Fælles arbejdsdage: Må andelsboligforeningen give bøde ved udeblivelse?
Balancen mellem frivilligt arbejde og tvungne arbejdsdage i andelsboligforeningerne kan for mange være svær at gennemskue. På Andelsportal.dk modtager vi mange henvendelser fra både andelshavere og foreninger om, hvorvidt det koster et gebyr eller en bøde at udeblive fra en fælles arbejdsdag. Derfor giver vi jer nu de præcise juridiske retningslinjer for, hvad der er tilladt og ikke tilladt.
Arbejdsweekender eller fælles arbejdsdage er populære i mange andelsboligforeninger landet over. På den måde får foreningen nemlig udført noget af arbejdet selv, samtidigt med at arbejdsdagene giver anledning til at komme hinanden ved i foreningen og dermed danne grobund for et styrket fællesskab blandt beboerne. På papiret lyder det simpelt og overkommeligt, men virkeligheden er en anden i nogle andelsboligforeninger. Som andelshaver har man nemlig ikke pligt til at deltage i arbejdsdagene. Alligevel vælger nogle andelsboligforeninger at nedskrive mødepligt i foreningens vedtægter på trods af stadig ikke at kunne tvinge andelshaverne i arbejde. Nogle foreninger har sågar lavet en ordning, hvor andelshaverne skal betale et gebyr eller en bøde ved udeblivelse fra en arbejdsdag. Men er det lovligt?
Regler for opkrævning af gebyr og bøder
Nogle foreninger kræver en afgift eller bøde af andelshavere, som ikke møder op til de årlige arbejdsdage, men kan de tvinge andelshaverne til at betale? Rent principielt – nej. I praksis ser man dog eksempler på, at andelsboligforeninger på gyldig vis har stemt og vedtaget, at det er i orden at opkræve medlemmer af foreningen et gebyr ved udeblivelse. Selvom den gyldige afstemning står nedskrevet i vedtægterne, er reglen dog snarere en solidaritetsregel om lighed og retfærdighed blandt beboerne end en egentlig juridisk retningslinje. Det skyldes, at ordningen omkring deltagelse i arbejdsdage skal være defineret i foreningens formålsparagraf, hvilket det i størstedelen af tilfældene ikke er, da foreningens formål ofte blot er drift og administration.
Gevinst ved deltagelse fremfor gebyr ved udeblivelse
I juraens klare lys står det skrevet, at et gebyr, en afgift eller bøde ikke må have et straffende element for de beboere, som ikke kan deltage i fællesaktiviteterne og den frivillige arbejdspraksis. Andelsboligforeninger har nemlig ikke ret til at indføre afgifter eller bøder, da dette er forbeholdt myndighederne (Gebyrloven). I stedet kan foreningerne forfordele de frivillige ildsjæle, der bruger en weekend i andelsboligforeningens tegn. Foreningerne har nemlig mulighed for at give de deltagende beboere et beløb for deres arbejde, der eksempelvis trækkes fra boligafgiften som en form for rabatordning. Og således bliver belønningsmetoden altså en gulerod frem for et piskeslag.