Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Mange andelshavere flytter i ejerboliger

Mange andelshavere flytter i ejerboliger

I forlængelse af de nye og meget høje offentlige vurderinger på andelsboliger vil mange andelshavere benytte deres friværdi til at flytte til ejerboliger. Det viser en ny analyse blandt brugerne på Andelsportal.dk. Konsekvensen bliver en væsentlig mere fleksibelt boligmarkedet og med det, forsvinder de sorte penge med stor sandsynlighed fra andelsbolighandlerne.

Andelsportal.dk har spurgt brugerne af portalen om de i den nærmeste fremtid ville flytte fra deres andelslejlighed til ejerbolig efter de nye værdistigninger. Undersøgelsen viser, at lidt over 30 % svarede ja til spørgsmålet og yderligere 30 % overvejer det, hvilket ikke er overraskende. Tidligere har andelshavere nemlig været kendetegnet ved at være meget lidt mobile, bl.a. på grund af en manglende værdistigning på andelsboligen. Fremover vil mange flere andelslejligheder komme ud på markedet, da priserne nærmer sig den reelle handelspris. Derfor kommer mange flere af de 180.000 andelslejligheder ud på markedet, som før blev handlet internt i foreningen eller blandt venner og bekendte.

Ejendomsmæglere ser nyt marked

I forlængelse af de høje offentlige vurderinger, som bl.a. i København har givet stigninger på over 140 %, vil der på sigt komme mange lejligheder til salg. For selvom mange foreninger har ventelister, kan det blive mere besværligt, at sælge en andel til de nye høje priser. Derfor ser Dansk Ejendomsmæglerforening da også, at der kommer et nyt marked for landets ejendomsmæglere.

Vicedirektør Thomas Torp bekræfter over for Andelsportal.dk at branchen forventer en stigning i salget af ”gamle” andelslejligheder; “Nu når priserne er kommet op på det niveau vi senest har set, vil mange sælge deres lejlighed gennem professionelle ejendomsmæglere” og Thomas Torp fortsætter; “Det er sundt for boligmarkedet, at andelslejlighederne nu kommer åbent til salg, så også andelshaverne får friværdi og den medfølgende fleksibilitet, som øvrige boligejere har haft længe”.

Sorte penge en saga blot

De stærkt stigende priser på andelslejligheder bevirker at foreningerne samtidig kommer den sorte økonomi til livs. Ifølge tal fra Erhvervs- og byggestyrelsen var der indblandet sorte penge i 3-5 % af alle handler med andelslejligheder. Andelsportal.dk vurderer dog, at tallet har været meget større. Men sorte penge forsvinder, nu hvor vurderingerne nærmer sig det reelle prisleje for gode lejligheder, som oftest ligger i attraktive boligområder i Danmarks største byer.

Andelsportal.dk servicerer landets andelshavere og andelsboligforeninger med bl.a. gratis rådgivning, nyheder på boligmarkedet og arbejdsopgaver i udbud. Portalen har sammen med sine søsterportaler Ejerportal.dk og 3byggetilbud.dk over 55.000 månedlige brugere og vil i 2007 videreformidle arbejdsopgaver for mere end kr. 1. mia.

Kontakt direktør Martin Borgstrøm fra Andelsportal.dk på telefon 7733 4000 eller mb@abgruppen.dk for mere information og billedmateriale – www.andelsportal.dk