Flere forældrekøber sig ind i boligforeninger
Det er stadigt sværere at finde lejeboliger i studiebyerne, og det har fået forældrekøb til at storme frem. Samtidigt åbner flere andelsboligforeninger op for købsmetoden.
Sommerferien er slut, og de unge mennesker skal studere – men en lejebolig i studiebyerne er svær at få fat i. Og finder man den, konkurrerer man ofte med et hav af andre interesserede. Flere forældre vælger at løse den pressede boligsituation ved et såkaldt forældrekøb, så deres børn får et sted at bo til en overkommelig boligafgift – og også andelsboligforeningerne vænner sig mere til tanken. Vi møder en københavnsk studerende, der købte sin andelsbolig med forældrenes hjælp, og får en snak om forældrekøb, frihed og fremtid.
Forældrekøb og -finansiering er populært
Et forældrekøb betyder, at forældrene køber en bolig, som derefter udlejes til barnet for en ubegrænset tidsperiode – uanset om der er tale om ejer- eller andelslejligheder. Tendensen går hen imod, at flere andelsboligforeninger åbner op for forældrekøb af andelsboliger. Nykredit oplever eksempelvis, at cirka 25 procent af alle lejlighedssalg er forældrekøb; herunder forældrekøb af andelsboliger.
Men ved andelsboligkøb er der faktisk ofte tale om en såkaldt forældrefinansiering – mange andels- boligforeninger tillader nemlig ikke forældrekøb, da deres vedtægter kræver, at andelshaveren selv skal bo i boligen. Forældrefinansiering er derfor en vej til at hjælpe sit barn til en bolig: Løsningen indebærer, at forældrene låner barnet penge til at købe andelsboligen. Universitetsstuderende Tim Stender er en af dem, der har fået forældrefinansieret sin andelsbolig på Islands Brygge i København:
„Grundlaget for forældrekøbet var, at lejemulighederne i København var begrænsede og, til en vis grad, unfair. Der var og er en tendens til, at udlejerne hævede priserne på værelserne, udelukkende for at tjene lidt ekstra. Mine forældre og jeg så, at andelsboligmarkedet i 2014 var relativt lavt, og boligmarkedet var lige så stille begyndt at stige igen. Derfor så vi købet af andelen som en sikker investering,“ siger han.
Fordele ved forældrefinansiering
Og der er da også flere fordele ved at forældrefinansiere en andelsbolig. Barnet indtræder i andelsboligforeningen på lige vilkår med alle andelsboligforeningens medlemmer. Det er også barnet, der står for betaling af boligafgiften, får glæde af eventuelle prisstigninger på boligen og får en stemme på generalforsamlingerne. Men også forældrene kan drage fordele af at forældrefinansiere. De bliver ikke beskattet af lejeindtægt, da de ikke modtager lejebetaling fra barnet, som selv betaler boligafgift til andelsboligforeningen. Hvis forældrene samtidig har optaget lån for at låne barnet penge – eksempelvis via lån i friværdien – ja, så får forældrene det fulde skattefradrag for lånet.
Mere frihed med et bedre lån
Og der findes flere måder at foretage finansieringen på. Tim og hans forældre valgte en løsning, hvor forældrene slipper for alle udgifter; deres låneløsning forrentes og afdrages, og Tim overtager det lån, som forældrene optager. På den måde betaler Tim af på et lån med en bedre rentesats, end han selv havde mulighed for at få:
„Lånet giver mig større frihed i form af den bedre rentesats – for mine forældre kunne få en væsentligt lavere rentesats, end jeg kunne. Jeg betaler derfor af på deres lån, hvilket jeg ser som den mest stabile afdragsordning. Og følelsen af, at lånet bliver mindre, når jeg afdrager på det, gør, at andelsboligen også ses som en god investering. Også selvom det er en investering i sig selv bare at finde et sted at bo i København,“ siger Tim.
Forældrekøb bliver til fælles projekt
Hvor det tidligere primært var forældre med rigtig god økonomi, der havde mulighed for at forældrekøbe andelsboliger til deres børn, er gruppen i dag blevet bredere. Større fokus på en god økonomi samt opsparinger blandt forældrene gør det muligt for flere forældre at hjælpe. Og da det principielt er forældrenes penge, der bliver brugt på andelsboligen, gør det også andelsboligen til et fælles projekt mellem forældre og barn:
„Mine forældre har noget at sige, men de er ikke de endelige beslutningstagere, når der skal ske noget i og omkring lejligheden; eksempelvis renoveringer. Det er en fælles beslutning, der tages løbende. Selvfølgelig afhænger det af, hvor relevant ændringen er, og i hvilket omfang jeg drager fordel af den på det givne tidspunkt. Men alle beslutninger eller renoveringer, der foretages i lejligheden, kan jo betegnes som forbedringer, som på et senere tidspunkt kan tillægges lejlighedens værdi. Derfor er mine forældre ligeså interesserede i, hvad der foretages i lejligheden, som jeg er. Men det er nu stadig min lejlighed, og det ved de også godt,“ pointerer Tim.
Permanent løsning
Når nogle andelsforeninger alligevel ikke tillader forældrekøb, handler det blandt andet om engagement. Nogle foreninger frygter nemlig, at barnet ikke på samme måde engagerer sig i lejligheden og foreningen, når det ikke selv har lagt pengene. Eller at barnet ser andelsboligen som en midlertidig bopæl:
„Nu er jeg så heldig at bo på Islands Brygge med alt inden for cykelafstand. Derfor ser jeg bestemt min løsning som permanent. Jeg har boet her i to år nu, og jeg har ikke tænkt mig at flytte foreløbigt. Jeg færdiggør mit studie om to år, og jeg har udlejet det ene værelse. Den eneste ændring bliver nok, at jeg kan sidde i lejligheden alene som færdiguddannet om et par år. Derfor følger jeg også med i foreningen og ser mig selv her en del år endnu – med mindre noget uventet opstår,“ forklarer Tim.
Værelsesudlejning hjælper økonomien på vej
Og netop værelsesudlejning kan være en nødvendighed, selv ved forældrekøb eller -finansiering. Også for at barnet undgår at bruge hele sin økonomi på husleje, diverse faste udgifter og eventuelt afdrage på lånet. Og så kan det eksempelvis også løse en kritisk boligsituation for en ven. Begge får på den måde et sted at bo og kan få hverdagen til at fungere – også uden at skulle spise pasta med ketchup hver dag. Men barnet skal som udlejer være opmærksom på, hvilke regler der gælder for udlejning af et værelse – og hvordan man fastsætter huslejen. Og så er en god lejekontrakt vigtig – den sikrer klare retningslinjer mellem begge parter under hele lejeperioden.
Er andelsboligen forældrekøbt, hvor forældre udlejer til barnet og barnets ven eller kæreste, er det også essentielt at udarbejde en god lejekontrakt. Hvis personerne har beboet boligen i mere end to år, vil begge personer have lige stor ret til leje af lejligheden – hvis de begge to har underskrevet lejekontrakten. Derfor er det vigtigt at sammensætte en god lejekontrakt, inden barnets kæreste eller ven flytter ind. Skulle et brud eller en flytning pludselig opstå, giver lejekontrakten nemlig klare svar på, at barnet har ret til at blive i lejligheden – uanset hvor længe den anden part har boet der.
4 kommentarer
Hej, jeg ved godt artiklen er 2 år gammel, men man kunne da håbe på svar. Jeg står i en situation, hvor som i ovenstående er jeg “barnets ven”. Vi har boet sammen i godt og vel 4 måneder, men nu vil han have mig ud grundet, at han ikke mener vi fungerer sammen som roomies. Så mit spørgsmål er egentlig bare om han har ret til det og hvor lang tids opsigelsesvarsel han skal give mig?
Mvh. TG
Hej TG
Tak for din henvendelse. Dine rettigheder som lejer er bestemt af den lejekontrakt, som er lavet ved indflytningen. Her bør stå, hvor lang opsigelsesfrist begge parter har. Normalvis kan udlejer til enhver tid opsige lejemålet med 1 måneds varsel, hvis ikke andet er aftalt med lejer i kontrakten. Opsigelsesfristen kan dog aldrig være kortere end 1 måned, hvis I har en kontrakt.
Du kan læse mere om dine rettigheder i lejeloven: https://www.lejeloven.dk/lejer/fremleje-vaerelse
Bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Hej
Jeg har brug for at vide om regler for forældre køb også gælder omvendt? Min datter tænker at købe en andelsbolig som jeg så som pensionist ville leje, her et det særligt vigtigt at jeg kan blive boende også efter 2 år. Min datter bor ikke i kommunen hvor andelsbolligen er til salg.
Tak for svar
Vh Judie
Hej Judie,
Mange tak for din henvendelse. Regler for forældrekøb varierer fra andelsboligforening til andelsboligforening. Typisk er det i vedtægterne for foreningen defineret, hvilke regler der gælder for forældrekøb. Jeg vil derfor anbefale dig at se nærmere på den pågældende forenings vedtægter og høre bestyrelsen, hvordan foreningen håndterer “omvendt forældrekøb”.
God vind med den nye andelsbolig.
/Maria – Andelsportal.dk
Viser 0 af 4 kommentarer