Fortsat stabile andelsboligpriser på et ellers udskældt marked
Mens ejerboligpriserne har været på overraskende kraftig retræte gennem 2011, så var andelsboligmarkedet kendetegnet ved relativt stabile andelsboligpriser. Realkredit Danmarks tal for andelsboligmarkedet i Region Hovedstaden bekræfter, at stabiliteten på andelsboligmarkedet er fortsat ind i 2012 – dog med en lille pil ned.
Således har kvadratmeterprisen på de andelsboliger, som potentielle andelsboligkøbere har været forbi Danske Bank-koncernen med, været 1 % lavere i 1. kvartal 2012 i forhold til 4. kvartal 2011. Over det seneste år er kvadratmeterprisen faldet med 3,3 %, men overordnet set er den rette karakteristik af andelsboligpriserne, at de har bevæget sig omtrent sidelæns siden 2. kvartal af 2009, hvor vores statistik løber tilbage til.
Større udsving i Midtjylland
Vores prisstatistik for Region Midtjylland har noget større udsving i data grundet markant færre købstilbud, da andelsboligmarkedet er klart størst i Region Hovedstaden, men også her synes der at være en tendens til relative stabile priser på andelsboliger.
Den store stabilitet i købspriserne på andelsboliger kan virke overraskende med tanke på den store økonomiske usikkerhed, der har kendetegnet de senere år, samt de store prisstigninger på andelsboliger i slutningen af prisfesten på boligmarkedet tilbage i 2007.
Svære end på ejerboligmarkedet
En forklaring på dette fænomen kan være, at det som potentiel boligsøgende kan være svært at gennemskue prisprocessen på andelsboligmarkedet, da man skal holde mange bolde i luften såsom andelsboligindskud, boligafgift, maksimalpriser og den bagvedliggende finansiering og økonomi i andelsboligforeningen. Med et dårligere økonomisk overblik kan det være mere vanskeligt end på ejerboligmarkedet at gennemskue, hvad en mere “fair” pris bør være på boligen, og det svækker købers forhandlingsgrundlag.
En anden potentiel forklaring på de stabile andelsboligpriser kan være, at der måske har været en positiv substitutionseffekt fra ejerboligmarkedet mod andelsboligmarkedet. Det skal forstås på den måde, at potentielle boligkøbere med primært fokus på boligbehov, har været nervøse over for fremtidige prisfald på boligmarkedet og dermed i højere grad har søgt mod andelsboligmarkedet.
Således kan de have vurderet, at risikoen for et større tab i kroner og øre umiddelbart har været mindre på andelsboligmarkedet i forhold til ejerboligmarkedet.
Uændret handelsaktivitet
Ser vi på handelsaktiviteten på andelsboligmarkedet ud fra vores egne tal, så har den været nærmest uændret over det seneste kvartal. Handelsaktiviteten er dog blevet reduceret med i omegnen af 20-25 % siden 1. halvår af 2010, hvor der var en spirende optimisme omkring boligmarkedet og dansk økonomi, som siden blev skudt i sænk – blandt andet på grund af eskaleringen af gældskrisen. Når det er sagt, er aktivitetsniveauet fortsat noget højere end lige i kølvandet på finanskrisen.