Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Her kan I energiforbedre jeres andelsboligforening

Mange boligforeninger har et stort energi- og varmetab i form af utætte vinduer, manglende isolering og dyre vaskemaskiner. Potentialet er stort for at energiforbedre landets boligforeninger, og du og din boligforening kan her få inspiration til at sænke jeres energiomkostninger til at sikre en bedre komfort og spare penge.

Vinduer

Der er betydelige penge at spare, hvis man skifter de gamle termoruder ud til energirigtige vinduer. Typisk er besparelsen på op mod 30 procent, da termoruder har en u-værdi på 3, mens energiruder har en u-værdi på 1. Lavenergivinduer er en af de mest energieffektive og bedste investeringer i en boligforening.

Fællesvaskeri

Mange foreninger har vaskemaskiner, der kører med koldt vand, der skal varmes op. Det koster meget strøm, og derfor kan man skifte de gamle vaskemaskiner ud med nye og hente 25-50 procent af varmeforbruget på dette område. På samme måde kan man indsætte en tørretumbler med varmepumpe, hvilket er en god løsning, selv om tørretiden er lidt længere.

Uisolerede rør

I mange boligforeninger afgiver rørstrækningerne for meget varme. Her kan man hente varmebesparelser ved at isolere rørene og ventilerne, så man holder på varmen. Man bruger teknisk isolering og skal udføres af en autoriseret isolatør. Her er besparelsen på mellem 100 kroner og 250 kroner pr. år pr. løbende meter, hvilket selvfølgelig afhænger af foreningens varmekilde.

Uopvarmet loft

Det er vigtigt, at der er isoleret mellem loftet og den øverste lejlighed, så varmen ikke forsvinder ud af ejendommen. Mange foreninger kæmper med dette problem, og her er der en stor energibesparelse at hente. En sådan isolering skal typisk foretages i forbindelse med en tagrenovering.

Belysning

Et klassisk problem er belysningsanlægget, hvor lyset ikke slukker automatisk, hvilket er en nem energiforbedring. Her skal man sørge for, at lyset kan afbrydes, og at det slukker automatisk, når der ikke er nogle i opgangen, kælderen eller på loftet. Derfor skal man installere nogle bevægelsessensorer.

Trappeopgang

Her skal man sørge for, at døre og vinduer er energirigtige og holder kulden udenfor og varmen indenfor, så man undgår et varmetab i opgangen og lejlighederne. Desuden kan man opsætte radiatorer i opgangen.

Kilde: Energitjenesten og Teknologisk Instituts standardværdikatalog for energibesparelser.