Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Tømrermester RFA

Finanskrise: Mange andelshavere i fare for at gå fra hus og hjem

For første gang i andelsboligens historie risikerer flere at måtte tvangssælge deres andelslejlighed fordi de ikke kan betale deres husleje og afdrag på banklån grundet af finanskrisen.

For første gang i andelsboligens historie risikerer flere at måtte tvangssælge deres andelslejlighed fordi de ikke kan betale deres husleje og afdrag på banklån grundet af finanskrisen. Med den høje rente sidder flere og flere andelshavere i en økonomisk klemme, som i sidste instans kan ende med, at de må gå fra hus og hjem. Samtidig falder boligpriserne og det kommer til at påvirke vurderingen af andelsboliger i negativ retning. Det betyder, at mange banker sidder inde med udlån, som der ikke er dækning for og som en konsekvens af det, risikerer flere andelshavere at blive ramt. Det er første gang de nye regler om pant i andelen for alvor får konsekvenser for en boligform, der ellers altid har været fredet i krisetider.

I 2005 blev det som bekendt muligt at låne med pant i andelen og de efterfølgende prisstigninger på langt over 100 % har gjort, at mange, især nye andelshavere, har mere end ét problem; Først og fremmest er renten steget og da det for andelshavere ikke er muligt at optage realkreditlån, er de allerfleste lån med stigende variabel rente.

Dernæst er prisen på andelslejligheder faldet, hvorfor bankernes pant er under pres, da nogle har valgt, at udlåne helt op til 100 % af vurderingen. Sidst men bestemt ikke mindst, så har især mange nyere andelsboligforeninger optaget realkreditlån med variabel rente og når den går op, bliver huslejen hævet. Så nogle andelshavere rammes hele tre gange og det kan få katastrofale konsekvenser.