Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Forbered dit salg bedst muligt!

Når en kunde ringer til os for at sælge sin andelsbolig, er der stor forskel på hvor meget de har forberedt sig. Oftest oplever vi at når man har taget beslutningen om at sælge sin andelsbolig, er det første man gør at kontakte ejendomsmægleren.

Men i alle andelsboligforeninger er der nogle procedurer, der skal følges og hvis disse ikke er sat i gang, når man opstarter salget hos ejendomsmægleren, kan man risikere at lejligheden slet ikke kan sælges.

Derfor har jeg lavet en hurtig tjekliste så I kan sikre jer at jeres salg forløber bedst muligt:

1. Undersøg foreningens procedurer

Start med at kontakte foreningens bestyrelse og spørg dem hvad proceduren er for salg i jeres forening. Skal lejligheden udbydes til foreningens ventelister? Skal der laves en vurderingsrapport? Er el- og VVS tjek et krav ved salg?

2. Kontakt vurderingsmanden

Når dette er afklaret skal man kontakte vurderingsmanden der skal vurdere forbedringerne i lejligheden. I nogle andelsforeninger kræver man at der udarbejdes el- og VVS tjek inden lejligheden kan sælges. Det anbefales at man gør dette inden vurderingsmanden kommer på besøg.

3. Find dokumenterne

Find alle relevante dokumenter omkring foreningen frem. Dvs. regnskab, seneste generalforsamlings referat, foreningens vedtægter, husorden m.v.

Man kan sagtens kontakte ejendomsmægleren tidligt i processen, men det er vigtigt at man hurtigst muligt får igangsat de andre ting, således at køberne kan få det bedst mulige overblik fra start og så man ikke risikerer at køberne bliver usikre fordi f.eks. vurderingsrapporten endnu ikke foreligger eller at ventelisten ikke er blevet spurgt endnu.

– Held og lykke med salget!

Skriv en kommentar til artiklen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

9 kommentarer

Har jeg forstået det rigtigt, at man hæfter for ulovligt el, selvom man ikke selv er skyld i det..?
Hvis man laver el-tjek og de i rapporten har taget forbehold for skjulte installationer mv., kan man så ikke fraskrive sig ansvaret som sælger?(heller ikke ved at lave el-tjekket?)

Stefan S. GrodsStefan S. Grods

Hej Trine,
Det er korrekt, at du som sælger hæfter for ulovlige installationer i forbindelse med et salg. Det kunne eksempelvis være skjulte kabler under ikke-demonterbare lofter eller ulovlige samlemuffer. Det er din pligt, som andelshaver, at være sikker på, at installationer er foretaget korrekt. Hvis du har fået foretaget el-installationer af en autoriseret og har kvitteringen på det, så kan du formentlig kontakte håndværkeren og forhøre dig.
Der kan være særlige krav fra andelsboligforening til andelsboligforening og det skal du være opmærksom på.
God dag!
/Stefan – Andelsportal.dk

Hej.
Vi står for at skulle sælge en andel. Foreningens formand påstår, at vi SKAL have lavet el-tjek, da det er lovpligtigt. Er det det? Der er ikke nævnt noget om el-tjek i foreningens vedtægter.
vh
Stefan

Har du prøvet at google på det, jeg fandt f.eks. lige http://www.el-tech.dk/vi-udfoerer/el-tjek.html.
Jeg tror egentligt ikke det som sådan er lovpligtigt, men det kan være en fordel for dig som sælger. Jeg mener nemlig at du efterfølgende kan blive sat til ansvar for ulovlige installationer. Men jeg er ikke ekspert i det og kan tage fejl…

Christian Brandt-MüllerChristian Brandt-Müller

Hej Stefan,
El tjek er ikke lovpligtigt på andelsboliger. Det er det sådan set aldrig.
Men det kan være at foreningen på et tidspunkt, har vedtaget at der ved salg af andele i Jeres forening, skal udføres eltjek. Det vil i så fald fremgå af et generalforsamlingsreferat, men behøves ikke at fremgå af vedtægterne.
Jeg vil dog klart anbefale at du får det udarbejdet, da du som fraflyttende andelshaver, hæfter for fejl og mangler. Hvis du får lavet et eltjek og får udbedret evt. mangler, sikre du dig at der ikke kommer nogle problemer efterfølgende.

Men helt kan man vel ikke sikre sig? I de eltjek jeg har fået lavet tages diverse forbehold for skjulte installationer mv. Men det er da et væsentligt skridt på vejen.
Ulempen er det kan give nogle omkostning for at rette op på det, og der kan være gamle installatione som man er uden skyld i, men skal rettes pga ændret lovgivning, det har jeg selv været ude for. Men det er jo pga brandfaren så for så vidt er det jo nok godt at få styr på.
Mvh Keld

Christia Brandt-MüllerChristia Brandt-Müller

Hej Keld,
Jeg er helt enig med dig. Jeg tog blot udgangspunkt i den situation hvor man ikke selv har tiden til det eller hvor man ønsker assistance. Dog mener jeg at mine råd sagtens kan benyttes hvis man ønsker at sælge selv.

Husk at du ikke SKAL bruge en ejendomsmægler, det er jo noget forholdsvis nyt at de kan være inde over salg af andele. Hvis du bor i en (gammel) forening med en sund økonomi og en rimelig andelskrone, så kan det sagtens være du selv kan sælge den via f.eks. dba.dk og spare de 50.000,- det nemt kan koste at bruge en ejendomsmægler. Det har jeg selv lige gjort med succes.

Viser 0 af 9 kommentarer