Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

LAR: Kloakkens livredder – Sådan undgår du at skulle svømme ned med skraldet

Klimaændringerne bringer flere regnskyl med sig, og over de næste 100 år vil der komme op mod 30 procent mere regn i de danske gader. Regnen falder og nedbørsmængderne stiger – men hvordan skal man håndtere klimaændringernes vejrmæssige følger?

LAR står for ’lokal afledning af regnvand’ og er et allerede anerkendt initiativ, der kan hjælpe de danske kloakker med at undgå en omkostningstung druknedød i fremtiden. Vi dykker ned i, hvad LAR er, hvordan det kan bidrage i andelsboligforeninger og naturligvis også på den store klimascene.

Efter de store oversvømmelser, som mange danskere oplevede i 2011, har der været en stigende interesse for LAR-anlæg. Københavns Kommune har allerede etableret flere LAR-anlæg i form af blandt andet forsinkelsesbassiner, multifunktionelle tage og nedsivningsbede. LAR er en bølge, flere og flere vælger at ride med på – og det er der et hav af gode grunde til. LAR kan nemlig blandt andet have positiv indflydelse på både æstetik, klima og økonomi i boligforeningerne. Vi har hos Andelsbolig Nyt taget en snak med Inge Faldager fra Teknologisk Institut og seniorkonsulent hos LAR i Danmark, der deler sine ekspertindsigter på området og hjælper os rundt om fænomenet LAR.

LAR

Æstetikken er med

LAR er først og fremmest lavet for at skåne kloaksystemerne. Men ifølge Inge Faldager kan LAR også bidrage positivt til æstetikken i en hvilken som helst boligforening.
“Har du en anlægsgartner kontra en konservativ kloakmester, vil kloakmesteren ofte lægge en faskine under græsplænen. Derimod siger en kreativ anlægsgartner: Når vi nu er her, skal vi så ikke prøve at indføre noget spændende?” siger Inge Faldager.
Derudover kan man få et yderligere kreativt blik på LAR-tiltag gennem regnvandskonsulenter. Regnvandskonsulenter er fagfolk som kloakmestre og anlægsgartnere, der har videreuddannet sig, så de ser kreativt på mulighederne for afledning af regnvand, når de betræder grønne områder. LAR-løsninger slår altså to fluer med ét smæk: De bidrager til at afhjælpe de udfordringer, som klimaforandringer pålægger kloaksystemer, og samtidigt bidrager de til etableringen af nogle anderledes grønne områder.

LAR skåner for klimaudfordrende lappeløsninger

LAR skåner klimaet for unødige kloakomlægninger og er derfor et miljøbevidst tiltag. Ifølge Inge Faldager kommer der i løbet af de næste 100 år til at være 30 procent mere regn, der skal bortledes – og det er der ikke plads til.

“Enten skal man lave nye, større kloakker, og det vil blive rigtig dyrt. Ellers skal man lave nogle tiltag, der hjælper med at håndtere regnvandet – det vil være det mest klimavenlige. Det skal være sådan, at man ikke behøver at udbygge alle de underjordiske systemer, men at man kan hjælpe de underjordiske systemer,” siger Inge Faldager.

LAR som den mest økonomisk reflekterede løsning

Alternativet til LAR er ikke nødvendigvis at udbedre rørsystemet i de individuelle andelsboligforeninger. Det er nemlig oftest i hovedkloakken, at de store oversvømmelser opstår. Inge Faldager fortæller hertil, hvorfor dette kan ende med at blive dyrt for selv folk hjemme i privaten:

“Det skal vi alle sammen betale til – vi betaler alle sammen spildevandsafledningsafgift. Hvis vi kan koble noget regnvand, som netop kan frakobles, så slipper vi for at betale for at lave alle vores kloaksystemer større. Om man bor i parcelhus eller i en andelsboligforening, betaler man for at aflede sit spildevand. Så hvis kloakledningerne skal laves større ude i vejen, så kommer vi alle sammen til at betale,” forklarer Inge Faldager.

Dertil tilføjer Inge Faldager, at alle danskere har betalt en tilslutningsafgift for at blive tilkoblet kloaksystemet. Men i de områder, hvor det er attraktivt for kommunen at få regnvandet væk fra kloakken, kan man i mange tilfælde få pengene igen. Dette er eksempelvis tilfældet i København, hvor der er fælleskloakering. Derfor kan der være et økonomisk incitament i at vælge LAR frem for at udbedre ejendommens rør.

LAR i andelsboligforeninger

LAR kan vise sig at være et særdeles relevant initiativ at tage i betragtning for andelsboligforeninger. Andelsboligforeninger har nemlig ofte fællesarealer med plads til tiltag som tagløsninger, nedsivningsbede eller faskiner. Der er naturligvis et hav af forskellige muligheder, alt efter hvor din andelsboligforening er lokaliseret, og hvordan den ser ud. Men én ting ligger fast – Inge Faldager opfordrer til, at man tager LAR i betragtning til de regnskyl, fremtiden kommer til at bringe med sig.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *