Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

11 ildsjæle skal fungere som AB Halvtolvs klimavagthunde

Fra torsdags-grill til grøn grill, fra snorlige græsplæner til vilde planter i gårdhaven – og et farvel til lange varme bade men et goddag til et hurtigt klimavenligt skyl. Det er blot nogle af de ambitioner og initiativer, som AB Halvtolvs klimagruppe har i tankerne. Derudover er energirenoveringer og solceller også højt på klima-ønskelisten hos den ambitiøse klimagruppe i den københavnske andelsboligforening.

Vi træder ind i den hyggelige stuelejlighed til duften af nybrygget kaffe på kanden. Et øjeblik inden gik vi på brostensgaderne langs Christianshavns Kanal i København, før vi drejede ind i den hyggelige gårdhave med smukke blomster og grønne frodige altaner med klatreplanter. Vi er på besøg hos AB Halvtolv, eller mere specifikt hos Karen Mygind, der er en af de 11 ildsjæle i andelsboligforeningens klimagruppe.

  • AB Halvtolv blev grundlagt i 2000.
  • Foreningen råder over 156 andelsboliger.
  • Andelsboligforeningen ligger på Holmen i København K.
  • Der er aktiviteter næsten hver dag – alt fra torsdags-grill, kor og cykelklub til vinklub og bådlaug.

Mandat til klimaregnskab

Vi stiller skoene, hænger jakkerne og træder derefter ind i det indbydende og farverige køkkenalrum. Vi når knapt at sætte os, før det banker på døren, og ind kommer Ingeborg, der sammen med Karen er meget engageret i klimagruppen.

Gruppen mødes fast en gang om måneden – nogle gange i flere timer, da de alle har meget på deres grønne hjerter. Med sig i hånden har Ingeborg en skål propfyldt med vindruer, blommer og æbler, som hun stiller midt på bordet, og hurtigt kommer vi ind på det, som det hele handler om – Halvtolvs klimagruppe.

“Klimagruppen blev nedsat på en generalforsamling sidste år. Initiativtageren var andelshaveren Martin, en journalist, der solgte konceptet til os andre med en vision om at have et klimaregnskab lige så vel som et økonomisk regnskab. På den måde var det ikke bare en gruppe, der opstod, men en, der blev nedsat med et generalforsamlingsmandat fra begyndelsen,” siger Karen.

“Klimagruppen blev nedsat med henblik på, at vi skulle komme med nogle forskellige forslag til den generalforsamling, der var planlagt i maj i år. Men så kom corona, og generalforsamlingen blev udskudt til efter sommeren. Vi har dog allerede udarbejdet klimaregnskabet, hvor vi har beregnet CO2-udledningen i foreningen,” uddyber Ingeborg, mens Karen stolt finder klimaregnskabet frem i papirbunken.

AB Halvtolv ligger et stenkast fra vandet

Tænk klima ind i alle laug

Et af kendetegnene ved Halvtolv er andelsboligforeningens stærke sammenhold og de mange fælles aktiviteter. Andelsboligforeningen har nemlig over 20 forskellige laug – alt fra bådlaug, hønselaug og saunalaug til rygelaug og bilaug. Nu er klimagruppen så blevet søsat, og en af
gruppens høje ambitioner er at tænke klima ind i foreningens andre laug.

“Jeg er kommet med et forslag til, hvordan mange af de forskellige laug kan tænke klima ind i deres arbejdsopgaver. Ud over det har vi nogle forskellige undergrupper, hvor vi hver især har forskellige ansvarsområder. Vi har for eksempel et par stykker, der står for vores klimaregnskab. Der er generelt en løs organisering, hvor vi i fællesskab snakker om alle de ambitioner, vi har, og så fordeler vi os på de forskellige fokusområder,” siger Ingeborg og fortsætter:

Hvis en andelsboligforening sidder med en tagudskiftning, der er skemalagt til nu og her, så kalder man en rådgiver ind. Derfra laver vi et beslutningsoplæg til bestyrelsen. Nogle gange går de ind og bruger prisen fra en vedligeholdelsesplan, men jeg vil altid råde foreningerne til lige at undersøge hvilke muligheder der er, da vedligeholdelsesplanen kan være 5 år gammel, og der kan være sket en masse ting siden den blev udformet.

AB Halvtolv kan prale med frodige grønne fællesarealer
AB Halvtolvs hønsegård

Forskellige kompetencer – fælles mål

Et af kendetegnene ved Halvtolvs klimagruppe er diversiteten og medlemmernes forskellige kompetencer. Netop denne forskellighed er noget, som gruppen nyder godt af, når der skal uddelegeres ansvarsområder.

“Folk kan virkelig noget. Jeg ved ikke, om jeg blev overrasket, men jeg tænkte ’hold da op, hvor er folk skarpe’ – men på en fed måde. For eksempel har vi en ingeniør i gruppen, som ikke er så god til computer, men så har jeg hjulpet ham med at få hans forbrugsmålinger ind i et Excel-ark. På den måde supplerer vi hinanden godt og kan hjælpe hinanden,” siger Ingeborg, mens Karen smiler og tilføjer:

“Ja, vores ingeniør elsker at aflæse vores forbrug, når vi skal have lavet vores klimaregnskab. Det kribler helt i ham, når han skal hen at aflæse,” griner Karen over til Ingeborg, som hurtigt stemmer i med et grin.

Karen har tidligere arbejdet med arbejdsmiljø og forebyggelse, derfor nyder hun at bruge sin erfaring inden for dette område, hvor hun kan føre det ud i livet og gøre en forskel i klimagruppen.

“Det er nogle vidunderlige folk, der er med i klimagruppen. Nu hvor jeg selv er blevet pensionist, synes jeg, at det er vidunderligt at lave noget, der lidt tangerer til det, jeg lavede før,” siger Karen.
Til daglig læser Ingeborg folkesundhedsvidenskab, og derfor kommer hun også med en masse relevant og brugbar viden. Blandt andet om, hvordan miljøet også kan påvirke sundheden

Gør klimakampen mere håndgribelig

Både Karen og Ingeborg giver udtryk for den klimaangst og handlingslammelse, som de begge har følt – særligt inden klimagruppen blev nedsat.

“På studiet læser jeg meget om, hvordan miljøpåvirkning også påvirker sundhed. Derfor synes jeg, det er utrolig fedt, at jeg kan bruge min interesse og viden i klimagruppen. Jeg har også været aktiv i andre klimagrupper, men der har den såkaldte klima-angst gjort, at jeg har følt mig handlingslammet. Det, der taler for at være aktiv her er, at det er væsentligt mere håndgribeligt. Jeg synes, det er meget positivt, at man starter i det små. I en andelsboligforening starter man faktisk et sted, hvor målene er håndgribelige og realistiske. Man føler sig ikke handlingslammet, fordi man netop kan lave ændringer i det små, men stadig berøre 156 lejligheder,” forklarer Ingeborg med en god portion engagement i stemmen.

Jeg er helt enig med Ingeborg. Jeg synes, at det er frygteligt at tænke på, at vores børnebørn skal leve en så usikker eksistens. Den der fremtidsangst og den dårlige samvittighed får vi omdannet til konkret aktivitet i klimagruppen. Jeg håber, at vi kan fungere som foreningens klimavagthund, hvor vi kan sprede det grønne budskab.

Corona har sat sit præg på solcelle-plan

Der er ingen tvivl om, at corona stak en kæp i det ellers velsmurte grønne hjul hos Halvtolv. Desværre blev andelsboligforeningens generalforsamling i maj udskudt til efter sommeren, og derfor har klimagruppen ikke haft mulighed for at præsentere deres solcelle-forslag til resten af foreningen. Dog har det lille pusterum givet dem mulighed for at klæde sig ekstra godt på til at forsvare det grønne initiativ på den forsinkede generalforsamling.

“Et af vores forslag til generalforsamlingen er, at vi skal have solceller op, sådan de kan tage en del af vores elforbrug,” siger Karen, mens hun i sine papirer leder efter det konkrete forslag, som klimagruppen har udarbejdet.

“I forslaget har vi også taget højde for mange af de forskellige argumenter, der kan være mod at få opsat solceller. Vi tror nemlig, at folk er meget beskyttende over for stedet, og måske mener de, at det bør komme i første række at beskytte foreningen, inden der kommer en masse nye initiativer. Men netop i forhold til solceller, havde vi tænkt, at de skulle være på et af de bådskure, vi har længere nede ad vejen. Dog er det også en bygning, der har ekstrem høj affektionsværdi for folk. Derfor består vores opgave jo også i at imødekomme beboernes bekymringer på bedst mulig vis,” siger Ingeborg, hvortil Karen supplerer:

“Netop derfor har vi også lavet et virkelig grundigt forslag, hvor vi allerede har indhentet tilbud fra nogle konsulentfirmaer om tre forskellige løsninger. Vi har også taget højde for, hvordan det skal afdrages, og udover det bakker bestyrelsen også op, hvilket var meget vigtigt for os.”

Ingeborg forrest i billedet fortæller om det ikoniske bådskur, som både indeholder sauna, kajakker og fungerer som fælles festlokale.

Tre gode råd

Karen og Ingeborg deler til sidst ud af deres gode råd til andre andelsboligforeninger, der gerne vil tage et grønt ansvar og gå i Halvtolvs fodspor:

“Det første vigtige råd er at have en god og tæt dialog med bestyrelsen. Det har vi virkelig draget nytte af. Det har også været nødvendigt, ellers tror jeg, at der havde været mere handlingslammelse i gruppen,” siger Ingeborg og fortsætter med råd nummer to:

“Derudover skal foreningen og klimagruppen sætte sig nogle gode og realistiske mål. Gruppen skal have et helt klart formål. Tænk på, hvad gruppen skal gøre, og hvad dens vigtigste rolle er,” forklarer Ingeborg, hvorefter Karen supplerer med det tredje råd:

“Jeg tror også, det er vigtigt, at gruppen skal have dens egen personlige identitet. Det er også en identitet og en rolle, der kan ændre sig løbende. Vores formål det første år har for eksempel været at få os etableret og se på, hvad klima i andelsboligforeningen egentlig er for noget.Og undersøge, hvordan CO2-regnskabet står til i foreningen. Vores identitet for næste år er måske mere at få idéerne omsat til handling og sikre os de øvrige beboeres opbakning.”

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Avatartommy petersen

dette er at kaste snøren ud i blinde, men jeg kan ikke finde ud af at komme ind på Halvtolvs hjemmeside- hvorfor er det konstant så svært og uoverskueligt?????????????????
mvh tommy nr. 31,1, th

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Tommy
Tak for din kommentar. AB Halvtolvs hjemmeside finder du her: https://halvtolv.dk/
Håber du finder svar på dine spørgsmål.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk

Viser 0 af 2 kommentarer