Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Østjysk Tagbyg ApS

Forældrekøb: Faldgruber, muligheder og gode råd

Engang var det primært ejerlejligheder, som blev handlet som forældrekøb, men i løbet af de senere år er det blevet mere og mere populært også at lave forældrekøb af andelslejligheder. Flere andelsboligforeninger tillader forældrekøb i deres foreninger og som følge heraf er der i dag flere unge, der i dag bor som lejere i deres forældres andele. Bliv klogere på de forskellige former for forældrekøb og læs om muligheder og faldgruber. Vi har også samlet tre gode råd til dig, der står og skal lave et forældrekøb.

September er lig med studiestart og særligt i forbindelse med at unge mennesker flytter til landet større studiebyer, bliver der foretaget mange forældrekøb. Det kan mærkes i København og Aarhus, men også i Odense og Aalborg bliver der foretaget en del forældrekøb. Et forældrekøb er i praksis en andel købt af forældrene (i forældrenes navn), som efterfølgende indgår en lejeaftale med deres barn. Det er således forældrene, der bliver andelshavere, mens andelslejligheden for barnet fungerer som en lejebolig.

To former for forældrekøb

Der findes to former for forældrekøb: Klassiske forældrekøb i andelsforeninger, hvor foreningens vedtægter tillader forældrekøb og de såkaldte forældrefinansieringskøb, som foretages i foreninger, hvor vedtægterne ikke tillader forældrekøb. Førstnævnte form for forældrekøb, hvor vedtægter tillader at forældre udlejer lejligheden til deres børn, har historisk set ikke været tilladt i særlig mange andelsforeninger. Et højt antal af foreninger har dog i de senere år ændret deres vedtægter for at gøre det muligt, at forældre kan udleje til nærtstående familie.

I foreninger, hvor vedtægterne ikke tillader udlejning vælger nogle forældre at finansiere deres børns andele med et forældrelån, som deres børn kan betale for deres andel med. I disse tilfælde bliver børnene selv andelshavere ved at låne købesummen af forældrene. Med denne ordning vælger mange at lave et såkaldt anfordringslån (også kaldet rentefrit familielån), således at barnet slipper for at betale både renter og afrag på lånet. Har forældrene ikke andelens købesum er der også nogle, der vælger at belåne deres ejerbolig for herefter at videreudlåne beløbet til børnene.

LÆS OGSÅ ekspertblogger Christian Brandt-Müllers blogindlæg om fordele og ulemper ved forældrekøb

Er forældrekøb en god idé?

Nogle foreninger vælger at åbne op for forældrekøb, fordi at markedet for forældrekøb er ganske stort og derfor er der flere potentielle købere til andele.

Nogle foreninger ønsker ikke at åbne op for forældrekøb, fordi at de frygter at barnet, som flytter ind ikke får det samme tilhørsforhold til foreningen, som en rigtig andelshaver. Med andre ord ønsker man i nogle ikke forældrekøb, da man vil undgå at have andelshavere, som ikke bor i foreningen og som resultat heraf ikke deltager i arbejdsdage, generalforsamlinger og lignende.

Der er dog ingen lovgivning, som regulerer forældrekøb i andelsboliger, og der eksisterer derfor ikke nogle former for forbud mod forældrekøb i andelsforeninger. Det er derfor kun foreningens vedtægter, der kan hindre eller muliggøre forældrekøb i andelsforeningen.

I mange af de foreninger, hvor man tillader forældrekøb, vælger man at have en vedtægtsændring, der kun tillader udlejning til nærtstående familie. Herved undgår man at forældrekøbslejligheder kan anvendes til udlejning til andre end de, som er nævnt i vedtægterne. Ønsker man at åbne op for forældrekøb, så skal man huske at en vedtægtsændring altid skal godkendes på en generalforsamling.

3 gode råd til forældrekøb:

Står I i familien og skal til at lave et forældrekøb, så læs her et par gode råd til, hvad I skal være opmærksomme på, når I foretager forældrekøbet.

  1. Rådgivning

    Som forældrekøber er det en god idé at rådføre sig hos en revisor eller advokat, som kan fortælle, hvad det betyder at købe bolig nummer to. Det er især en god idé at få rådgivning omkring beskatningsformer fra en professionel.

  2. Lav en kontrakt

    Selvom, at I har en familiær relation, så er forælderen stadig blevet udlejer. Derfor er en lejekontrakt på skrift en god idé. En lejekontrakt kan også sikre, at det kun er søn eller datter, der kan leje lejligheden.

  3. Aftal lejeperioden

    Lav en aftale om, hvor lang tid datter eller søn skal bo i lejligheden. Der er store omkostninger ved køb og salg af en lejlighed og derfor er det en god idé at forventningsafstemme, hvor lang tid barnet skal bo i lejligheden.

Læs om nogle af de juridske aspekter omkring forældrekøb på Advodans hjemmeside.