Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Her går det da egentlig meget godt….

Chancen for at få svaret: “Nej, her går det faktisk ikke ret godt,” når du spørger en ejendomsmægler om, hvordan det går med salget, er ca 100 gange ringere end chancen for dobbelt jackpot i Lotto. Vi er kendt som en af de mest positive brancher sammen med julemands-hjælpere og latter-coaches.

Men jeg syntes faktisk, det går ret godt med salget af andelsboliger lige nu, og det har det gjort et stykke tid. Jeg kan selvfølgelig kun udtale mig om hovedstadsområdet, men her går det faktisk rigtig godt. Vi sælger både store og små andelslejligheder. Andelslejligheder i gode og mindre gode foreninger. Stuelejligheder, mørke lejligheder, sjove lejligheder og håndværkertilbud. I sidste uge solgte jeg endda en andelsbolig i en andelsforeningen med renteswap (dem sælger vi faktisk mange af!) Ja, vi sælger det meste i disse tider.

Mediernes sortsyn

Men på trods af at det går fint, skal vi dog stadig udsættes for usaglige artikler fra journalister, der er på jagt efter en “god historie” med bred interesse. Og historier om andelsboliger har en bred interesse – det er trods alt den mest udbredte boligform i hovedstaden og en negativt ladet historie er trods alt sjovere end en positiv.

Lørdag d. 9 marts havde Berlingske under overskriften “Andelsboliger hænger fortsat i krisen” endnu engang sat jagten ind på den gode historie. Et af hovedpunkterne i artiklen var, at størstedelen af alle andelsboliger blev solgt “langt” under maksimalværdien (dette værende ca. 10 procent og nogle steder mere.) Tallene stammer fra Realkreditrådet Danmark, som vurderer lejligheder/ejendomme for Danske Bank, og her taler vi kun om tallene for de lejligheder, som de har lånt penge ud til. Realkreditrådet Danmark er om nogen kendt for at være blandt de mest forsigtige, når det kommer til udlån til andelsboliger, så deres tal er nødvendigvis ikke lig med markedet som helhed.

Maksimalværdi og markedsværdi er ikke det samme

I artiklen blev der som før nævnt, gjort meget ud af at fortælle, at det går dårligt for andelsboligmarkedet, fordi lejlighederne bliver solgt under den maksimalt tilladte pris for lejligheden. Vi sælger andelsboliger som bliver solgt under markedsværdi, men til den maksimale andelsværdi. Vi har også lejligheder, der bliver solgt til markedsværdien, men lagt under maksimalværdien. Næsten alle andelsboliger, der bliver handlet hos ejendomsmæglere i dag, bliver handlet til markedsværdien og der er ikke nødvendigvis tale om et dårligt marked, bare fordi en andelsbolig ikke kan handles til maksimalprisen. Hvordan de nogensinde har kunne lave den kobling i artiklen er mig uvist, men igen virker det som om, de blot er på jagt efter den gode historie.

Og igen lørdag d. 16 marts var de efter andelsboligerne. Nu vil Venstre give bankerne lov til at tage pant i andelsboliger. Det er vist gået fordi dem, hvad den sidste ændring af andelsboligloven i 2005 gik ud på, hvilket viser, at hverken Venstre eller den journalist, der har skrevet artiklen, ved, hvad det drejer sig om.

Det er de andres skyld

Men hvem har så skylden for det dårlige marked – som jeg nu ikke mener er så dårligt? I den ene artikel bliver der langet ud efter ejendomsmæglerne og manglende viden og uddannelse. Et punkt, jeg ikke er helt uenig i, men nok næppe det, der gør at andelsboliger ikke bliver solgt til maksimalpriserne.

Man kunne også vende den om og sige, at når kunderne ikke kan få lov at låne penge til andelsboligen i deres bank, er det bankens skyld, at priserne falder? Jeg ved, hvordan mange af bankerne i Danmark vurderer andelsboliger, når en kunde beder om at låne penge, og det er helt sikkert, at der ikke er to banker, der gør det på den samme måde. I før nævnte artikel nævnes det bl.a., hvordan Københavns Andelskasse gør, når de skal låne penge ud til en andelsbolig. Jeg er ikke ubetinget enig med dem i, at det er den rigtige metode, men i sidste ende er de en virksomhed lige som alle andre banker, der skal forsøge at optimere et samlet resultat for deres aktionærer/andelshavere. Om de vælger at vurdere andelslejligheder på en måde eller en anden måde er op til dem og deres risikovillighed, men i sidste ende er det vel bankerne der styrer andelsbolig markedet?

Stop mudderkastningen

Nogle mener, at værdien at en vare (bolig) er den, som en køber vil give. Sådan er det bare ikke med andelsboliger. Her er prisen den, som banken vil belåne den til. Det korte af det lange er, at det hjælper ikke noget at alle aktører i branchen sidder og kaster mudder efter hinanden og prøver at placere et ansvar for et dårligt markedet, som er væsentligt overdrevet.

Objektivt set, og ikke kun med mægler-brillerne på, går det faktisk godt for andelsmarkedet. Ja, der er dårlige andelsforeninger og dårlige andelsboliger, men langt størstedelen har det fint – det et bare sjovere at fokusere på dem, der ikke har det godt.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *