Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Næsten 3 ud af 10 andelshavere frygter konkurs

28 procent af brugerne på Andelsportal.dk frygter, at deres boligforening kan gå konkurs. Et boligmarked i krise og uigennemsigtig i andelsboligforeningernes økonomi gør andelshaverne utrygge, mener ekspert.

Prislofter, renteswap og bunker af vedtægter og budgetter. Det kan være mere end almindeligt svært at sætte sig ind i økonomien for de danske andelsbolighavere. Og med historier om konkurstruede andelsboligforeninger i medierne, gør det andelshaverne utrygge.

På Danmarks førende internetportal for andelsmarkedet er næsten 3 ud af 10 bekymret for, om netop deres andelsboligforening skal rammes af konkurs, og den usikkerhed er ifølge grundlæggeren af portalen ganske forståelig.

– Markedet er usikkert og nogle foreninger er virkelig i klemme, så mange går helt sikkert rundt med en generel frygt. Men i mange tilfælde er det slet ikke nødvendigt, for mange foreninger har en ganske sund økonomi, siger Martin Borgstrøm, der er direktør for Andelsportal.dk.

Oplysning er vejen frem

Han tilskriver den store frygt for konkurs, at mange andelshavere har svært ved at vurdere foreningens økonomi. Men det kan foreningerne selv gøre noget ved.

– De kunne for eksempel invitere en advokat, revisor eller anden rådgiver med til næste generalforsamling, som kan give andelshaverne et indblik i budgetter og renteforhold. Og det kan altså godt betale sig at bruge lidt tid og energi på det, siger Martin Borgstrøm.

Han tror, at mange holder sig tilbage fra at spørge ind til noget, de ikke forstår.

– Man bliver nødt til at få nogle af begreberne ned på jorden, ellers er mange usikre, og de er bange for at stille dumme spørgsmål. Hvis man er i tvivl om noget, er det vigtigt, at man tør spørge, for sidemanden sidder sikkert med samme tvivl, siger han.