Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Energidrift A/S

Konservatives boligforslag set med en andelshavers øjne

De Konservative har i går fremlagt et nyt boligforslag, som skal revolutionære beskatningen af boliger. Står det til Konservative skal løbende ejendomsværdiskatter afskaffes, og rentefradraget ligeledes henlægges. Læs her hvilke konsekvenser forslaget kan have for andelsboligforeningerne og andelshaverne.

Står det til de Konservative, så skal danske boligejere ikke længere betale løbende ejendomsskat, men først blive beskattet, når de forlader boligmarkedet. Samtidig skal det være slut med de rentefradrag, der hjælper med at betale dele af på boliglånet.

Boligforslag i andelsboligforenings perspektiv

Andelsboligforeningerne betaler grundskyld, og denne post vil forsvinde fra andelsboligforeningens udgifter, hvilket vil kunne mærkes positivt hos andelsboligforeningerne. Til gengæld forudser Curt Liljegren, som er direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, at den høje rente på andelsboliglån vil have konsekvenser for de fleste andelsbolighavere. Skatteværdien af den negative kapitalindkomst vil nemlig ramme mange andelshavere, som ikke længere vil få rentefradrag ud af deres udgifter til andelsboliglånet.

Ingen gevinst ved boligsalg

Et centralt element ved det Konservative forslag er beskatning af en eventuelt overskud der er for dem, der forlader boligmarkedet. Overskuddet ved et salg skal beskattes med 50 procent. Overskud, der anvendes til at købe ny bolig skal dog ikke beskattes.

Der skal også lægges skat på eventuel gevinst ved salg af andelsbolig. Ifølge Det Konservative Folkepartis beregninger vil staten have indtægter for 0,3 milliarder kroner årligt fra avanceskat ved salg af andelsboliger. Avanceskatten ved salg af anden ejendom forventes til en sammenligning at udgøre 9,7 milliarder.

Optakt til forhandlinger om nyt vurderingssystem

Konservative har valgt at fremlægge deres boligforslag forud for de kommende forhandlinger om et nyt ejendomsvurderingssystem. Med forhandlingerne er der oprindeligt ikke lagt op til at der skal findes et nyt system, men Konservative har set forhandlingerne som en anledning til en revolution af den måde, der opkræves boligskat på.

Den Venstre-ledede regering er ikke meget for forslaget. Skatteminister Karsten Lauritzen har fastslået, at regeringen hellere vil lette skatten på arbejde, og også Dansk Folkeparti ser skeptisk på forslaget.

Det nye ejendomsvurderingssystem skal vedtages her i foråret, så de første vurderinger kan udsendes allerede i 2017. Offentlige ejendomsvurderinger af andelsboligforeninger forventer man dog ikke at have klar til brug før 2019. På andelsportal.dk følger vi løbende udviklingen med det nye vurderingssystem.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *