Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Fordele og ulemper ved forældrekøb

I dette indlæg vil jeg tackle en problemstilling, jeg ofte bliver spurgt til; forældrefinansiering – fordele og ulemper! Man må sige, at dette spørgsmål i den grad er højaktuelt i en tid, hvor mange nye studerende flytter til storbyerne og leder efter en et sted at bo – og mange af disse vælger andelsboliger! Mange af disse studerende får gerne økonomisk hjælp af deres forældre i jagten på en bolig, men må hurtigt sande, at den andelsboligsforening, hvori de har fået et godt øje til en dejlig lejlighed, ikke tillader forældrekøb. Her undrer mange af vore klienter sig…

En alternativ løsning

Men det er ikke så mærkeligt endda, fordi Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) faktisk ikke anbefaler forældre køb, fordi der er flere ulemper for andelsboligforeningen og i øvrigt ikke er i ”andelboligsforeningsånden” (læs mere på ABF’s hjemmeside). I stedet henviser ABF til forældrefinansieringsmuligheden som en alternativ løsning – i øvrigt uden af give samme subjektive vurdering af fordele og/eller ulemper…

Derfor vil jeg nu komme med mine bud på fordele og ulemper i forhold til netop forældrefinansiering. Men før jeg giver mit besyv med, synes jeg det er vigtigt først lige at klarlægge, hvordan forældrefinansiering typisk defineres, og hvad det reelt set betyder i en andelsboligsammenhæng.

ABF definerer det således:

”Forældrefinansiering er, når forældre låner penge til deres børn til finansiering af køb af andelsbolig. Det er barnet, der står som andelshaver på andelsbeviset og det er barnet, der har de forpligtelser og rettigheder, som det får ifølge foreningens vedtægter. Det er dermed barnet, der skal deltage på arbejdsweekender, som kan stemme på generalforsamlingen etc. Tilbagebetalingsbetingelser for lånet finder forældre og barn selv ud af. Det er ikke noget, som bestyrelsen blander sig i”. (Kilde: ABF-nyt, nr. 3, 2011, side 5).

Så er det ude af verdenen!

Jeg mener, at der i princippet ikke er den store forskel på forældrekøb og forældrefinansiering, hvorfor jeg sagtens kan forstå de frustrerede forældre og deres børn, når de er nødsaget til at skulle vælge forældrefinansieringsmodellen uden først at kende fordele og ulemper. Så lad mig skære det ud i pap:

Fordele:

  • Det er muligt at erhverve en andelsbolig for et meget lavere beløb end en tilsvarende ejerbolig.
  • Junior betaler selv boligafgiften til andelsforeningen, men om der skal afdrages på lånet eller betales renter, er noget man selv kan aftale.
  • Junior bliver selv andelshaver og vil derfor allerede når de flytter hjemmefra, skulle deltage i andelsforeningens forpligtelser og forholde sig til beslutninger i foreningen
  • Hvis forældrene har mulighed for at låne pengene i deres hus, kan de låne pengene i kreditforeningen til en lav rente
  • Selvom andelsboligforeningen tillader forældrekøb (ubegrænset udlejning til børn), kan man ikke benytte virksomhedsskatteordningen (se ”Kan man forældrekøbe en andelsbolig”)
  • Der er mulighed for at afskrive lånet med det gavebeløb hver forældre må give hvert år til deres børn. Dette forhold må dog ikke være indeholdt i gældsbrevet.

Ulemper:

  • Da andele er underlagt maksimalpriser, kan man risikere at andelen er mindre værd når den skal sælges end det man har købt den for. Derfor skal man tage stilling til hvad man vil gøre i sådan en situation.
  • Gældbrevet skal være lavet korrekt, da man ellers risikere at junior bliver beskatter af lånet fordi SKAT betragter lånet som en gave.
  • Når junior ikke ønsker at bo i lejligheden længere skal denne sælges, da den ikke kan udlejes.
  • Hvis forældrene ikke har pengene eller kan låne dem i deres hus, kan det være dyrt at låne pengene.

Med ovenstående info håber jeg, der nu er lidt mere klarhed over, hvad der er op og ned i forhold til forældrefinansiering. God andelsboligjagt.

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

Hej Christian
Vi står og skal til at købe en andelsbolig. Vi låner selv 1/3 af pengene af banken og resten låner mine forældre i deres hus, da de på den måde kan få det til en langt billigere rente end vi kan få banklånet. Når det således ikke er en enten/eller situation, er det så stadig en forældre-finansiering? og hvordan skal det i så fald takles ift. skat, andelsregler mm?

Christian Brandt-MüllerChristian Brandt-Müller

Hej Louise,
Ja, det er stadig forældrefinansiering, selv om det kun er delvist. I skal derfor sørge for at have formalia med hensyn til gældsbrev på plads. Jeres bank eller revisor burde kunne hjælpe Jer med dette.

AvatarJesper Holm Jørgensen

Hej Christian. Du skriver: “Gældbrevet skal være lavet korrekt, da man ellers risikere at junior bliver beskatter af lånet fordi SKAT betragter lånet som en gave.” Jeg står og skal købe andelslejlighed og står selv inde for alle udgifter, banklån osv. Men jeg overvejer at tage imod et tilbud fra min far om en billig lånemulighed i hans boligs friværdi, for så at at overføre dette lån til min andelsboligkonto og dermed mindske det beløb jeg betaler de høje renter af – og anvende besparelsen til at betale mere af på mit dyre banklån. Vil jeg blive beskattet af dette lån – eller skal der blot udfærdiges et gældsbevis? Mvh Jesper

Christian Brandt-MüllerChristian Brandt-Müller

Hej Jesper,
I bør sikre Jer at der ligger et dokument til grund for lånet. Gerne et gældsbrev så i på den måde er sikre på at der ikke kan skabes tvivl om låneforholdet. Jeg mener umiddelbart ikke der ville være nogle problemer i det, hvis i blot får udarbejdet et gældsbrev.

Christian Brandt-MüllerChristian Brandt-Müller

Hej Jesper,
Tak for dit spørgsmål.
Det jeg skriver om, er situationen hvor forældrekøb IKKE er tilladt i en andelsforening og hvor forældrene i stedet vælger at låne “junior” pengene til lejligheden (forældrefinansiering), således at han/hun selv køber lejligheden og bliver andelshaver.
Det er korrekt som du skriver, at hvis foreningen tillader forældrekøb, vil de blot flytte ind som lejere og ikke have samme forpligtelser som hvis de var andelshavere.

AvatarJesper Pedersen

Vi skal i vores andelsforening til at diskutere/stemme om, om vi skal tillade forældrekøb.
Dog har jeg et spørgsmål til det du skriver under fordele: “Junior bliver selv andelshaver og vil derfor allerede når de flytter hjemmefra, skulle deltage i andelsforeningens forpligtelser og forholde sig til beslutninger i foreningen”.
Det stemmer ikke overens med det ABF skriver og som du henviser til. Her beskriver de beboeren som lejer og ikke som du, Andelshaver. Derved modsiger i hinanden vedr. forpligtelser i forhold til andelforeningens vedtægter, f.eks. arbejdsweekend mv.
Jeg kender ikke til loven om forældrekøb, men hvem har ret eller har jeg misforstået noget?

Viser 0 af 6 kommentarer