Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Ny andelslov på trapperne

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) varsler indgreb, efter at boligeksperter har slået alarm over et stigende antal yderst tvivlsomme andelsboligprojekter.

Regeringen vil med en ny lov forsøge at rydde op på det ophedede marked for andelsboliger, så det bliver sikrere og mere gennemskueligt at købe dem, erfarer Jyllands-Posten.

Ligesom det er tilfældet for ejerboliger, skal ejendomsmæglere og andre sælgere fremover have pligt til at udarbejde gennemskuelige salgsopstillinger for andelsboliger med klare modeller for finansiering.

Lovforslaget kommer, efter at en række boligeksperter i foråret slog alarm over, at et stort antal købere af andelsboliger er blevet holdt stort set uvidende om, hvordan projekterne er skruet sammen.

Bl.a. har Advokatrådet advaret om faren for økonomisk kollaps i mange andelsboligprojekter i tilfælde af bare beskedne rentestigninger.

Smarte udbydere har ofte undladt bl.a. at fortælle, at boligerne er finansieret med et-årige rentetilpasningslån eller endog pauselån. De billige lån har gjort boligerne særdeles attraktive at købe, selv om der i bund og grund er tale om endog meget høje priser pr. kvm.

Hvis markedsrenten bare stiger 1 pct.point, vil det i mange andelsboliger betyde kraftigt stigende månedlige ydelser.

Køberne sidder tilbage

I en lang række projekter er det økonomiske ansvar for usolgte lejligheder desuden blevet tørret af på køberne. Det er således dem, der har siddet tilbage med regningen for de usolgte boliger, mens udbyderne har været over alle bjerge.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) bekræfter, at regeringen i løbet af de kommende måneder vil fremlægge et lovforslag:

“Der bygges i stigende omfang andelsboliger, der er mindst lige så dyre som ejerboliger, og der har været for mange eksempler på, at køberne ikke får tilstrækkeligt med oplysninger. Det er uacceptabelt, fordi nogle købere senere kan blive tvunget til at flytte ud af boligerne igen af økonomiske årsager.

Derfor er der et stærkt behov for øget forbrugerbeskyttelse.

Vi vil derfor med en ny lov pålægge udbyderne at give samme oplysninger, som gælder ved salg af anden fast ejendom. Det gælder også fortrydelsesret,” siger Bendt Bendtsen.

Regeringens lovforslag ventes at ville lægge sig tæt op ad forslag, udarbejdet af et hurtigt arbejdede ekspertudvalg nedsat af Advokatrådet, Finansrådet og Dansk Ejendomsmæglerforening, DE.

De 2.500 medlemmer af mæglernes organisation har siden den 1. september skullet overholde interne krav til bl.a. salgsopstillinger for andelsboliger.

I Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, ABF, betegner sekretariatschef Jan Hansen regeringens initiativ til bedre beskyttelse af andelsboligkøberne som glædeligt.

“Den øgede opmærksomhed på området har allerede tyndet kraftigt ud blandt de mere tvivlsomme andelsprojekter,” siger han.

“I dag får køberne generelt langt flere informationer og langt mere sikkerhed end for blot et halvt år siden. Samtidig er køberne blevet betydeligt mere kritiske. Det er blevet sværere for smarte udbydere at score lige så store fortjenester, som det før var tilfældet.

Men vi ser da fortsat brodne kar i form af useriøse sælgere med oppustede priser, og dem vil vi fortsat advare kraftigt imod,” siger Jan Hansen.

Kilde: Jyllands-Posten