Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Rohde & Hansen Ejendomsservice ApS

Kortere kø hos byggevirksomheden

Boligejerne er fortsat meget ivrige efter at bygge om og til. Selvom aktivitetsniveauet på villavejene er højt, er det blevet nemmere at få fat i en håndværker

Det lysner for de boligejere, der gerne vil have fat i en håndværker til at bygge om eller forny boligen. En ny undersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at ventetiden på håndværkere er blevet væsentligt kortere i forhold til sommeren 2006. Godt halvdelen af de adspurgte byggevirksomheder, der er medlem af Dansk Byggeri, vurderer, at private kunder kan få udført mindre byggeopgaver som fx reparationer inden for 3 uger. Det er langt flere end i sommeren 2006, hvor kun 30 % af virksomhederne angav, at de kunne udfører opgaver inden for 3 uger.

Skal man have lavet en større byggeopgaver, er der dog ikke den store forskel at spore i ventetiden, når man sammenligner med 2006. Kun svagt færre virksomheder vurderer, at de private kunder kan få drømmen opfyldt om en ny carport, en tilbygning til huset eller lignende større opgaver på 4-8 uger. Ingen vurderer, at arbejdet kan gå i gang på under 4 uger.

Boligejere er stadig bygge-ivrige

Den kortere ventetid skyldes dog ikke, at aktivitetsniveauet er faldet drastisk i løbet af det seneste år. De danske boligejere har fortsat mod på at bygge om og til.

Dansk Byggeris konjunkturanalyse viser et lille fald på reparation og vedligeholdelse af boliger fra 2006 til 2007. Men det ændrer ikke ved, at aktivitetsniveauet fortsat er på et meget højt niveau i forhold til 2004. Her blev der foretaget reparation og vedligeholdelse af boliger for 24,1 mia. kr., mens forventningen til 2007 ligger på 28,5 mia. kr.

– Byggelysten er der stadig, og virksomhederne har ingen problemer med at få ordrebogen fyldt op. Når der alligevel er sket et fald i ventetiden, hænger det sammen med flere forhold. Dels er ventetiden på byggematerialer faldet igennem det seneste år, og vi har haft en vinter hvor der blev produceret på stort set uændret niveau, forklarer Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Udnyt vinteren

Uanset at køen hos håndværkeren er blevet kortere i det forløbne år, er der stadig mange, som må slå koldt vand i blodet, når de skal lave en aftale med en eller flere håndværkere.

– Derfor er det en god idé at planlægge arbejdet i god tid og kontakte byggevirksomheden i god tid, før du ønsker at få arbejdet udført. Det er også værd at overveje, om arbejdet kan vente til vinterhalvåret, hvor håndværkerne typisk har færre opgaver og derfor bedre tid. Mange indendørs opgaver som fx nyt køkken eller bad kan uden problemer udføres i vintermånederne, opfordrer Michael H. Nielsen.