudt frem til 2017, hvorfor at de mange andelsforeninger må væbne sig med tålmodighed.

Store konsekvenser for andelshavere

Konsekvensen af at udskyde ejendomsvurderingerne vil for mange andelshavere være, at de kan risikere at miste en stor prisstigning, fordi at deres vurdering er fastlåst. Andelsboligerne er i den senere tid begyndt at blive mere eftertragtede blandt købere på boligmarkedet. Som følge heraf bliver flere og flere andelslejligheder solgt til maksimalprisen og antallet af købere stiger. Derfor er der flere og flere andelshavere, der befinder sig i en overgangsfase, hvor de er begrænset af et prisloft baseret på ejendomsvurderingen fra 2012, på trods af at deres andel er betydeligt flere penge værd i dag. I nogle tilfælde kan der blive problemer med tilbud om sorte penge i forbindelse med køb og salg af andelslejlighederne, da nogle af andelsboligerne skal sælges til priser, der er meget langt fra markedsprisen.

Den nye skatteminister Benny Engelbrecht har i en artikel i Ekstra Bladet opfordret andelsboligforeningerne til selv at betale for en privat valuar, hvis de ønsker en opdateret ejendomsvurdering.