Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Bykærs Anlæg ApS

Historisk billigt boliglån kan presse andelsboligmarkedet

Forleden afslørede Nykredit, at finanskoncernen fra den 9. januar 2012 åbner op for et historisk billigt boliglån på 3,5 procent med et fastforrentet realkreditlån. Den laveste, faste realkreditrente i over 30 år nogensinde.

Den lave rente vækker jubel hos boligejerne, der allerede i forvejen har gunstige renteforhold med de lave flexlån. Omvendt forholder det sig hos andelsbolighaverne, der med et banklån som finansieringsform sidder med en relativ dyr og variabel rente sammenlignet med de populære realkreditlån.

Andelsboligmarkedet bliver mindre attraktivt

Og man kan spørge sig selv, hvilken effekt de kommende boliglån på 3,5 procent kan få på andelsboligmarkedet. Man kan i hvert fald slå fast, at det ikke bliver mindre attraktivt at investere i en ejerbolig, og sker det, kan det presse andelsmarkedet yderligere.
Godt nok er der en mindre stigning i antallet af handler på andelsboligmarkedet, men man skal tage disse tal i betragtning med, at der samtidig er et højt antal udbudte andelsboliger.

Andels- eller ejerbolig?

Man kan spørge sig selv, om man ønsker at købe en andelsbolig, finansieret med et dyrt banklån, eller om man vil købe en ejerbolig, finansieret med et billigt realkreditlån. Hvad vil man? Svaret er umiddelbart en ejerbolig. Godt nok er andelsboligbeviset typisk markant billigere end en ejerbolig, men når man regner den månedlige boligydelse med og de dyre renter fra banklånet, er spørgsmålet, om andelsboligen er så attraktiv en investeringsform. I øjeblikket findes der banklån på helt op til 8-9 procent. Tag dertil med, at banklånet er variabelt med en fleksibel rente.

Så grundet det usikre boligmarked og købernes tilbageholdenhed og nervøsitet, kan man ikke afvise, at vi i de kommende måneder vil opleve et stigende antal handler på ejerboligmarkedet, da man som køber ved, hvad man har at gøre med rent økonomisk, når man vælger et fastforrentet boliglån på 3,5 procent.

Hvad synes du er mest attraktivt – en andels- eller ejerbolig?

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5 kommentarer

AvatarAnders Lerager Smidt

Andelstanken er død !
jeg skriver for at klage min og mange andre andelsboligejers nød.
Jeg er i den situation, at jeg har købt da priserne toppede.
Jeg gav 850000 kr for en lejlighed på 56 kvm i år 2007. + diverse omkostninger.
Jeg optog et lån på lige under 6 % og fik at vide, af min bankrådgiver at hvis renten steg 2 % ville det være helt vildt. I løbet af det sidste års tid er renten steget betragteligt og den ligger nu på 9,1 %.
dvs. at i løbet af det sidste år er min renteudgift steget med ca. 25000 kr om året.
Min bank, Danske Bank er fuldstændig uden hæmninger og der er absolut ingen forståelse.
Jeg kan ikke sælge lejligheden uden voldsomme tab. Pt. er der to lignende lejligheder i bebyggelsen prissat til 500000 kr ! Jeg er stavnsbundet og jeg kan kun se min økonomiske undergang komme mig i møde, når inflationen på et eller andet tidspunkt tager til.
Min renteudgift er nu ca 82000 kr årligt !
Samfundsøkonomisk mener jeg også der er et problem, da skattevæsenet jo mister ca. 1/3 af beløbet.
I bebyggelsen hvor jeg bor, er der 32 andele heraf har jeg kendskab til fem andre, der er i samme situation. På landsplanen må der være mange, der er i samme situation.
Løsningen må være, at få ændret lovgivningen således at man kan omdanne andelsforeninger til ejerboliger. Hvis man er bange for at der er nogen der scorer kassen på denne ændring, kunne man jo lave nogle beskatningsregler der tog højde for det.
Det kunne give nogen gode penge i statskassen, via tinglysningsgebyrer ved omlæggelse til realkreditlån + det voldsomme tab der er ved, at staten skal dække en del af vores renteudgifter.
Håber vi kan få en debat i gang om det her og få en opstand mod bankernes horrible opførsel.
MVH. Anders

AvatarIsaac Appelquist

Jeg er helt enig med Anders smidt’s indlæg. Vi optog et stort andelslån på 2,4 mio. i jyske bank sidste år i maj. Siden er er renten faldet konstant på markedet, men vores lån er steget med 25%. Hvad sker der for bankerne. Rådgiverne sagde som til Anders at renten ikke ville stige, hvilket heller ikke er sket, men bankerne scorer kassen, da de jo kan låne billigt og udlåne dyrt. Der er virkelig brug for at systemet bliver ændret. Og hvad er overhovedet begrundelsen for at den enkelte andelshaver ikke kan optage realkreditlån?

AvatarChristian Hetland

Hvorfor laver man ikke billigere låntyper (realkreditlån) til andelsboliger? Jeg sidder i en andelsbolig købt for lige så mange penge som en ejerbolig men betaler 7 til 8 % i rente!

AvatarMichael Müller

Hej Rene
Et ganske interessant indlæg. Der er ingen tvivl om, at foreningerne kan drage nytte af det nye billige fastforrentet lån, men spørgsmålet er, om andelshaverne får glæde af de lave renter. Det bliver spændende at følge…

AvatarRené Poulsen

Andelsboligforeningerne kan selv gøre noget for, at deres boliger bliver mere attraktive for boligkøberne. Men det kræver lidt nytænkning i foreningerne.
Mange andelsboligforeninger har i dag 5 % lån, som med fordel kan omlægges til de nye 3,5 % lån, og i andelsboligforeninger er besparelsen større, end når boligejere omlægger deres lån, fordi andelsboligforeningerne ikke skal tage højde for faldende rentefradrag.
Når boligejerne omlægger deres lån til lavere rente, falder ydelsen og dermed boligejerens udgift.
Og når ydelsen på lånene falder, så stiger prisen. I hvert fald i et ”normalt” boligmarked.
Når andelsboligforeningerne omlægger deres lån, vil stort set ingen vedtage at nedsætte boligafgiften, så andelshavernes boligudgift falder. Boligafgiften fastholdes altså. Og når boligafgiften fastholdes, samtidig med at renteudgiften falder, vil der i andelsboligforeningen blive overskud på driften og formuen vil stige. Det vil sige, at prisen på andelsboligen stiger, og boligafgiften fastholdes, mens prisen på ejerboligen stiger og ydelsen falder.
På dagens boligmarked sælges mange andelsboliger til priser langt under andelsværdien. Hvis omkostningsbesparende omprioriteringer i disse andelsboligforeninger ikke udløser et fald i boligafgiften, sparer man altså en formue op, som andelshaverne reelt set ikke får glæde af.
Derfor kan andelsboligmarkedet komme under pres i den nuværende situation.

Viser 0 af 5 kommentarer