Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Lejere kæmper en brav kamp for at stifte andelsboligforening

Vi er i Den Sønderjyske By på Frederiksberg. Her kæmper lejerne for deres ret til at stifte andelsboligforeninger og købe ejendommene til den oprindelige købspris i 1932. Men den nuværende ejer, Frederiksberg Boligfond, gør modstand.

534 mio. kr. billigere eller 14.000 kr. per lejlighed – med andre ord 2,9 mio. kr. i alt, det er ifølge lejerne deres pris for ejendommene i Den Sønderjyske By på Frederiksberg i København. I et skøde fra 1932 står der nemlig, at Frederiksberg Kommune og derefter lejerne har forkøbsret til ejendommene til den oprindelige købspris.

Frederiksberg Boligfond, som i dag ejer ejendommene, er dog ikke enige i, at lejerne har retten på deres side. De vil derfor blokere for salget til den oprindelige købspris, som lejerne ellers ihærdigt kæmper for.

Lejerne i Den Sønderjyske By har af denne årsag lagt sag an mod Frederiksberg Boligfond i håb om at vinde sagen og gå fra lejere til andelsboligejere.

Den Sønderjyske By på Frederiksberg

1. Ejendommene omfatter 301 lejligheder
2. Byggeriet er bygget fra 1921 til 1923
3. Den Sønderjyske By omtales ofte som ”Landsbyen i storbyen”

Kilde: Den Sønderjyske By

Frederiksberg Boligfonds advokater: Lejerne har ikke forkøbsret

Frederiksberg Boligfonds advokater, der lige nu arbejder på højtryk for at få salget stoppet, mener nemlig ikke, at lejerne har forkøbsret længere. De mener, at både Frederiksberg Kommune og lejernes forkøbsret frafaldt, da kapitalfonden Blackstone i sin tid ville opkøbe ejendommene.

”Et løfte mellem andre, som man er nævnt i, kan man ikke bruge til at støtte ret – medmindre der er andet til støtte som for eksempel et egentligt tredjemandsløfte, der er afgivet til lejerne. Men det kan tilbagekaldes af de to andre parter. Lejerne havde ikke nogen selvstændig ret. Denne ret er ikke kommunikeret til lejerne, og den er ikke uigenkaldelig,” siger en af Frederiksberg Boligfonds advokater Dan Terkildsen til Berlingske.

Lejerne har retten på deres side

Efter tilbuddet om salget til Blackstone understregede Frederiksberg Kommune, at lejernes forkøbsret stadig var gældende. Derfor er lejernes advokat, Lars Lankjær, heller ikke i tvivl om, hvem der har retten på sin side. I sin procedure siger Lars Lankjær ifølge Berlingske:

Normalt gælder en forkøbsret til at kunne købe til markedspris. Men det gør det altså ikke her. Og når man har indgået sådan en aftale, så skal den overholdes

Lars Lankjær


Herudover mener han, at det foruden det gamle skøde, også er lejernes pligt at få tilbud om overtagelse af ejendommen i forbindelse med et salg.

Et glemt og gemt skøde

Da ejendommene i sin tid var ved at blive opkøbt af Blackstone, blev salget afblæst, da Blackstone i processen fandt det 88 år gamle skøde, der nu giver lejerne mulighed for at opkøbe ejendommene til den oprindelige købspris – naturligvis kun, hvis de vinder i retten.

Frederiksberg Boligfond ville have solgt ejendommene til Blackstone for 537 mio. kr., og nu får lejerne måske mulighed for at købe hele molevitten til 2,9 mio. kroner.Det omtalte skøde fik lejerne og i særdeleshed også talsmanden for lejerne i Den Sønderjyske By til at spærre øjnene op. Klausulen i skødet og prisen, de blev præsenteret for af Blackstone, var nemlig som nat og dag.

”Vi følte, at vi var blevet snydt af Frederiksberg Boligfond, men også af Frederiksberg Kommune. Vi følte, at der havde foregået nogle samtaler mellem boligfonden og kommunen, som fuldstændig havde tilsidesat klausulen i skødet,” siger Søren Berg til Berlingske.

Sagen om Den Sønderjyske By bliver afgjort ved dom den 1. februar 2021.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *