Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Lave renter men pas på kursen

Selvom renterne er steget den seneste måned er renteniveauet stadig historisk lavt. I øjeblikket kan man få fastforrentede realkreditlån med 2,0% i rente over 20 år eller 2,5% over 30 år. Desuden kan man få variabelt forrentede lån med rente helt ned til 0,18% p.t.

Det er derfor vigtigt for andelsboligforeningerne at forholde sig til de store besparelser der kan ligge i at omlægge deres lån og udnytte det lave renteniveau. Men hvorfor omlægge nu? Fordi der kan være store besparelser at hente og man ikke ved hvad der sker i morgen.

Kurssikring eller ej

Hvis foreningen vælger at omlægge det eksisterende lån og/eller tage tillægsbelåning hjem, så er det vigtigt at bestyrelsen forholder sig til om de skal kurssikre. Mange af dem der konverterede pr. 30.04.2015 uden kurssikring fik en stor overraskelse i starten af maj, da kurserne begyndte at falde og de dermed led store kurstab i forbindelse med hjemtagningen af nyt realkreditlån eller måtte vælge at hjemtage i en højere rente end først forventet.

Giv bestyrelsen mandat til at handle hurtigt

I den forbindelse kan det også være relevant for bestyrelsen at få et mandat på generalforsamlingen, så de kan handle hurtigt når kurserne og renterne ændrer sig på markedet. Hvis bestyrelsen ikke har fået mandat, kan processen for en omlægning eller optagelse af et tillægslån blive meget lang. Det medfører en risiko for kurs- og renteændringer, der kan få konsekvenser for både andelskronen og boligafgiften.

Det er dog vigtigt at generalforsamlingen sikrer, at der ikke er tvivl om, hvilket mandat man har givet bestyrelsen. Det kan derfor være relevant at skrive kriterier for renten, lånetype og kursen i mandatet og eventuelt gøre fuldmagten tidsbegrænset i 3-6 måneder.

En del foreninger skriver også ind i vedtægterne, at en bestyrelse til enhver tid kan lave en 1:1 konvertering til lavere rente/lavere ydelse uden det skal godkendes på en GF. Dette vil gøre arbejdet væsentligt nemmere for bestyrelserne.

Kontakt bank eller realkreditinstitut

Hvis jeres forening betaler en rente på 3,50% eller højere på foreningens realkreditlån lån, så er det en god ide at få tjekket, om det økonomisk kan betale sig at omlægge til en lavere rente. Rigtig mange foreninger vil kunne opnå pæne besparelser på at få omlagt deres lån og samtidig sikre deres ydelse på lånet i op til 30 år.

Overvej også om det er nu vedligeholdelsesarbejder eller renoveringsprojekter i nær fremtid skal fremrykkes.

LånetypeHovedstolLøbetidÅrlig rente og bidragÅrligt afdragSamlet årlig låneydelse
3,00 % Kontantlånkr. 10.000.00030 årkr. 344.000kr. 211.000kr. 555.000
2,50 % Kontantlånkr. 10.000.00030 årkr. 313.000kr. 223.000kr. 536.000
F5 Tilpasningslånkr. 10.000.00030 årkr. 119.000kr. 300.000kr. 419.000

Beregningerne er lavet på baggrund af de aktuelle kurser den 27. maj 2015 og der tages forbehold for ændringer i markedet. Ovenstående eksempel viser forskellene på afdrag og ydelse på et lån på 10.000.000 kr.

Nordea ruster op

Som følge af den væsentligt større aktivitet og efterspørgsel efter rådgivning er vi oppe på at Nordea i dag har to afdelinger med samlet 17 rådgivere, der alene beskæftiger sig med rådgivning til andelsbolig og ejerforeninger. Vores rådgivere deltager meget gerne på stiftelses-, bestyrelses- og beboermøder, for at kunne understøtte bestyrelserne eller svare på diverse spørgsmål vedrørende finansiering, hvilket er et godt supplement til en ejendomsadministrator. Så har I behov for en gennemgang af jeres nuværende lån, ønsker et uforpligtende møde eller har behov for et tilbud på finansiering, er I meget velkomne til at kontakte os. Kontaktoplysninger findes på nedenstående link.

Nordea Boligforeninger

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *